Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα: Μα την Παναγία!

(Ξε)μείνατε κι εσείς στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο; Δεν χρειάζεται να γκρινιάζετε, γιατί πιθανότατα η «παρέα» θα είναι… μεγάλη φέτος. Κι εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας για να περάσει αυτή η παρέα όσο καλύτερα γίνεται – μεγάλη η χάρη της! 
Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα: Μα την Παναγία!
του Γιώργου Κόκουβα

Η Μαρία είναι στην Πάρο. Ο Θάνος στέλνει SMS από την Ικαρία. Η Ελένη ποστάρει ειδυλλιακές φωτογραφίες από τη Σκόπελο. Κι εμείς εδώ, στην Αθήνα, να καταριόμαστε την τύχη μας που ο Δεκαπενταύγουστος έπεσε μεσοβδόμαδα και μας στέρησε έστω την ευκαιρία ενός τριημέρου.
Ας λέει, όμως, ό,τι θέλει το ημερολόγιο. Κι ας μαλώνουν όλοι για το αν η Αθήνα είναι πράγματι απολαυστική όταν είναι άδεια ή όχι, ή για το αν ούτως ή άλλως αυτή τη χρονιά, όλοι εδώ απέμειναν, χτυπημένοι από οξεία αφραγκίτιδα. Εμείς δεν θα καθίσουμε να σκάσουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι Τετάρτη 15 Αυγούστου (χρόνια πολλά Μαρία), και βρισκόμαστε στην πόλη. Κι έχουμε πολλούς τρόπους να περάσουμε όμορφα αυτή την Τετάρτη. Να μερικοί:
 
Πάμε για μπάνιο;

 
Εντάξει, η Μαρία, ο Θάνος, η Ελένη (και μερικές χιλιάδες ακόμη λουόμενοι σχεδόν πάνω τους) θα λιάζονται σε κάποια παραλία-superstar στο Αιγαίο. Αλλά στην ουσία “κάνουν-μπάνιο-στη-θάλασσα”. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς – σίγουρα οι παραπάνω χιλιάδες θα είχαν πολλά επιχειρήματα για το ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης, αλλά εμάς στην συγκεκριμένη περίσταση μας συμφέρει η ουσία “μπάνιο-στη-θάλασσα”. Γιατί διαθέτει και η Αττική παραλίες, που μπορεί να μην γίνονται αφίσες του ΕΟΤ, αλλά… κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Ακολουθούν ορισμένες από τις αγαπημένες μας:
 
*Λεγραινά: Ψιλή, ανοιχτόχρωμη άμμος, γαλανά νερά και κανένα δείγμα ξαπλώστρας και τουριστικής αξιοποίησης. Απλώνουμε την πετσέτα μας στην μεγαλύτερη παραλία της Αττικής, οδηγώντας μέχρι το 60ο χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου – αξίζει τον κόπο.
 
*Μαύρο Λιθάρι: Λίγο πιο κοντά μας, στα 39 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται η μίνι-αμμουδιά του Μαύρου Λιθαριού – θα την εντοπίσετε λίγο μετά τη διασταύρωση των Καλυβίων στην Αθηνών-Σουνίου. Ή απλώς από τους υπόλοιπους Αθηναίους που βαριούνται να οδηγήσουν λίγο περισσότερο, οπότε βολεύονται με την όμορφη, αλλά ελαφρώς πιο «φασαριόζικη» παραλία.
 
*Θυμάρι: Δύο παραλίες σε μία – ένα πλάτωμα χωρίζει την αμμουδιά στα δύο, στις οποίες θα «σκοντάψετε» μετά την Παλαιά Φώκαια. Αφήστε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα και διαλέξτε αμμουδιά από τη μία και ψιλό βοτσαλάκι από την άλλη. Κολυμπήστε άφοβα στα καθαρά νερά του Θυμαριού, έχετε όμως το νου σας στα «ύπουλα» βραχάκια.
 
Πάμε για καλοκαιρινή αδρεναλίνη;

Αν αγαπάτε (ή προτίθεστε να αγαπήσετε) τα summer sports της παραλίας, σπεύστε σε κάποια από αυτές που φιλοξενούν τους πιο δραστήριους λουόμενους: Στις παραλίες του Σχινιά για windsurfing ή kitesurfing, στο Λαγονήσι, στον Αστέρα ή στην Βουλιαγμένη για θαλάσσιο σκι, στη Σαρωνίδα ή στον Άγιο Κοσμά για scuba diving. Δείτε εδώ παλιότερο αφιέρωμα του in2life για τα summer sports και ενημερωθείτε για τις σχολές που παρέχουν μαθήματα και εξοπλισμό στην Αττική.
 
