Μαρίνα Ζέας: Ρίχνουμε άγκυρα στα νέα της μπαρ

Κοκτέιλ με θέα στα γιοτ ή βουτιές στην Πισίνα; Indie rock σε Chesterfield καναπέδες, ή σφηνάκια ρούμι σε μπαρ βγαλμένο από τους Πειρατές της Καραϊβικής; Ξεχάστε όσα ξέρατε για τις βαρετές, mainstream πιάτσες γύρω από τις μαρίνες. Η Μαρίνα Ζέας έχει νέα.
Μαρίνα Ζέας: Ρίχνουμε άγκυρα στα νέα της μπαρ
της Ηρώς Κουνάδη

Όταν, το μακρινό 2002, η Μαρίνα Ζέας αγοράστηκε από την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, μαζί με διάφορες άλλες μαρίνες και καζίνο ανά την Ελλάδα, οι φήμες που εξαπλώθηκαν ταχύτατα στη γύρω περιοχή μιλούσαν για αναβάθμιση, για έντονη νυχτερινή ζωή, για τη νέα πιάτσα που θα αποκτούσε επιτέλους ο Πειραιάς –που δεν φημίζεται για τις ενδιαφέρουσες πιάτσες του. Η ανάπλαση όντως έγινε, διάφορα στέκια πράγματι άνοιξαν, άλλα εξ αυτών έκλεισαν και άλλα παρέμειναν, αλλά για να γίνει αυτή η πιάτσα ενδιαφέρουσα πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Μέχρι τον χειμώνα που μας πέρασε, το προφίλ της πολλά υποσχόμενης «νέας πιάτσας» παρέμενε αποκλειστικά mainstream. Μικρή παρένθεση για τους μη Πειραιώτες που παραξενεύτηκαν με την παραπάνω πρόταση: λόγω διαφόρων ιδιαιτεροτήτων, κυρίως χωροταξικών αλλά και ελλείψει κινητικότητας, στον Πειραιά μια πιάτσα μπορεί να είναι «νέα» για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με την Αθήνα που οτιδήποτε ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες ζωής παλιώνει. Κλείνει η παρένθεση. Η Μαρίνα, λοιπόν, παρέμενε mainstream γιατί αυτό ήταν το προφίλ των café-bar της: μεγάλοι έως τεράστιοι χώροι, café βασικά που παρέμεναν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, μουσικές που δεν ξέφευγαν από τα ραδιοφωνικά playlists και την ένταση που ενθαρρύνει τις χαλαρές κουβέντες και (καθιστοί) θαμώνες όλων των ηλικιών. Για να χειροτερέψουν λίγο ακόμα τα πράγματα, σχεδόν τα πάντα έκλειναν στις 2.00.

Τους τελευταίους μήνες, οι αλλαγές διαδέχονταν η μια την άλλη: το Kitchen Bar έκλεισε, νέα μπαράκια άνοιξαν –και, ω του θαύματος, αρχίσαμε να διαβάζουμε για αυτά σε περιοδικά– και το μόνο που θύμιζε την παλιά Μαρίνα ήταν η ένα-με-το-περιβάλλον Πισίνα, που μετρά δεκαετίες στο ίδιο πόστο, το Flocafe και τα γιότ. Πλάι στα πολυτελή πλεούμενα με τις εξωτικές σημαίες, υπάρχει πλέον μια ολοζώντανη μπαρογειτονιά, που μπορεί κάλλιστα να σταθεί ως λόγος για να κατηφορίσετε προς τον Πειραιά βραδάκι καθημερινής –ή και Σαββάτου, αν δεν σας πτοεί το μόνιμο πρόβλημα του πάρκινγκ. Όσο για το πού θα πάτε; Όρεξη να ‘χετε, να τα δοκιμάσετε όλα, μέχρι να καταλήξετε στο δικό σας αγαπημένο στέκι.

Rockfellas

Άνοιξε πρώτο τον χορό των openings, στο δρομάκι της Μαρίνας Ζέας φέτος τον χειμώνα, φέρνοντας νέο αέρα στην περιοχή. Η μεγάλη, ξύλινη μπάρα με τους καθρέφτες πίσω της, οι τεράστιοι Chesterfield καναπέδες, ο τοίχος που είναι εξολοκλήρου καλυμμένος με εξώφυλλα του Rolling Stone και ο άλλος απέναντι με τα πορτρέτα του Johnny Cash, κάτω από την φωτεινή επιγραφή “In Cash we Trust” που κοσμεί την μπάρα δεν θυμίζουν σε τίποτα το παλιό προφίλ της Μαρίνας, με τις μεγάλες καφετέριες που απλά μένουν ανοιχτές ως αργά. Αυτό εδώ είναι ένα μπαράκι που θα μπορούσε να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, με την δυνατή μουσική του να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Η κονσόλα αγαπά πολύ τα indie rock ακούσματα, ενώ δεν λείπουν και οι μετακλήσεις γνωστών DJ –πρόσφατα τα decks ανέλαβε ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος, και το πάρτι πλημμύρισε με κόσμο την γειτονιά. Ενημερωθείτε για τα επόμενα events από την σελίδα του Rockfellas στο Facebook. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, το σπέσιαλ 8€.

