Cocktail bars: Η Αθήνα στο shaker

Ψαγμένα cocktails, όμορφη ατμόσφαιρα, ενδιαφέρον κόσμος και άκρως καλοκαιρινή διάθεση. Επτά μαγαζιά με φαντασία στην μπάρα βάζουν... τα δυνατά τους για να μην μείνουμε ούτε λεπτό νηφάλιοι.
Cocktail bars: Η Αθήνα στο shaker
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Ηρώς Κουνάδη

Κακά τα ψέματα, αν θέλουμε να απολαύσουμε αξιοπρεπή cocktails που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα «βότκα λεμόνι» και «ουίσκι κόκα κόλα» θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο πιο... πέρα από τα mega clubs και τις απαράδεκτες μπάρες τους.

Θα πρέπει να αναζητήσουμε μικρά μπαράκια που έχουν αναγάγει την δημιουργία cocktail σε... τέχνη και στα οποία οι bartenders «το’ χουν» και το αποδεικνύουν εμπράκτως. Μπαράκια που σερβίρουν cocktails κομψοτεχνήματα σε αρκετά καλές τιμές – συνήθως πολύ φθηνότερες από την είσοδο σε ένα club – χωρίς όμως να παραμελούν τον τομέα της καθαρόαιμης διασκέδασης. Επισκεφθήκαμε μερικά από αυτά, μετά δυσκολίας καταφέραμε να μείνουμε σε χαμηλό αριθμό cocktails και σας μεταφέρουμε τις -ολίγον τι ζαλισμένες- εντυπώσεις μας.

Pere Ubu
Κύπρου 74, Γλυφάδα. Τηλ: 2108941450
Με χαρακτήρα μπαρ και multi ethnic εστιατορίου, το Pereubu κατάφερε εκμεταλλευόμενο την απουσία παρόμοιων μαγαζιών στο κέντρο της Γλυφάδας να γίνει στέκι. Το bar είναι γεμάτο ακόμα και τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο. Μετά τις 2 μάλιστα, η μουσική ξεσηκώνει τους ήδη όρθιους θαμώνες και τα πολύχρωμα cocktails του bar πηγαινοέρχονται τόσο γρήγορα, που θαρρείς ο κόσμος τα κατεβάζει μονομιάς. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στα cocktails του Pereubu. Ο Γιώργος στο bar θα σου φτιάξει ο,τι θες, αλλά θα σου προτείνει κιόλας τις δικές του επιλογές με βάση τα συστατικά που σου αρέσουν. Δεν έχουμε να προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο cocktail, όλα είναι φοβερά – αν και θα τα προτιμούσαμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και με λιγότερο πάγο. Apple Martini, Sakerinia (μια... ιαπωνική εκδοχή της caipirinia με σάκε που θα σας εντυπωσιάσει), daiquiri με φράουλα, με ανανά, λίγη σημασία θα έχουν τα ονόματα από τη στιγμή που θα μπείτε στο... παιχνίδι των cocktails του Pere Ubu. Τετάρτη και Πέμπτη έχει συνήθως urban και house βραδιές, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι επιλογές είναι περισσότερο mainstream, με έφεση σε κλασσικά ροκ κομμάτια. Τα cocktails κοστίζουν 11€.

Baba Au Rum
Κλειτίου 6, Σύνταγμα. Τηλ: 6948242455
Ο «Μπαμπάς με Ρούμι» στέκεται αγέρωχος εδώ και χρόνια στο στενάκι της Κλειτίου εμποδίζοντας σταθερά το... πέρασμα από τον πεζόδρομο με τους δεκάδες θαμώνες που έχουν βγει έξω να καπνίσουν, αλλά και να απολαύσουν την «δύναμη» του μαγαζιού, η οποία δεν είναι άλλη από τα cocktails του. Τι και αν ο χώρος θυμίζει 60’s παρακμή, τι και αν τα indie pop ακούσματα σας αφήνουν παγερώς αδιάφορους; Εδώ δεν έρχεσαι για να θαυμάσεις τον χώρο, ούτε για να γουστάρεις με την μουσική. Εδώ έρχεσαι για να πιείς μερικά από τα καλύτερα cocktails της Αθήνας και - που ξέρεις; - μπορεί ασυναίσθητα μετά από 2-3 να διασκεδάσεις και με την μουσική και με το «όπου γης και πατρίς» που επικρατεί απ’ έξω. Οι – τρεις νομίζουμε – bartenders κάνουν "μαγικά" τόσο σε θέαμα, όσο και σε γεύσεις, συνδυάζοντας τα θέλω σας με τα δικά τους για να φτιάξουν εντυπωσιακά αλκοολούχα... μείγματα με βάση – τι άλλο; – κάποια από τις τριάντα ετικέτες ρουμιού που διαθέτει το μαγαζί. Εννοείται ότι εδώ θα βρείτε και τα κλασσικά cocktails (μαργαρίτες, mojito, daiquiri κτλ.), αλλά σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με τις προτάσεις των bartenders. Δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα cocktails από 7€ μέχρι 12€.

