Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Όλα όσα θα δούμε

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν... πρεμιέρα και εμείς ξεχωρίζουμε τις ελληνικές και ξένες ταινίες που θα γεμίσουν τις σινεφίλ νύχτες μας, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου. 
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Όλα όσα θα δούμε
του Λουκά Τσουκνίδα

Αυλαία για τις 20ές Νύχτες Πρεμιέρας, το καθιερωμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, την Τετάρτη 17 του Σεπτέμβρη με την σατιρική ταινία του αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν, “Wild Tales”.



Στις δέκα ημέρες που θ' ακολουθήσουν, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, μερικές πολυαναμενόμενες πρεμιέρες όπως τα “Xenia” του Πάνου Κούτρα και “Έκρηξη” του Σύλλα Τζουμέρκα, το “The Drop” του Μίκαελ Ρόσκαμ, το “Respire” της Μελανί Λοράν, το “The Wonders” της Άλις Ρορβάχερ, το “Aimer, Boire et Chanter” του, μακαρίτη πια, Αλέν Ρενέ, το “Palo Alto” της Τζία Κόπολα, το “The Grand Seduction” του Ντον Μακέλαρ, το “What If” του Μάικλ Ντάουζ καθώς και το director's cut του Λαρς Φον Τρίερ για το πολυσυζητημένο —όσο και υπερτιμημένο— “Nymphomaniac”.



Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει όπως πάντα ταινίες νέων σκηνοθετών σαν τον Τζόζεφ Κουμπότα Βλάντικα (Dirty Hands) και το δίδυμο Σάρα Βάιολετ-Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς (Fort Tilden), οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να μαζεύουν φεστιβαλικά εύσημα. Το ίδιο νεανικό και με έμφαση στο σύγχρονο σινεμά είναι και το φετινό Πανόραμα, με μοναδική εξαίρεση ίσως την προβολή της νέας ταινίας του βετεράνου ανιμέιτορ Μπιλ Πλίμπτον με τίτλο “Cheatin'”. Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι και φέτος εμπλουτισμένο με μια μεγάλη γκάμα από παλιότερες ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσικές ταινίες, ταινίες μικρού μήκους (ελληνικές και ξένες), κωμωδίες τρόμου και μίνι αφιερώματα, πιο συγκεκριμένα, στη δουλειά των Ρόμπερτ Άλτμαν, Σταύρου Τορνέ και Αντρέι Ζουλάφσκι.



Το Φεστιβάλ θα κλείσει τις πόρτες του την Κυριακή 28 του μήνα με την ανακοίνωση των βραβείων και την προβολή της ταινίας λήξης, το “Gone Girl” του Ντέιβιντ Φίντσερ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v