Wine bars: Η γκουρμέ προσιτή απόλαυση

Τα wine bars ξεφυτρώνουν σαν τα… αμπέλια στην Αθήνα, προσφέροντας έναν οικονομικό αλλά ταυτόχρονα ποιοτικό τρόπο διασκέδασης που μας θυμίζει πως μπορούμε να περάσουμε εξίσου καλά και με λιγότερα.
Wine bars: Η γκουρμέ προσιτή απόλαυση
της Έλενας Μπούλια

Η αγάπη του Έλληνα για το κρασί μετρά αιώνες, όμως πολύ πρόσφατα δυνάμωσε τόσο ώστε να αποτελεί πρωτεύουσα αφορμή για βραδινή έξοδο. Το wine bar, ωστόσο, σαν τύπος μαγαζιού υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες που έχουν ανεπτυγμένη οινική κουλτούρα αλλά και σε χώρες ή πόλεις όπου υπάρχει έντονη η φιλοσοφία της “after work” διασκέδασης (π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και στις Η.Π.Α.).

Στην Ελλάδα οι λόγοι που τα wine bars κερδίζουν όλο και περισσότερο κοινό τα τελευταία χρόνια είναι λίγο διαφορετικοί και έχουν σίγουρα να κάνουν και με την οικονομική κρίση. Καθώς οι βραδινές έξοδοί μας έχουν έτσι κι αλλιώς μειωθεί -πόσο μάλλον αυτές που κάποτε είχαν να κάνουν με λουκούλλεια γεύματα σε ακριβά εστιατόρια- το wine bar λειτούργησε ως φθηνότερος αλλά όχι λιγότερο ποιοτικός τρόπος διασκέδασης: Απολαμβάνεις, δηλαδή, ένα καλό ποτήρι κρασί με έναν νόστιμο μεζέ σε ένα όμορφο περιβάλλον, στο οποίο μπορείς να καθίσεις καθ’όλη την διάρκεια της βραδιάς χωρίς να πληρώσεις πολλά –σίγουρα λιγότερα από το να έτρωγες σε ένα καλό εστιατόριο.

Προς το παρόν στην Αττική υπάρχουν μόλις πέντε αμιγώς wine bars, ωστόσο όλα δείχνουν πως σταδιακά θα γίνουν μόδα και θα πολλαπλασιαστούν. Άλλωστε, το κρασί από μόνο του έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικότητας και στις πιο «χαλαρές» συναντήσεις με φίλους για κουβεντούλα, αυτές που λειτουργούν ως ψυχοθεραπεία από την καθημερινότητα, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σύντροφο.

Τι χαρακτηρίζει ένα wine bar;
Το βασικό χαρακτηριστικό του wine bar είναι -τι άλλο;- το κρασί, χωρίς να αποκλείεται στους καταλόγους του να βρείτε και «σκληρά» αλκοολούχα ποτά. Οι ετικέτες των κρασιών συνήθως προέρχονται και από ελληνικούς και από ξένους αμπελώνες (δεν έχουμε λόγους να μην προτιμούμε τους πρώτους), ενώ οι τιμές για ένα ποτήρι ή μία φιάλη κρασί κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα (περί τα 4 ευρώ / ποτήρι). Σε ορισμένα wine bars μάλιστα μπορεί κανείς να πάρει μικρό ποτήρι δοκιμής, στη μισή τιμή του κανονικού, μέχρι να καταλήξει στο κρασί που του αρέσει.

Το δε φαγητό έχει την μορφή μεζέδων και μπορεί να περιλαμβάνει είτε ελληνικές-μεσογειακές ποικιλίες (με την ποικιλία τυριών-αλλαντικών να κυριαρχεί), είτε tapas είτε finger food πολυεθνικής κουζίνας.