Πάμε για βραδινό μπάνιο;

 
Αν κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμήσετε μία από τις «αστικές» βόλτες που σας προτείνουμε παρακάτω, έχετε πάντα την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα παράλια αργά, αφού πέσει ο ήλιος. Ναι, κάθε βουτιά στα σκοτεινά είναι «ρίσκο». Αλλά είναι ταυτόχρονα και πιο ρομαντική, πιο ειδυλλιακή, πιο ερωτική και πιο απολαυστική – άλλωστε το φεγγάρι δεν εκπέμπει UVA. Στο κυνήγι της ασφαλούς νυχτερινής βουτιάς, σας προτείνουμε:
 
*Καβούρι: Απαλή, αψεγάδιαστη άμμος, ρηχά νερά, βολικό ημίφως από τα φώτα του δρόμου και μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, χωρίς τα πλήθη του μεσημεριού. Τι περιμένετε;
 
*Χάρακας: Μπορεί να μην είναι η κοντινότερη παραλία – απέχει περί τα 60 χιλιόμετρα από την Αθήνα προς το Σούνιο, αλλά διαθέτει άμμο (προτιμήστε τα σημεία όπου η αμμουδιά δεν διακόπτεται από βραχάκια ούτε μέσα στο νερό) και ενδείκνυται για ξενύχτι. Η ατμόσφαιρα του Χάρακα αγαπά την ξαστεριά, ενώ σερβίρει και ωραιότατη ανατολή ηλίου, αν το παρατραβήξετε.
 
*Ερωτοσπηλιά: Οδηγήστε μέχρι το Πόρτο Ράφτη για να φτάσετε στην αμμουδερή παραλία που ενδείκνυται και για beach parties. Οι σπηλιές πίσω της, την κάνουν αρκετά ειδυλλιακή για να σας πείσει να βουτήξετε.
 
Πάμε για βόλτα στην πόλη;

Ναι, θα πάμε. Γιατί, ανεξάρτητα από το πόσοι βαθμοί Κελσίου θα καίνε τους δρόμους της, σπάνια έχουμε την ευκαιρία να σταθούμε στην μέση μιας λεωφόρου, αναλογιζόμενοι πώς χωρούσαν τόσα εκατομμύρια αυτοκίνητα σε αυτή την όμορφη πόλη. Επιλέξτε μία από τις ακόλουθες διαδρομές (μόνο μία, γιατί εδώ οι βαθμοί Κελσίου αρχίζουν να έχουν σημασία), πάρτε μαζί κρύο καφέ ή νερό και ξεκινήστε:
 
*Ανεβείτε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και κάντε μια στάση στο Μουσείο της Ακρόπολης, που παραμένει ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο και μας προτείνει να δούμε το νέο του “project”, που έχει πολύ… χρώμα: Η δράση του «Αρχαϊκά Χρώματα» ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου και περιλαμβάνει την αναζήτηση του χρώματος στα αρχαϊκά ευρήματα, καθώς όπως είναι γνωστό, στην αρχαιότητα τα περισσότερα γλυπτά ήταν χρωματιστά και μάλιστα με ιδιαίτερα πληθωρικό τρόπο, κάτι που δυστυχώς δεν επέζησε ως σήμερα. Το Μουσείο εκθέτει τις μελέτες και τα σωζόμενα δείγματα – περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 
*Ακολουθήστε τον δρόμο και φτάστε μέχρι το Θησείο ή και μέχρι την Πλάκα, εκεί όπου θα διαπιστώσετε πως τελικά, όντως δεν μείνατε μόνο εσείς στην Αθήνα: Έμειναν και οι τουρίστες, πλάι στους οποίους μπορείτε να πάρετε λίγη από την όρεξή τους για εξερεύνηση των πιο όμορφων γειτονιών της πόλης.
 
*Στρίψτε πάνω από την Αποστόλου Παύλου στο Θησείο και ανηφορίστε μέχρι την είσοδο της Πνύκας. Καθίστε στο λόφο και απολαύστε το αεράκι και την θέα – ή και λίγο κολατσιό, αν έχετε προνοήσει. Αποτελεί επίσης ιδανικό μέρος για αυγουστιάτικη βόλτα με το κατοικίδιό σας – ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου βρίσκει εδώ την χαρά του.
 
