Τα καλύτερα φρυγαδέλια του ντουνιά

Μεζές εκλεκτός, για ολίγους, μερακλίδικος, παχυντικός μα πέρα για πέρα νόστιμος, το φρυγαδέλι δεν το τρως απλά, το αισθάνεσαι.

Τα καλύτερα φρυγαδέλια του ντουνιά

Αιτωλοακαρνανία, Ήπειρος, Λευκάδα, Αγρίνιο… Το φρυγαδέλι είναι μια παραδοσιακή συνταγή για μερακλήδες που την απαντάς σε αρκετές περιοχές.

Ένας εκλεκτός μεζές, που ταιριάζει άψογα με το κρασί, και παρασκευάζεται με συκωτάκι καλά καθαρισμένο από ίνες και νεύρα, μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο και σκόρδο, το οποίο τυλίγεται αισθησιακά σχεδόν με αρνίσια μπόλια και ψήνεται έτσι ώστε το συκώτι να παραμείνει ζουμερό και η μπόλια να ροδίσει.

Ανέβασες χοληστερίνη και μόνο στην περιγραφή; Μην σε μέλλει. Διατροφή από αύριο και ακολούθησέ μας σε ταβέρνες και κουτούκια όπου θα το απολαύσεις όπως του αρμόζει.

Μαραθωνίτης

Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3, Μετς, τηλ: 210 7017404


Φώτο: Vangelis Moraitis

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, αυθεντικό και παρεΐστικο, το υπόγειο κουτούκι του Μαραθωνίτη φημίζεται τόσο για τα πρόβεια παϊδάκια, όσο και για τα ζουμερά φρυγαδέλια του. Τα κρέατα έρχονται από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και της Ορεινής Κορινθίας, ενώ το τσιμπούσι στα τραπεζάκια πάνω στο παλιό μωσαϊκό ενισχύεται από σπιτική τυροκαυτερή, πικάντικη, τηγανιτή παστουρμαδόπιτα, αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι, ντοματοκεφτέδες, σαγανάκι μελιτζάνας και μπεκρή μεζέ για μερακλήδες. Τις καθημερινές έχει και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά, ενίοτε και τα Σαββατοκύριακα. Λογαριασμός για ένα φαγοπότι, με χύμα κρασί στα 15-20€ το άτομο.

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ: 21 0725 6335

Με δεκαετίες προϋπηρεσίας στο καλό φαγητό, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (πρωτοάνοιξε το 1983 κάτω από τον Λυκαβηττό) η ταβέρνα του Βλάσση εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Ιλίσια και παραμένει προπύργιο της παραδοσιακής, κλασσικής ελληνικής κουζίνας. Η συνταγή του για το φρυγαδέλι και το αριστοτεχνικό ψήσιμο κάνουν το εκλεκτό αυτό έδεσμα νούμερο ένα λόγο για να έρθεις εδώ, μαζί φυσικά με τους θρυλικούς λαχανοντολμάδες, τη μοσχαρίσια γλώσσα, την αθηναϊκή, το αρνάκι στην σχαρα, και το σοφρίτο μοσχαριού με σκορδάκι και μαϊντανό. Το περιβάλλον αποπνέει αύρα αστικής κομψότητας με τα λευκά τραπεζομάντιλα και τους πίνακες ζωγραφικής, ενώ ο λογαριασμός έρχεται στα 20-25€ με κρασί.

Γίδι

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, τηλ: 210 2828848

Αναβιώνει εδώ και κοντά μια δεκαετία την παλιά κι αγαπημένη χασαποταβέρνα, μπολιάζοντας το κόνσεπτ με μοντέρνες τσαχπινιές που το έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των κρεατολάγνων. Το εστιατόριο του Βασίλη Ακρίβου είναι σα να γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη κάθε μέρα, με εκλεκτές κοπές κρεάτων ψημένες άψογα, αλλά και μια μερίδα φρυγαδέλι που θα μιλήσει στην ψυχούλα σου. Συνόδευσέ το με εξαιρετικές πατάτες τηγανιτές για να το απογειώσεις, ενώ παραγγέλνεις προσούτο προβατίνας, αρνίσια παΐδάκια, σαλάτα με ντοματίνια και ξυνομηζήθρα και μαυρομάτικα με κρεμμυδάκι για να το συνοδεύσεις. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο μαζί με κρασί.

Καλύβας

Ολυμπίου 12, Κουκάκι, τηλ: τηλ: 21 0923 1257

Όλα γίνονται σουβλάκι αν το αγαπάς πραγματικά, και αυτό το ψητοπωλείο στο Κουκάκι το πονάει το τυλιχτό και φαίνεται. Εδώ θα πιάσεις θέση για να απολαύσεις παραδοσιακά τυλιχτά που σαν σωστός σουβλακοφάγος, από τα οποία ξεχωρίζει και εκείνο με το φρυγαδέλι, το οποίο αναπαύεται σε πιτούλα, με πατάτες τηγανιτές και τζατζίκι για να γλιστράει ωραία. Έχει και άλλες σούβλες σε μερίδα ή τυλιχτό, όπως κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο θα βρεις μερίδα μπριζολάκια, ψαρονέφρι, αρνίσια νεφράκια, συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος και παϊδάκι προβατίνα νοστιμότατο. Λογαριασμός στα 12-15€ το άτομο, για τυλιχτά και μπίρες.

Στα Καλά Καθούμενα

Πολυζωίδου 31, Κερατσίνι, τηλ: 21 0400 7237

Μεταφερόμαστε Κερατσίνι, μια περιοχή που ξέρει από καλό φαγητό, για να πιάσουμε θέση κάτω από τα κρασοβάρελα αυτού του παραδοσιακού κουτουκιού, το οποίο έχει την πρωτοτυπία να… συνδέει τα βαρέλια απευθείας με βρυσάκια στα τραπέζια για να πίνουμε κρασί. Εύγε, όπως και μπράβο για το εξαιρετικό φρυγαδέλι, το οποίο ψήνεται σωστά, ζουμερό μέσα και τραγανό απέξω, όπως και για τα μοσαρίσια μάγουλα με πατάτες τηγανιτές τα οποία είναι εξαιρετικά. Τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ, καθώς στον κατάλογο οφείλεις να τιμήσει την κοκκινιστή προβατίνα με μακαρόνια και τον καγιανά με φέτα και σουτζούκι. Λογαριασμός με κρασί στα 15-20€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v