Οι καλύτερες ελληνικές κουζίνες στην Αθήνα

Τέλεια ταβερνάκια και εστιατόρια μας ταξιδεύουν στις γεύσεις της Κρήτης, της Μάνης, της Νάξου, της Ικαρίας και της Σαντορίνης.
Οι καλύτερες ελληνικές κουζίνες στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Ακολουθώντας τη λαϊκή θυμοσοφία που έχει πράγματα να πει για τον Μωάμεθ και το βουνό, ξετρυπώνουμε τα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια τοπικής κουζίνας ανά την Αθήνα, και ξεκινάμε για ένα ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα όλης της Ελλάδας, χωρίς εισιτήρια και ξενοδοχεία. Ακολουθείτε;

Από την Κρήτη…

Η ταβέρνα του Διοματάρη
Δημοφώντος 80, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3455505



Σαφώς ένα από τα αυθεντικότερα κρητικά εστιατόρια της Αθήνας –που τελευταία πολλαπλασιάζονται– ο Διοματάρης σερβίρει, κατ’ αρχήν, το καλύτερο γαμοπίλαφο που έχουμε δοκιμάσει εκτός Κρήτης. Δυνατά παίζουν επίσης το απάκι, το χοιρινό με φέτα, τα αυγά με τις πατάτες και τη στάκα, οι μπουμπουριστοί χοχλιοί και το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια. Η ρακή, που είναι εξαιρετική, έρχεται κερασμένη στην αρχή, όπως και το γλυκό στο τέλος, ενώ ο μαρουβάς (το δυνατό παλαιωμένο κρασί που βρίσκουμε δύσκολα στην Αθήνα) είναι καταπληκτικός –όπως και ο πληθωρικός ιδιοκτήτης, που είναι πάντα παρών στην υποδοχή και ανάμεσα στα τραπέζια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, η μουσική είναι συχνά ζωντανή και οι μερίδες τεράστιες –παραγγείλτε με φειδώ.

Τα Ρωμανάκια 
Λεωφ. Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6532278



Η Κρήτη έχει την τιμητική της και στην Αγία Παρασκευή, σε αυτό το γλυκύτατο στέκι των αδερφών Ρωμανάκη, με τον ζεστό εσωτερικό χώρο στον οποίο κυριαρχεί το ξύλο, και τα τραπεζάκια που απλώνονται στην πλατειούλα μπροστά του με το που σκάει μύτη ο ήλιος. Ξεκινάμε… ανορθόδοξα, από τον μαρουβά, που είναι κι εδώ καλός (αν και ελαφρύτερος) για να περάσουμε στα του μενού, όπου ξεχωρίζουν το οφτό αρνάκι, ψημένο σε κληματόβεργες στο φούρνο, το μαγειρευτό ριφάκι, κατσικάκι στην κατσαρόλα με διάφορα χόρτα από την Κρήτη, οι κοκκινιστές μακαρούνες με μοσχαράκι και ανθόγαλο και τα τηγανισμένα τυροζουλάκια, παραδοσιακά τυριά με πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Οι τιμές, με κερασμένο γλυκάκι στο τέλος, κυμαίνονται στα 20€ το άτομο. Συχνά πυκνά έχει και κρητικές βραδιές, με ζωντανή μουσική.

Ξαθέρι 
Εθνικής Αντιστάσεως 232, Καισαριανή, τηλ.: 210 7231719



Μοντέρνα διακόσμηση, με καθαρές γραμμές, παλ χρώματα, ατμοσφαιρικό φωτισμό και τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια, συνθέτουν αυτό το κρητικό ταβερνάκι στην Καισαριανή. Στα του (μεγάλου) μενού, την παράσταση κλέβουν το χορταστικό σφουγγάτο, ομελέτα με απάκι, πατάτες, κολοκύθι και γραβιέρα, τα εξαίσια σιουφιχτά μακαρόνια με απάκι κοτόπουλο και το μελένιο χοιρινό με λιαστή ντομάτα σε σάλτσα κρασιού. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με ωραιότατο μαρουβά και τις απαραίτητες κερασμένες ρακές. Σημειώστε ότι συχνά πυκνά φιλοξενεί και live με ωραίες (κρητικές εννοείται) μουσικές, που συχνά εξελίσσονται σε κανονικότατο γλέντι.