Τέλος, στα περισσότερα wine bars πραγματοποιούνται κατά καιρούς εκδηλώσεις οινο-γευσιγνωσίας και παρουσιάσεις παραγωγών, ενώ κάποια κάνουν και λιανική πώληση των κρασιών που διαθέτουν.

Τα wine bars της πόλης:

Scala Vinoteca
(Σίνα 50 & Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, τηλ. 210 3610041)
Το πρώτο wine bar της Αθήνας δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί πρότυπο για όσα ακολούθησαν. Ο χώρος του είναι όμορφος, αρκετά μοντέρνος, η κάβα του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ετικετών σε ποτήρι από Έλληνες και ξένους παραγωγούς, ενώ την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Χριστόφορος Πέσκιας, με νόστιμα ζεστά και κρύα μεζεδάκια.


Fabrica di Vino (Εμμ. Μπενάκη 3, Ομόνοια, τηλ. 210 3214148)
Στεγασμένο σε κτίριο του 1880, με χαλαρή, industrial ατμόσφαιρα και μία μεγάλη μπάρα που χωρά όλους τους καλούς, το σχετικά νέο Fabrica di Vino είναι ιδανικό στέκι για ένα ποτήρι κρασί μετά την δουλειά. Η συλλογή ελληνικών ετικετών ξεπερνά αυτήν των ξένων (και μας αρέσει), ενώ κανείς μπορεί να δοκιμάσει το κρασί που θα καταλήξει να πίνει σε μισό ποτήρι, στην τιμή των 2 ευρώ. Στους μεζέδες θα βρείτε tapas αλλά και ντόπια τυριά και αλλαντικά, σε αρκετά χαμηλές τιμές (2-3 ευρώ ανά πιατάκι). 


Wine Point (Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Πλάκα/Ακρόπολη, τηλ. 210 9227050)
Λίγα μόλις μέτρα από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το επίσης νέο Wine point είναι ιδανικό για «χαλαρές» βραδιές με την παρέα. Διαθέτει κάποιες από τις καλύτερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και αξιόλογη ποικιλία σε μπύρες (και ελληνικές), ενώ στο μενού ξεχωρίζουν οι νόστιμες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Αν, μάλιστα, η ετικέτα που πίνετε σας άρεσε πολύ μπορείτε να την αγοράσετε. Τέλος, εδώ πραγματοποιούνται συχνά οινογευστικές συναντήσεις και παρουσιάσεις. Οι τιμές για ένα ποτήρι κρασί ξεκινούν από 4 ευρώ.


Oinoscent (Βουλής 44Α, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374)
Τεράστια ποικιλία σε ελληνικές και ξένες ετικέτες κρασιού, η οποία ανανεώνεται συνεχώς, από ένα μικρό, χαριτωμένο wine bar που είναι και κάβα. Στην λίστα των ποτών περιλαμβάνονται, πέρα από τα κρασιά, malt whiskeys, cognacs, calvados, armagnacs, sherries, port, champagnes vintage, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται εξαιρετικά με πλατό επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές των ποτηριών κυμαίνονται από 4 έως 7 ευρώ, ενώ για τα πλατό δεν θα δώσετε περισσότερα από 6,5 ευρώ. 


Vineria στο Dal Professore (Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι, τηλ. 210 6149000-1)
Την γνήσια ιταλική τρατορία Dal Professore την γνωρίζετε, έχουμε μιλήσει γι’αυτήν και στο παρελθόν. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και μία προσεγμένη vineria, ένας ζεστός χώρος για να απολαύσετε «χαλαρά» το κρασί σας (από 4 ευρώ/ποτήρι) με ένα μικρό γεύμα, κόστους έως 10 ευρώ. Ανάμεσα στις 130 ετικέτες της Vineria συναντάμε κρασιά κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ αξιόλογη είναι και η ποικιλία σε sherry, ports, madeiras και γλυκά κρασιά.

*Ευχαριστούμε τον δημιουργό των Telegourmet Chronicles, Θόδωρο Λέλεκα, για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v