Bring your Own Wine: Κρασί απ’ το κελάρι σου

Τι είναι αυτή η τάση που θέλει τα εστιατόρια της Αθήνας να ανοίγουν, αντί για τα κρασιά της κάβας τους, εκείνα που φέρνουμε από το σπίτι μας; Πού εφαρμόζεται, και τι πρέπει να προσέξετε για να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο;
Bring your Own Wine: Κρασί απ’ το κελάρι σου
της Ηρώς Κουνάδη

Θα τη δείτε να αναφέρεται ως BYOW (ήτοι, bring your own wine) ή BYOB (bring your own bottle) και είναι η νέα τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στα εστιατόρια της Αθήνας: Η δυνατότητα να φέρετε μαζί σας το δικό σας κρασί για να συνοδεύσει το γεύμα σας, αντί να παραγγείλετε κάποιο από τη λίστα κρασιών του εστιατορίου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η υπηρεσία χρεώνεται με ένα μικρό ποσό της τάξεως των 5€, για το σέρβις, τα ποτήρια και λοιπά, ενώ στα περισσότερα εστιατόρια είναι –τουλάχιστον προς το παρόν– δωρεάν. Ακούγεται δελεαστικό; Είναι.

Κρίση… τέχνας κατεργάζεται

«Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, νομίζω στην Αμερική» εξηγεί ο ειδικός επί των οινικών θεμάτων του in2life.gr Θόδωρος Λέλεκας. «Προέκυψε σαν ιδέα κυρίως επειδή σε πολλές Πολιτείες οι νόμοι για την αδειοδότηση εστιατορίων προκειμένου να σερβίρουν αλκοόλ είναι πολύ σκληροί, αλλά και για να μπορούν οι πελάτες να απολαμβάνουν το κρασί που θέλουν όπου και όπως το θέλουν. Σ’ εμάς εδώ έχει έρθει πρόσφατα κυρίως λόγω κρίσης, δηλαδή ως τρόπος προσέγγισης πελατών».

Από τη μία οι τσιμπημένες τιμές των κρασιών στα εστιατόρια, που προσέθεταν μερικές δεκάδες ευρώ για κάθε φιάλη κρασιού στον τελικό λογαριασμό, και από την άλλη το ενδιαφέρον που δείχνουν σχεδόν ενστικτωδώς οι Αθηναίοι για κάθε καινούρια τάση, εγγυώνται την επιτυχία της ιδέας. Για την ακρίβεια, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί άργησε τόσο να περάσει τον Ατλαντικό και να φτάσει στα μέρη μας.

Και μπορώ να φέρω το κρασί που φτιάχνει ο παππούς μου στο χωριό;

Πρακτικά, κανείς δε σας το απαγορεύει. Σε ένδειξη εκτίμησης προς το μαγαζί που σας δίνει αυτή τη δυνατότητα, όμως, καλό θα ήταν να μην το κάνετε. «Ο κώδικας καλής συμπεριφοράς λέει ότι, όταν το εστιατόριο έχει ήδη λίστα κρασιών κι όμως σου επιτρέπει να φέρεις το δικό σου, αυτό που θα φέρεις πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο, σπάνιο ή να έχει συναισθηματική αξία για σένα, και όχι να είναι κάποιο απλό καθημερινό κρασί που υπάρχει ήδη στη λίστα του εστιατορίου ή το βρίσκεις για μερικά ευρώ ακόμα και στο τελευταίο συνοικιακό super market» εξηγεί ο κ. Λέλεκας.

Το νεοϋρκέζικο Snooth.com έχει επίσης ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον post για τους «κανόνες του Bring your own Wine», μεταξύ των οποίων αναφέρει επίσης ότι για να εκφράσεις την εκτίμησή σου προς το κατάστημα –και να γίνεις ένας από τους αγαπημένους τους πελάτες, σε περίπτωση που σκοπεύεις να επιστρέψεις κάποια στιγμή– μια καλή κίνηση θα ήταν να προσφέρεις ένα ποτήρι από το κρασί που έφερες στον σερβιτόρο σου, ή και στην κουζίνα.

«Ο ίδιος κώδικας καλής συμπεριφοράς υπαγορεύει ότι, ειδικά αν δεν σε χρεώσουν corkage (σ.σ. όπως λέγεται η συμβολική χρέωση της υπηρεσίας για το άνοιγμα και το σερβίρισμα του κρασιού στο τραπέζι σας) αφήνεις κάτι παραπάνω στο πουρμπουάρ ως χειρονομία εκτίμησης/ανταπόδοσης» προσθέτει ο κ. Λέλεκας.

Σε ποια εστιατόρια εφαρμόζεται;

«Το πρώτο εστιατόριο στην Αθήνα που ανακοίνωσε πολιτική ΒΥΟΒ ήταν το Α Modo Mio στη Φιλοθέη. Από εκεί και πέρα τα περισσότερα εστιατόρια σήμερα το κάνουν, αν το ζητήσεις ευγενικά. Ενδεικτικά εγώ το κάνω τακτικά στην Ταβέρνα «Το Βραστό» στο Χαλάνδρι και στη «Βλάχικη Γάστρα» στη Ροδόπολη» λέει ο κ. Λέλεκας.

Το ιταλικό εστιατόριο Paradiso (Αποστολοπούλου 58, Χαλάνδρι) –που διεκδικεί τις δάφνες ενός από τα πιο αγαπημένα στέκια των οινόφιλων της πόλης– και το Fabrizio’s, του γνωστού Ιταλού σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι, στο 8 της οδού Σπευσίππου στο Κολωνάκι είναι δύο ακόμα εστιατόρια που εφαρμόζουν την πολιτική εδώ και μήνες.

Επίσης, το Breeder Feeder, το design εστιατόριο της πάντα δραστήριας γκαλερί The Breeder (Περδίκα 6, Μεταξουργείο) έχει εντάξει το BYOB στους γαστρονομικούς γύρους του κόσμου που διοργανώνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο σταθερά εδώ και μήνες.

Σε αυτό το τελευταίο, η χρέωση corkage είναι 3€ ανά τραπέζι, ενώ στο Fabrizio’s ανέρχεται στα 5€.

Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι –και ότι θα σας ενημερώσουμε για ό,τι νέο μάθουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v