4 ιδέες για σινεφίλ σαββατόβραδο

Τι θα λέγατε για σαββατόβραδο με σινεμά και ποτό στις γειτονιές της Αθήνας; Συγκεντρώνουμε 5 ωραίες ιδέες που συνδυάζουν καλές ταινίες και «δυνατά» στέκια.
4 ιδέες για σινεφίλ σαββατόβραδο
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι μία από εκείνες τις σπάνιες για τα κινηματογραφικά δεδομένα της πόλης εβδομάδες που έχουμε πολλές και διαφορετικές επιλογές για να απολαύσουμε έβδομη τέχνη: Τα θερινά σινεμά είναι ακόμα ανοιχτά, οι χειμερινές αίθουσες επιστρέφουν στις επάλξεις και οι «Νύχτες Πρεμιέρας» έχουν αρχίσει. Από επιλογές λοιπόν… άλλο τίποτα – κι εμείς συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες, συνδυάζοντάς τες με τα κατάλληλα στέκια για να συζητήσετε μετά την προβολή με ένα ποτό στο χέρι.

*Με τον Χοακίν Φοίνιξ στο Παγκράτι
Η ταινία
: Her

Η υπόθεση: Μία από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς, η φουτουριστική έμπνευση του Σπάικ Τζόνζι μας μεταφέρει στο L.A. του μέλλοντος, όπου ένας άνδρας συνάπτει σχέση με ένα… λειτουργικό σύστημα. Υπέροχες ερμηνείες από τον Φοίνιξ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Σκάρλετ Γιόχανσον στον ρόλο… της συσκευής, η ταινία ξεχωρίζει και για την εικαστική της αρτιότητα.
Πού και πότε: Στο θερινό Όασις (Πρατίνου 7, Παγκράτι), ώρες 20.45 και 22.50, εισιτήριο 7€
Το ποτό: Θα το πιούμε στο υπέροχο Superfly (Εμπεδοκλέους 28) που έχει στήσει μια χρονομηχανή κοντά στην πλατεία Βαρνάβα. Παλιά κόμικς, ποδοσφαιράκια, arcade games, σχολικά θρανία και vintage βαλίτσες αντί τραπεζιών στην νοσταλγική σάλα ή στο δροσερό πεζοδρόμιο και η διακριτική τζαζ μουσική δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για χαλαρό ποτάκι και συζήτηση μετά την ταινία – η αμφισημία της οποίας άλλωστε το απαιτεί.

*Με τον Μπουνιουέλ στα Πετράλωνα
Η ταινία
: Η Ωραία της Ημέρας

Η υπόθεση: Η Σεβερίν, η όμορφη, αλλά ψυχρή ερωτικά σύζυγος ενός γιατρού, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο Ωραία της Ημέρας, όπου κι εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις των πελατών της. Ο μετρ του σουρεαλισμού Λουίς Μπουνιουέλ παραδίδει μία εκκεντρική δημιουργία που μπλέκει την πραγματικότητα με την φαντασία και σατιρίζει τα στερεότυπα περί ηθικής. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Χρυσόπ Λέοντα το 1966 – πρωταγωνιστεί η Κατρίν Ντενέβ.
Πού και πότε: Στον Ζέφυρο (Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα), ώρες 20.45 και 22.45, εισιτήριο 8€
Το ποτό: Θα το απολαύσουμε στον Κύριο Χου (Δημοφώντος και Υπερίωνος 1), με την ωραία αυλή του νεοκλασικού κτιρίου στην οποία απολαμβάνουμε υπέροχα κοκτέιλ, όπως το Too Spicy για τους λάτρεις των «πικάντικων» γεύσεων με κορίανδρο, τσίλι, μάνγκο, λικέρ πορτοκαλιού, λάιμ και κίτρινη τεκίλα ή το Deep Purple με λευκό κρασί, μαστίχα, λάιμ, πικραμύγδαλο και άγριο μύρτιλλο. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7,50-10€ ενώ οι μουσικές κινούνται σε χαλαρά freestyle μονοπάτια σε πολύ διακριτική ένταση.

*Φεστιβαλίζοντας στις Νύχτες Πρεμιέρας
Η ταινία
: Οι σταθμοί του Σταυρού

Η υπόθεση: Η 14χρονη Μαρία, μεγαλωμένη μέσα σε μια βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, αποφασίζει να βιώσει τον δικό της Γολγοθά αυτοθυσίας για να γιατρευτεί ο μικρός της αδερφός. Η ταινία του Ντίτριχ Μπρίγκεμαν συζητήθηκε πολύ στην περσινή Μπερλινάλε για την τόλμη της και απέσπασε το βραβείο σεναρίου και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Η ταινία θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη της.
Πού και πότε: Στο Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46) στις 20.00, εισιτήριο 6€
Το ποτό: Θα το πιούμε στο κολωνακιώτικο «Σκουφάκι» (Σκουφά 47-49), καθώς εκεί θα μεταφερθεί ολόκληρη η σινεφίλ παρέα των Νυχτών Πρεμιέρας. Εδώ διοργανώνεται το σαββατιάτικο πάρτι του φεστιβάλ στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας και σε συνεργασία με το TV5 Monde, εξαιρετική αφορμή για… διεθνές socializing και σφηνάκια έβδομης τέχνης στο κέντρο.

*Μεγαλώνοντας… στους Αμπελόκηπους
Η ταινία
: Boyhood (Μεγαλώνοντας)

Η υπόθεση: Ο γνωστός για την τριλογία των «Before Sunrise/Sunset/Midnight» David Linklatter παρουσιάζει το πόνημα της ζωής του. Επί δώδεκα χρόνια, για λίγες ημέρες κάθε έτος, κινηματογραφούσε την ενηλικίωση ενός αγοριού από τα 6 ως τα 18 του χρόνια και το αποτέλεσμα είναι μία νοσταλγική, ρομαντική «coming of age» ταινία, που παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμη και μόνο για την σύλληψη της ιδέας. Πρωταγωνιστούν οι Ίθαν Χοκ, Πατρίσια Αρκέτ, Έλαρ Κολτρέιν.
Πού και πότε: Στο Αθήναιον (Β. Σοφίας 124, Πύργος Αθηνών) στις 20.00 και 22.15, εισιτήριο 7,50€
Το ποτό: Θα το «τσουγκρίσουμε» στο Espressaki (Αγγ. Πυρρή 3), το μικρό μπιστρό στην σκιά του Πύργου των Αθηνών με το όμορφο μωσαϊκό, την παλιά ξύλινη πόρτα, τα χαριτωμένα τραπεζάκια και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Η μουσική κινείται σε rock’n’roll μονοπάτια, ενώ με το ποτό σας μπορείτε να απολαύσετε και ζεστά σάντουιτς ή λαχταριστά cupcakes.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v