Οι καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας

Με σφολιάτα, με κουρού ή με φύλλο αέρα, με φέτα ή κασέρι και πάντα με βάση συνταγές για χειροποίητη απόλαυση. Φάγαμε και προτείνουμε τις top τυρόπιτες της Αθήνας.
Οι καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τυρόπιτα, καφές και ποτό είναι οι βασιλιάδες στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις στην Αθήνα, θα βρεις από κάτω είτε μαγαζί με σφολιάτες, είτε καφέ είτε μπαράκι. Για τα δύο τελευταία έχουμε κάνει εκτενείς αναλύσεις σε παλαιότερα άρθρα. Τι γίνεται όμως με το πρώτο, δηλαδή τις τυρόπιτες;

Εκεί τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Υπάρχουν τα μαγαζιά copy/paste που προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα κατάψυξης, υπάρχουν και άλλα που το έχουν πάρει πατριωτικά το θέμα και σου δίνουν στο χέρι σφολιατοειδή – έργα τέχνης.

Με έμπνευση από τον Μάρκο Σεφερλή, ο οποίος στην θρυλική εκπομπή «Ταξί» μίλησε πρώτος για τον… Τυροπιτούμπα, το νούμερο τρία σε φύλλο στην πόλη, τριγυρνάμε στους δρόμους της και βρίσκουμε τις κορυφαίες διευθύνσεις για τυρόπιτες στην Αθήνα. 

* Στον Βάρσο στην Κηφισιά. Χειροποίητη με λαχταριστή φέτα (δικής τους παραγωγής), μοσχομυριστό βούτυρο (επίσης δικής τους παραγωγής) και σε μεγάλα χορταστικότατα κομμάτια. 


* Στο πιο- ιστορικό- πεθαίνεις Μάμ (Πεσμαζόγλου & Σταδίου και Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους), το οποίο κρατά σταθερά τα σκήπτρα της τυροπιτοπαρασκευής για παραπάνω από μισό αιώνα. Η κασερόπιτά του δύσκολα περιγράφεται με λόγια: το κασέρι είναι σαν… λουκούμι, παχύρρευστο και γλυκό ενώ το φύλλο τραγανό στις άκρες και μαλακό στη μέση. Όπως πρέπει δηλαδή. Επίσης φοβερή και η κιμαδόπιτά του. Σημειώστε ότι κάθε μέρα κατά τις 17.00 οι εναπομείνασες κουρού είναι σε προσφορά μία συν μία δώρο!


* Στο επίσης ιστορικό Άριστον στην οδό Βουλής 10, το οποίο μετρά παραπάνω από 100 χρόνια λειτουργίας και έχει φιλέψει – λένε – τυρόπιτες τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Η καλύτερη κουρού εν Αθήναις (ξερή ζύμη χωρίς λιπαρά, κάποιοι την λένε και γκουρού), αλλά και δεκάδες ακόμα είδη παραδοσιακής πίτας από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 

* Στο Ζαχαροπλαστείο Μικέ στη συμβολή των οδών Σούτσου και Δορυλαίου, το οποίο εκτός από λαχταριστά γλυκά ετοιμάζει καθημερινά ολόφρεσκιες, χειροποίητες τυρόπιες με σφολιάτα – όνειρο. 

* Στο Pie & More στη Νέα Ερυθραία. Σπιτική τυρόπιτα σε ταψί για να την πάρετε πακέτο για το σπίτι και να την τσακίσετε με την ησυχία σας. Τραγανό φύλλο με παρθένο ελαιόλαδο, ολόφρεσκη  γέμιση, σα να την έφτιαχνε η γιαγιά.  

 
* Στο Μακεδονικόν (Σόλωνος 73 και Ιπποκράτους). Δύσκολα θα βρεις φοιτητή που να μην έχει τιμήσει πρωί πρωί πριν το μάθημα στο Παλιό Χημείο ή την Νομική την εξαιρετική του αυτή τυρόπιτα με το φύλλο αέρος, τραγανό και… αεράτο και τη αφράτη γέμιση τυριού. Εξαιρετική και η κιμαδόπιτά του.

* Στον Τάσο στη Γλυφάδα (Μαραγκού 6), ο οποίος ταΐζει εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων – πέρα από υπέροχα νεγράκια – λαχταριστές, φρέσκιες τυρόπιτες με ζύμη κουρού. Η μυρωδιά από το βούτυρο όταν βγάζει τα ταψιά στην «βιτρίνα» είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε. 

* Στην Πνύκα στο Παγκράτι, στα Εξάρχεια και στο Σύνταγμα. Παραδοσιακός φούρνος που περνάει από γενιά σε γενιά, όμως επιμένει στις χειροποίητες, φρέσκιες γεύσεις όπως παλιά. Η τυρόπιτά τους φτιάχνεται με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, φέτα Φιγαλείας και μπεσαμέλ. Ναι, με μπεσαμέλ. 


* Στον θρυλικό τυροπιτά Νίκο στη Νέα Σμύρνη απέναντι από το γήπεδο του Πανιωνίου (Κ. Παλαιολόγου 36). Σταθερή αξία για τυρόπιτα πριν τον αγώνα, ο κυρ Νίκος βρίσκεται εκεί από το 1977 και φτιάχνει λαχταριστή τυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v