Πέντε τοπ διευθύνσεις για ούζο, τσίπουρο και μεζέ

Γαρίδες σε κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό, φρέσκοι ψαρομεζέδες και πειραγμένη ελληνική κουζίνα συνοδεύουν ούζο και τσίπουρο σε 5 αγαπημένα εστιατόρια.
Πέντε τοπ διευθύνσεις για ούζο, τσίπουρο και μεζέ

Δύο ελληνικά απόσταγματα που φέρνουν στον νου σε κάθε γουλιά το καλοκαίρι, το ούζο και το τσίπουρο, παντρεύονται με μεζέδες θάλασσας και στεριάς σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν ολόφρεσκες πρώτες ύλες για να δημιουργήσουν λαχταριστά πιάτα.

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι σε όλες τις παρακάτω διευθύνσεις έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα διεθνούς φήμης αποστάγματα Κατσάρος από τον Τύρναβο, του παλαιότερου αποστακτηρίου ούζου στον κόσμο, τότε το πράγμα αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον. 

Εβίβα, λοιπόν!

Κόλλιας
Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Π. Φάληρο, τηλ: 2109408620

Αφού καθιερώθηκε στα Ταμπούρια, η ψαροταβέρνα του Τάσου Κόλλια μεταφέρθηκε στο Παλαιό Φάληρο σε χώρο που τείνει προς το εστιατόριο πλέον, όμως δεν χάνει τον «θαλασσινό» του χαρακτήρα. Αφού ανοίξει η όρεξη με τα… μάτια στο μικρό μπακάλικο της εισόδου όπου εκτίθενται όλα τα θαλασσινά, στο τραπέζι σας θα καταφθάσουν βελούδινη ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, αχινοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, κοπανιστή Τήνου, λακέρδα από Ρίκι Μυτιλήνης, φιλέτο τόνου ελαφρά παστωμένο και τραγανό συμιακό γαριδάκι. Must εδώ και highlight του μαγαζιού, το φρέσκο ψάρι που δεν ψήνεται σε κάρβουνα αλλά στον φούρνο, καλυμμένο με παχύ στρώμα αλατιού. Καταφθάνει στο τραπέζι σας σε μεταλλικό δίσκο και ως μέρος της ψαρο-ιεροτελεστίας υφίσταται φλαμπάρισμα με τσίπουρο και ‘σπάσιμο’ της κρούστας του με σφυρί για να σερβιριστεί στα πιάτα σας φιλεταρισμένο. Για ένα γεύμα συνοδεία ούζου στον Κόλλια, με φρέσκο ψάρι, το κόστος φτάνει τα 35-40€/ άτομο.

Σημειώστε επίσης ότι ο «Κόλλιας» παντρεύει τα μεζεδάκια του με τα αποστάγματα Κατσάρος, και σερβίρει δύο μενού: με τσίπουρο Κατσάρος, ελιές θρούμπες τηγανιτές με ρίγανη, καπνιστό χέλι φιλέτο φλαμπέ με τσίπουρο Κατσάρος, χταποδάκι μαγειρευτό με μελιτζάνα Τσακώνικη και γνήσια ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και με ούζο Κατσάρος με ποικιλία οστράκων φουρνιστών, φιλέτο ρέγγας φλαμπέ σβησμένο με ούζο, σαλατούρι Αξιώτικο αρωματισμένο με δενδρολίβανο και γιουβέτσι φρέσκιας σουπιάς με το μελάνι της. Αμφότερα τιμώνται 16€.

Kiouzin 
Λυκαβηττού 16, Κολωνάκι, τηλ: 2103647407

Πάρτε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, προσθέστε πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και μπόλικη δημιουργική προσέγγιση από τη σεφ Λένα Σφυροέρα και έχετε την συνταγή για την νέα γευστική άφιξη του Κολωνακίου. Το Kouzin αγαπά την ελληνική κουζίνα, το «πείραγμα» και τα βιολογικά προϊόντα, και αυτό βγαίνει σε λαχταριστά πιάτα με στιλ, όπως κανελόνια γεμιστά με μπεκρή μεζέ και αφράτη κρέμα τυριού, κοπανιστοπιτάκια με κοπανιστή Μυκόνου, κολοκυθοκεφτέδες, πατάτες Νάξου με αυγά μάτια, κρέμα φέτας και μπέικον μαύρου χοίρου και αλμυρούς λουκουμάδες με κρέμα κοπανιστής και καρύδια βόλου. Στα κυρίως του «παίζουν» νοστιμότατα πιάτα ημέρας, όπως χοιρινό μαγειρεμένο στη μαυροδάφνη, μοσχαρίσιος σιδηρόδρμοος με σκιουφιχτά μακαρόνια και φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τρυφερό κατσικάκι τσιγαριαστό με πατατούλες και κουκουνάρι. Για ένα πλήρες μεζεδο-γεύμα με ουζάκι ή τσίπουρο, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο. Αν επιλέξετε κυρίως πιάτο, υπολογίστε περί τα 30€/ άτομο.