…Στη Μάνη

ΜάνηΜάνη  
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9218180



Μετρά ήδη 12 χρόνια παρουσίας στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, και συνεχίζει να μας ταξιδεύει γευστικά στον νότο της Πελοποννήσου, εκεί όπου δοκιμάζουμε νοστιμιές όπως φάβα «αλλιώτικη» με σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, ρεβύθια με κύμινο, λάχανο, ρόδι και σος από ξινόμηλο, κόκορα με κόκκινο κρασί, θυμάρι και χυλοπίτες με μυζήθρα, και μακαρούνες με φιλετίνια χοιρινά σε σάλτσα μανιταριών. Για το μεσημεριανό (μέχρι τις 18.00) μπορείτε να τα παραγγείλετε όλα σε μισές μερίδες, και να πληρώσετε μισή τιμή, αν θέλετε να δοκιμάσετε περισσότερα ή να φάτε πιο ελαφριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο με ποτήρι κρασί. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το μενού εδώ

…Και από εκεί στην Ικαρία

Ζεύκιν 
Λεωφ. Ελευθερίας 45, Άλιμος, τηλ: 2109855795



Φημισμένο πια για τα σούπερ κεφάτα γλέντια του (αυτά που στην Ικαρία λέγονται ζεύκια, κι από τα οποία πήρε το όνομά του) με ζωντανή μουσική και ξέφρενο χορό, το Ζεύκιν έχει φέρει, εκτός από το κέφι, και την κουζίνα της Ικαρίας στον Άλιμο. Εδώ δοκιμάζουμε μακαρούνες με στάκα και καραμελωμένα κρεμμύδια, καριώτικη παστιτσάδα, τραγανά πιταράκια και πεντανόστιμο σουφικό, (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες και πιπεριές με σάλτσα ντομάτας). Το γλέντι στήνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ από τις 20.30 και κάθε Κυριακή από τις 12.00 το μεσημέρι. Ο δε λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο, ανάλογα πόσο ντόπιο κρασί θα πιείτε.

…Και στη Νάξο

Μαζωμός  
Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Παράδεισος Αμαρουσίου, τηλ.: 210 8035800



Φύγαμε για Κυκλάδες; Ο Μαζωμός εκπροσωπεί επάξια εδώ και χρόνια τη ναξιώτικη κουζίνα εν Αθήναις, με τοπικά προϊόντα που έρχονται απευθείας από το νησί, αλλά και πιάτα και σπεσιαλιτέ που δεν έχετε δοκιμάσει αλλού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η κολοκυθοπαστίτσα, πίτα με χοντρό φύλλο και κολοκύθι, κρεμμυδάκι και καυτερή πιπεριά, τα αρδουμάκια, γνωστά στους παροικούντες την ηπειρωτική Ελλάδα ως γαρδουμπάκια, και βέβαια τα ναξιώτικα τυριά (μην χάσετε το αρσενικό) και οι καταπληκτικές τηγανιτές πατάτες, που σερβίρονται σε ποικιλία συνδυασμών (με τυρί, με κρέμα και μανιτάρια και πάει λέγοντας) αλλά είναι τέλειες και σκέτες. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με το απαραίτητο κρασάκι.

...Και τελευταία στάση, Σαντορίνη

Ο Σαντορινιός
Δωριέων 8, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 210 3451629



Τον τιμάμε δεόντως τα καλοκαίρια, για την υπέροχη, και εντελώς κυκλαδίτικη, αυλίτσα του. Συνεχίζει, όμως, να φυσά τον σαντορινιό αέρα του στα Πετράλωνα και τον χειμώνα, σερβίροντας σε ένα νοσταλγικό περιβάλλον κάτω από κρασοβάρελα και παλιές φωτογραφίες της Σαντορίνης, πεντανόστιμους ντοματοκεφτέδες, βελούδινη φάβα, αλλά και με σπιτικές πίτες, και κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v