Ώρα για φαγητό

 
Ξέρουμε, είστε έτοιμοι να γκρινιάξετε, που τα πάντα είναι κλειστά και δεν βρίσκετε ούτε φαστφουντάδικο ανοιχτό να παραγγείλετε το σουβλάκι το επιούσιο. Ευτυχώς για εσάς, το in2life έχει κάνει ήδη τα κουμάντα του: Πατήστε εδώ και βρείτε συγκεντρωμένα τα αγαπημένα μας εστιατόρια που παραμένουν ανοιχτά και αυτή τη δύσκολη μέρα, και φέρνουν νόστιμο φαγητό μέχρι την πόρτα μας.
 
Για επιδόρπιο, προτείνουμε λαχταριστό παγωτό. Όχι από το περίπτερο, αλλά από τα χεράκια σας – στρωθείτε από την προηγούμενη για λίγο στην κουζίνα σας, ακολουθήστε τις οδηγίες των απλών αλλά πεντανόστιμων συνταγών που θα βρείτε εδώ και το επιδόρπιο του Δεκαπενταύγουστου θα αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια και επιδοκιμαστικό τρίψιμο κοιλιάς από όσους το δοκιμάσουν.
 
Πάμε θερινό σινεμά;

 
Ο χειριστής του μηχανήματος προβολής δεν κάνει διακοπές. Γι’ αυτό κι εμείς τον τιμάμε και σπεύδουμε για δροσιά και σινεμά κάτω απ’ τα αυγουστιάτικα αστέρια, εστιάζοντας σε τέσσερις προτάσεις:
 
*1ο Donation Film Festival: Το ολόφρεσκο κινηματογραφικό φεστιβάλ που οργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει την ιδιαιτερότητα της ελεύθερης εισόδου (καθένας δίνει ό,τι έχει ευχαρίστηση) λήγει τον Δεκαπενταύγουστο, με ταινία έκπληξη στο σινέ Μελίνα (21.00), με «Ταξίδι στην Αυστραλία» (20.45) και «Πεθαμένο Λικέρ» (23.00) στο σινέ Μάρθα Καραγιάννη και φυσικά, με τελετή λήξης στο σινέ Άνεσις, μαζί με ξεχωριστή avant premiere και άλλες κινηματογραφικές εκπλήξεις. Μάθετε περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα του in2life.
*Aφιέρωμα στον Woody Allen: Πιο καλοκαιρινό, ανάλαφρο και ταιριαστό με την διάθεσή μας δεν γίνεται. Η πανέμορφη θερινή ταράτσα «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στο Γκάζι, περνά την πιο καυτή εβδομάδα του καλοκαιριού παρέα με τον νευρωτικό Γούντι, και αυτή την Τετάρτη προβάλλει το κλασικό «Manhattan» στις 21.00 και το «Play it again, Sam»  στις 23.00. Εισιτήριο 7€ και μειωμένο στην δελεαστική τιμή των 4€.
*Ιαπωνικό αφιέρωμα στο Τριανόν: Πιο σινεφίλ, η χειμερινή αίθουσα του Τριανόν ανοίγει την οροφή της και μετατρέπεται σε δροσερή «αυλή», ενώ στην οθόνη παρελαύνουν «ιερά τέρατα» του ιαπωνικού κινηματογράφου. Την Τετάρτη προβάλλονται τα «Σταυρωμένοι Εραστές» του Μιζογκούτσι (20.45) και «Το πρόσωπο ενός άλλου» του Τεσιγκαχάρα (23.00) – εισιτήριο 6€.
*Μεσοτοιχίες: Η ταινία-έκπληξη της χρονιάς, η πιο αέρινη, η πιο όμορφη, απλή, γλυκόπικρη ιστορία που είναι ο,τι πρέπει για θερινό σινεμά, μας έρχεται από την Αργεντινή και τον σκηνοθέτη Γκουστάβο Ταρέτο. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και σας εφιστούμε την προσοχή στις λεπτομέρειες των αστικών τοπίων του Μπουένος Άιρες στην ταινία – θα εκπλαγείτε από την ομοιότητά του με την Αθήνα, πόσο μάλλον όταν η ταινία προβάλλεται στο σινέ «Παναθήναια», αυτή τη μικρή όαση της Μαυρομιχάλη, ανάμεσα σε κτίρια και ατμοσφαιρικές γειτονιές, ακριβώς όπως αυτές των «Μεσοτοιχιών». Προβολές 21.00 και 23.00, εισιτήριο 8€/6€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v