Γιαλός
Ηλίου 19, Βουλιαγμένη, τηλ: 21 0895 2555

Σε τοποθεσία και ατμόσφαιρα που θυμίζει κλασσική οικογενειακή ψαροταβέρνα, με θέα το απέραντο γαλάζιο, ο Γιαλός στο Καβούρι σερβίρει φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς ψαρομεζέδες δίπλα στο κύμα. Στα άνετα τραπέζια του καταφτάνουν φρεσκότατα μεζεδάκια θάλασσας όπως ψητά χτένια, τηγανιτά κουτσομουράκια, γαύρος μαρινάτος, χταποδάκι ξιδάτο, μαριδάκι, μύδια αχνιστά, τσιροσαλάτα πικάντικη, φιλεταρισμένη σαρδέλα με ντοματούλα, γαρίδες στη σχάρα και καπνιστό χέλι. Ωραιότατη και η σαλάτα «Γιαλός» με ρόκα, μαρούλι, ντομάτα, ελιά, λιαστή ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης, ενώ από τα «σπέσιαλ» θαλασσινά πιάτα του ξεχωρίζουν η πλούσια αστακομακαροναδα, το αρωματικό μυδοπίλαφο και η παέγια θαλασσινών. Για τσιμπολόγημα θαλασσινών μετά ούζου στον Γιαλό, υπολογίστε περί τα 20€/άτομο, ενώ για πλήρες γεύμα με φρέσκο ψάρι περί τα 30€.

Μικρές Κυκλάδες
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, τηλ: 2109709150

Σε μια off γειτονιά της Ηλιούπολης, δίπλα σε παρκάκι, το «αδερφάκι» του εστιατορίου Μπαλκόνι στις Κυκλάδες του Σχοινουσιώτη Αντώνη Κωβαίου φέρνει καθημερινά ολόφρεσκα θαλασσινά από Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Νάξο και Πάρο. Η εκλεκτή πρώτη ύλη μεταμορφώνεται σε ωραιότατα πιάτα δια χειρός Γιάννη Καρακατσάνη και Σταύρου Σπανέλη, τα οποία περιλαμβάνουν καπνιστό βακαλάο με λαδολέμονο και κρεμμύδι, γαύρο μαρινάτο με σκορδάκι πάνω σε φύλλα αντίβ, τραγανό συμιακό γαριδάκι, καλαμάρι σχάρα γεμιστό με ντομάτα, γραβιέρα Νάξου και πιπεριές, γαρίδα σαγανάκι με ούζο, σάλτσα ντομάτας και φέτα, πετροσωλήνες και αχνιστά κυδώνια. Ωραιότατα και τα ζυμαρικά του, με το πικάντικο λιγκουίνι γαρίδας με τριμμένη φέτα να ξεχωρίζει, όπως επίσης και το ριζόγο φούσκας σβησμένο με γλυκό κρασί. Ο λογαριασμός για μεζεδο-γεύμα εδώ κυμαίνεται στα 20-25€ με ούζο ή τσίπουρο, ενώ για πλήρες γεύμα με φρέσκο ψάρι, υπολογίστε περί τα 40€.

Γαριδάδικο
Ζαλοκώστα 3, Χαλάνδρι, τηλ: 2106833388

Της… γαρίδας γίνεται στη νέα θαλασσινή άφιξη του Χαλανδρίου, στην οποία απολαμβάνουμε τον λαχταριστό μεζέ σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή «με και χωρίς τσιπουράκι», όπως μας πληροφορεί το μότο του. Γαρίδες από κάθε ωκεανό – Ειρηνικού, Ατλαντικού, Black Tiger, Vanammei και ελληνικές – γίνονται επίκεντρο πιάτων όπως γαριδομακαρονάδες, γαρίδες κοκτέιλ με αβοκάντο, γαρίδες γιουβέτσι, ακόμα και… ποπ κορν με σάλτσα από γλυκό τσίλι και ιαπωνική φρυγανιά Panco. Πέρα από αυτές βέβαια, το μενού του περιλαμβάνει και κλασσικά θαλασσινά μεζεδάκια όπως μπουκίτσες μπακαλιάρου, στρείδια, χτένια, σαρδέλα ψητή στη σχάρα και ζουμερό γεμιστό θράψαλο με φέτα Κωσταρέλου. Το φρέσκο ψάρι έρχεται σε καθημερινή βάση (σκαθάρι, φαγκρί, πεσκανδρίτσα, μπαρμπουνάκι κ.α.), τα ούζα και τα τσίπουρα ρέουν άφθονα και σε ποικιλία, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 25€/ άτομο συνοδεία ούζου.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v