Αγαπημένες ταβέρνες και κουτούκια στον Πειραιά

Ψαρομεζέδες με θέα θάλασσα, κρεατοφαγία και πενιές σε κουτούκια και μπόλικη κρασοκατάνυξη σε αγαπημένα ταβερνάκια του Πειραιά και των γειτονιών του.
Αγαπημένες ταβέρνες και κουτούκια στον Πειραιά
Στο λιμάνι ξέρουν να τρώνε καλά, κανόνας. Και αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το αν ο Πειραιάς ξέρει να ταΐζει καλά τους κατοίκους του (και όχι μόνο αυτούς), τότε μπορεί να κάνει μια γευστική βόλτα στα πιο νόστιμα στέκια του. Εκείνα στα οποία οι μεζέδες έρχονται ολόφρεσκοι σε τραπεζάκια, το κρασί ρέει άφθονο και τα πιάτα μυρίζουν παράδοση.

Μια πρώτη γνωριμία λοιπόν, με  τη γευστική παραδοσιακή κουζίνα του λιμανιού,  μπορεί να γίνει με τις παρακάτω ταβέρνες και κουτούκια.

Διάσημος
Ακτή Θεμιστοκλέους 308, Πειραϊκή, τηλ: 210 4517471, 4180515

Από τις παλαιότερες ψαροταβέρνες της Πειραϊκής, ο Διάσημος έχει γίνει… διάσημος για τα ωραιότατα μεζεδάκια που σερβίρει δίπλα στη θάλασσα σε ένα κάπως παλιομοδίτικο αλλά σε κάθε περίπτωση συμπαθητικό περιβάλλον. Αγαπημένες μας επιλογές κάθε φορά που πιάνουμε τραπεζάκι εδώ η σαλάτα ρόκα παρμεζάνα, τα άψογα τηγανισμένα κολοκυθάκια, οι φρεσκοκομμένες πατάτες, ο τηγανιτός γαύρος, τα καλαμαράκια, οι πλούσιες γαρίδες σαγανάκι και η γενναία γαριδομακαρονάδα. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 17€/ άτομο.

Δυόσμος
Φρεαττύδος 42Α, Φρεαττύδα, τηλ: 210 4611335

Σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης, ο Δυόσμος σερβίρει μεζεδάκια να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όπως τα αυγά μάτια με το σαλάμι μέσα σε φωλιά πατάτας, η φάβα Σχοινούσας με το χοιρομέρι, και τα κεφτεδάκια από λουκάνικο με τη γλυκοκαυτερή σάλτσα. Εξαιρετική είναι και η σαλάτα Δυόσμος, με Μαστέλο Χίου, καραμελωμένα αμύγδαλα, σπανάκι βουτύρου, ντοματίνια και βινεγκρέτ από πορτοκάλι και δυόσμο. Για να κάνετε ακόμα περισσότερη όρεξη, ολόκληρο το μενού υπάρχει εδώ. Κρασιά, τσίπουρα και ουζάκια ρέουν άφθονα, και ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο. 

Φάρος
Ακτή Θεμιστοκλέους 234, Πειραϊκή, τηλ: 210 4518908

Απολαμβάνει ίσως την ομορφότερη θέα από τις ταβέρνες της Πειραϊκής και απλώνει τα τραπεζάκια του σε επίπεδα, χαρίζοντας απρόσκοπτα βλέμματα στη θάλασσα. Ο Φάρος αγαπά το ψαράκι και σερβίρει ωραιότατη, δροσερή χωριάτικη, τηγανιτά καλαμαράκια, μαλακό χταποδάκι στη σχάρα, ελαφρύ τζατζικι για… βούτες με ψωμάκι, τέλειο γαύρο μαρινάτο, γαρίδες σαγανάκι, μαριδάκι τηγανιτό και πλούσια μακαρονάδα θαλασσινών με γαρίδες και μύδια. Συνοδεία κρασιού, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο. Αν θέλετε ουζάκι, κάτι παραπάνω.

Μαργαρώ
Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ: 210 4514226

Απλά, λιτά και… θαλασσινά, η συνοικιακή αυτή, αλλά και διάσημη ταβέρνα βγάζει τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και σερβίρει λίγα πράγματα – και καλά, διεκδικώντας με άνεση το βραβείο του κορυφαίου… τηγανιού στην περιοχή.  Εδώ λοιπόν θα έρθετε αποκλειστικά και μόνο για τα θεϊκά μπαρμπουνάκια ή κουτσομουράκια φρέσκα στο τηγάνι, ξεροψημένα και πασπαλισμένα με χοντρόαλάτι, τηγανιτές γαρίδες και χωριάτικη σαλάτα. Τρία πιάτα και καλά. Το σέρβις είναι γρήγορο, το ούζο ρέει άφθονο και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25-30€ κατ’ άτομο συνοδεία χύμα κρασιού ή ούζου.

Ρακάδικο – Στοά Κούβελου
Καραολή & Δημητρίου 5, τηλ: 210 4178470

Στην πιο παλιά Στοά του Πειραιά, το Ρακάδικο κρατά αρκετή από την νοσταλγική ατμόσφαιρα του χθες και μας προδιαθέτει ευχάριστα να πιάσουμε τραπεζάκι για να δοκιμάσουμε τίμιο και νοστιμότατο φαγητό… όπως παλιά. Ο κατάλογος έχει μεγάλη ποικιλία σε μικρά μεζεδάκια, με αρκετές επιλογές σε κρητικά εδέσματα και κρέατα της ώρας. Απάκι με ξινομυζήθρα, χοιρινή τηγανιά, κοτομπουκιές σε σάλτσα μουστάρδας, μικρά κεμπάπ, πανσέτα μαύρου χοίρου, φέτα πανέ με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας, κοκκινιστό λουκάνικο με λαχανικά (διαβολομεζέ τον λένε) και σαλάτα με καρπούζι, ντομάτα, φέτα και βασιλικό συγκαταλέγονται στα highlights του. Δείτε το μενού εδώ. Για ένα μεζεδο-γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€/ άτομο. Παρασκευές και Σάββατα έχει και ζωντανή μουσική.

Ο Μίμης και η Άννα
Αχαΐας 44, Παλιά Κοκκινά, τηλ: 2130 144642

Σαν… βγείτε στον πηγεμό για την Παλαιά Κοκκινιά αξίζει να ξετρυπώσετε αυτό το παραδοσιακό κουτούκι σε ήσυχο στενάκι. Ο χώρος μικρός και… σχολικός διαθέτει λίγα τραπεζάκια στα οποία καταφθάνουν εκλεκτά εδέσματα δια χειρός Μίμη: κολοκυθοκεφτέδες, τυροκροκέτες, πατάτες με αυγά και σάλτσας κιμά, χοιρινές μπουκίτσες με σάλτσα γιαουρτιού και καπνιστή πάπρικα, μπριζολάκια σχάρας, σαλάτα του χωριού με ψητό καρβέλι, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και κρεμμυδάκι, γεμιστό χωριάτικο λουκάνικο με γραβιέρα και ντομάτα και χοιρινό κατσαρόλας με αυγά και μπαχαρικά. Ωραιότατα και τα κεμπαπάκια Θεσσαλονικης γιαουρτλού. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€/ άτομο με ωραιότατο ροζέ. Τα Σαββατοκύριακα έχει και ζωντανή μουσική, με την κράτηση να κρίνεται απαραίτητη.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v