Bobayo
Αρδηττού 1, Μέτς. Τηλ.: 2109219397
«BODEGA», «BananaMOON» και «AYOR» ενώνουν και αυτό το καλοκαίρι τις δυνάμεις τους, στον όμορφο κήπο του Bobayo στην νησίδα – σήμα κατατεθέν της Αρδηττού, που φιλοξενεί τα τελευταία τρία χρόνια τον χώρο του μαγαζιού. «Δροσερή» ατμόσφαιρα, όμορφη διακόσμηση με πυκνές περικοκλάδες και φυτά, θεματικές βραδιές latin και ευφάνταστα cocktails με φρέσκα φρούτα, συνθέτουν τον χαρακτήρα του Bobayo. Τι θα πιούμε εδώ; Φυσικά, το... οπωροπωλείο που εκτίθεται πίσω από τους bartenders, με την συνοδεία απαραίτητης ποσότητας αλκοόλ. Δροσιστικά daquiries, frozen margaritas, «πειραγμένα» cosmopolitan, αλλά και ο,τι εσείς επιλέξετε με βάση τα αγαπημένα σας φρούτα και spirits. Δοκιμάσαμε daiquiri mango, Skino Cosmopolis με cranberry, vodka, lime και μαστίχα (η χιώτικη εκδοχή του Cosmopolitan) και τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα, όπως και τα υπόλοιπα φρουτώδη cocktails του μενού. Αν η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα σας ανοίξει την όρεξη, το Bobayo σερβίρει burgers, πίτσες και σπαγκέτι, καθώς και finger food, στον χώρο του εστιατορίου. Αν το επισκεφτείτε τις Πέμπτες, οι μαργαρίτες επιβάλλονται για να αποδείξετε εμπράκτως τις χορευτικές σας ικανότητες στους latin και tango χορούς, ενώ τις Τρίτες πραγματοποιούνται live βραδιές με εγχώρια ονόματα από το χώρο της pop και της rock. Το απλό ποτό κοστίζει € 9 και τα κοκτέιλ κοστίζουν € 10.

Circus
Ναβαρίνου 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3615255
Ναι, είναι λιγότερο καλοκαιρινό από τα υπόλοιπα. Ναι, παρ’ όλα αυτά γίνεται καθημερινά το αδιαχώρητο, κι η μόνη περίπτωση να πιάσεις αξιοπρεπή θέση στην μπάρα –όπου γίνεται και το όλο «παιχνίδι»– ή στα πιο ήσυχα τραπεζάκια του επάνω ορόφου είναι να έρθεις την ώρα που με καλοκαιρινούς όρους θα ονομάζαμε αργά το απόγευμα –ήτοι κατά τις 9.30-10.00. Το αγαπάμε, παρά τα «μείον» του, για την παρεΐστικη ατμόσφαιρα που λείπει από τα περισσότερα μπαρ της Αθήνας, τις happy, indie μουσικές του και, φυσικά, τα εξαιρετικά, πρωτότυπα κοκτέιλ του. Κορυφή στην υποκειμενική μας λίστα προτιμήσεων, το Ginger Cosmo, που όπως θα μαντέψατε είναι το κλασικό Cosmopolitan (vodka και raspberry) με την προσθήκη ευωδιαστού ginger. Δυνατό και το mojito, ενώ signature cocktail του μαγαζιού θεωρείται το Dolce Vita, με βότκα, prosecco, σταφύλια και μέλι. Για να διαψεύσει τις φήμες που το θέλουν χειμωνιάτικο στέκι, βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, όπου όμως η μουσική δεν ακούγεται στην ένταση που θα θέλαμε. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9 ευρώ.