El Barco

Δεύτερη άφιξη, ακριβώς δίπλα στο Rockfellas, βρίσκεται το μικρό, ζεστό El Barco. Το καράβι, δηλαδή, στα ισπανικά, όνομα που ταιριάζει γάντι στο θαλασσινό περιβάλλον της Μαρίνας. Ξύλινο, λιτό ντεκόρ και βαρέλια για τραπεζάκια παραπέμπουν στους Πειρατές της Καραϊβικής, και το ρούμι ρέει, φυσικά, άφθονο. Η μουσική παίζει κι εδώ δυνατά, κινείται σε funky και rock μονοπάτια, χωρίς να λείπουν και οι ισπανόφωνες επιλογές για να τιμούν το όνομα του –χωρίς, όμως, να κουράζουν. Το απλό ποτό κοστίζει 7€.

Friends

Τελευταία άφιξη στη σειρά με τα μπαράκια που έδωσαν το φιλί της ζωής στην ημιλιπόθυμη (για να μην πούμε ημιθανή) πιάτσα, το Friends στήθηκε κάτω από μια χαρτονένια πόλη τα φωτάκια της οποίας λαμπυρίζουν στο ημίφως του μπαρ. Το διακοσμητικό εύρημα είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακό, αλλά το Friends δεν στέκεται εδώ: Δυναμώνει τις house, soul και funk μουσικές του, χτυπάει στο σέικερ τα κοκτέιλ του, που περιλαμβάνουν προτάσεις όπως η Spicy Margarita και το Pornstar Martini με amaretto, και ετοιμάζει live εκπλήξεις για το φθινόπωρο.

BayWay

Οι παλιοί θαμώνες της Μαρίνας θα το θυμάστε σαν Costa Costa. Η παλιά καφετέρια που συγκέντρωνε τους γηραιότερους λάτρεις της γειτονιάς στα τραπεζάκια της –και η οποία παρέμενε κλειστή για μήνες– ανανεώθηκε, χαμήλωσε επιτέλους τα φώτα της, προσέθεσε κεράκια στα τραπέζια, εκμεταλλεύτηκε καλύτερα την ταρατσούλα της, με την πανοραμική θέα στα κότερα, και επέστρεψε ως BayWay. Θα την βρείτε ανοιχτή από το πρωί για καφεδάκι, σνακ αλλά και ελαφριά γεύματα το μεσημέρι, μέχρι αργά το βράδυ για πολύχρωμα κοκτέιλ. Στον επάνω χώρο, που θα κλείνει τον χειμώνα με τζαμαρίες, η ελαφρώς mainstream και house μουσική παίζει δυνατότερα, ενώ στην ταράτσα ακούγεται στην ιδανική εκείνη ένταση που σου επιτρέπει να ακούς τόσο την μουσική όσο και τον διπλανό σου. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, το σπέσιαλ και τα κοκτέιλ 9€.

Πισίνα

Σταθερή αξία από τότε που η Μαρίνα δεν ήταν ακόμα πιάτσα –τότε δηλαδή που οι Πειραιώτες αναφέρονταν σε αυτήν ως Φρεαττύδα– η Πισίνα μετρά την ζωή της σε δεκαετίες, αν και οι παλιοί θαμώνες της από τα 80s δύσκολα θα την αναγνώριζαν σήμερα. Ο τεράστιος χώρος της αναπτύσσεται γύρω από το κέντρο αναφοράς που της έδωσε και το όνομά της, ήτοι την μεγάλη πισίνα, και χωρίζεται σε επίπεδα, τα οποία γεμίζουν ανάλογα με την ώρα και την διάθεση της ημέρας: Ξαπλώστρες για την ηλιοθεραπεία μετά τις βουτιές –οι οποίες ναι, είναι δωρεάν– τραπεζάκια για καφέ δίπλα, μεγάλα τραπέζια για φαγητό στο βάθος αλλά και στο minimal και σε μαύρους τόνους εσωτερικό, μπάρες για να πίνουμε τα κοκτέιλ μας χαζεύοντας την φωτισμένη πισίνα από ψηλά τα βράδια. Η μουσική κινείται στους mainstream ρυθμούς που ταιριάζουν με το περιβάλλον. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας «τρέχουν» διαφόρων τύπων προσφορές, όπως η κερασμένη μπύρα με κάθε club sandwich ή burger.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v