Inoteka
Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3246446
Το μικρό μπαράκι στην Πλατεία Αβησσυνίας είναι ό,τι πρέπει για τα καλοκαιρινά απογεύματα, που βολτάρετε στο Μοναστηράκι, εν μέσω τουριστών και αντικερί και θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα για δροσιστικά κοκτέιλ. Στα hit του, περιλαμβάνονται το εξαιρετικό Strawberry Daiquiri, με ολόφρεσκες φράουλες και «σωστό» ρούμι και η ρετρό Pina Colada, που μας γυρίζει πίσω στα τιμημένα 80s. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη Μαργαρίτα με φυσικό λεμόνι, αλλά και την Caipirinha. Εκτός από τα κοκτέιλ, διάσημο το έκανε η εντυπωσιακή λίστα κρασιών του, που σερβίρονται σε ποτήρι από νωρίς το απόγευμα. Η κονσόλα κάνει μουσικά άλματα από το ambient dub στο ethnic, και από τη lounge στην electro, ανάλογα την ώρα και τη διάθεση. Αν τα κοκτέιλ σας ανοίξουν την όρεξη, παίζει και finger food. Οι τιμές των κοκτέιλ δεν ξεπερνούν τα 9 ευρώ. 

Cubanita 
Ακτή Βάρκιζας, τηλ: 210 8970068
Το πλέον αγαπημένο latin club της πόλης μετακομίζει για το φετινό καλοκαίρι από του Ψυρρή στην ακτή της Βάρκιζας, και με σύνθημα “Do It like Cubanita” μας περιμένει να απολαύσουμε τα κορυφαία μοχίτο του πλάι στο κύμα. Το μυστικό της επιτυχίας, το έχουμε ξαναγράψει, είναι ο ολόφρεσκος δυόσμος που καλλιεργείται σε γλαστρούλες στο μαγαζί και κόβεται επιτόπου, για να δώσει στο cocktail σας –το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, σερβίρεται σε χαμηλό ποτήρι– το μοναδικό άρωμά του. Εννοείται πως, εκτός από μοχίτο, θα βρείτε και ολόκληρη τη λίστα cocktail της Καραϊβικής: Cuba Libre και Daiquiri έχουν, επίσης, την τιμητική τους. Το signature cocktail που πήρε το όνομά του από το μαγαζί ανακατεύει λευκό Havana, Malibu, χυμούς από lime και ροδάκινο, γρεναδίνη, και γαρνίρεται με ένα γλυκό κερασάκι. Δοκιμάστε το. Το Cubanita λειτουργεί από το πρωί σαν cafe bar με έναν μικρό κατάλογο φαγητού και συνεχίζει το βράδυ με τις αγαπημένες γεύσεις του εστιατορίου, και latin tunes στο club. Το ποτό κοστίζει 10 ευρώ, τα κοκτέιλ 12.

Μπρίκι
Δορυλαίου 6, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6452380
Το εδώ και δεκαετίες αγαπημένο στέκι των 30something Αθηναίων δεν είναι όσο γνωστό θα έπρεπε για τα κοκτέιλ του. Ευτυχώς, γιατί η μπάρα του δεν αντέχει άλλη κοσμοσυρροή. Αν καταφέρετε να… περάσετε την πόρτα –όπερ μεθερμηνευόμενο, αν έρθετε αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά– θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα μοχίτο της πόλης (συγκρίνεται μόνο με εκείνο της Cubanita) αλλά και μερικά ευφάνταστα Daquiri, με ολόφρεσκα φρούτα –εμείς δοκιμάσαμε το λεμόνι, το οποίο μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Η μουσική κινείται από indie rock μέχρι electronica, κάνοντας μερικά R’n’B και mainstream περάσματα. Το ντεκόρ πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια του kitch, είναι πολύχρωμο και happy, ακριβώς όπως το κοινό που λατρεύει το Μπρίκι για τη χαλαρή, ακομπλεξάριστη φιλοσοφία του. Το απλό ποτό κοστίζει 7 ευρώ, τα κοκτέιλ 8,5 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v