Βγήκαμε για φαγητό στην Αθήνα με 13€

Επτά φθηνά και καλά μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια από τα Πετράλωνα ως το Χαλάνδρι, που μας χορταίνουν χωρίς να μας ξοδεύουν.
Βγήκαμε για φαγητό στην Αθήνα με 13€
της Ηρώς Κουνάδη 

Ένα τραπέζι φορτωμένο μεζεδάκια, ένα λίτρο κρασί, πολλά μικρά πιατάκια, μια πολύ χαρούμενη (και πολύ χορτασμένη) παρέα γύρω τους κι ένας λογαριασμός που στο τέλος διαιρείται για να αντιστοιχήσει σε 13€ κατ’ άτομο –το πολύ. Όλο και ευκολότερο γίνεται αυτό το σενάριο τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Μετά από τις δύο προηγούμενες εξορμήσεις μας για οικονομικό φαγητό (τις διευθύνσεις από τις οποίες μπορείτε να φρεσκάρετε εδώ και εδώ) σειρά έχει μια τρίτη, «εορταστική», αλλά πάντα οικονομικότατη λίστα με ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία τα οποία μας χορταίνουν με 13€ το άτομο μάξιμουμ.

(*) Disclaimer για να μην ακούσουμε γκρίνιες: Τα 13€ το άτομο αντιστοιχούν σε μία σαλάτα, τρία-τέσσερα ορεκτικά ή μεζεδάκια, δύο-τρία κυρίως πιάτα και ένα λίτρο κρασί, για μία παρέα τεσσάρων ατόμων.

Κονσερβοκούτι
Ιπποκράτους 148, τηλ.: 210 6461244

Η θέση: Ψηλά στην Ιπποκράτους, σχεδόν Εξάρχεια, σε ωραίο νεοκλασικό με τρεις διαφορετικές αίθουσες για να διαλέξετε πού θα καθίσετε.
Ο λογαριασμός: 10€ το άτομο, με αρκετά μεζεδάκια.
Δοκιμάσαμε: Καταπληκτικά λουκάνικα με σύκο και μέλι, καγιανά με σύγκλινο Μάνης, ρολό κοτόπουλο με σπανάκι και φέτα σε κρούστα πιπεριών, δροσερές σαλάτες και πεντανόστιμο μαριναρισμένο χοιρινό.

Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629

Η θέση: Στην Πλατεία Θεάτρου, με την (σκεπασμένη και επαρκώς ζεσταμένη) εσωτερική αυλίτσα της να αναδίδει αρώματα παλιάς Αθήνας.
Ο λογαριασμός: Στα 12-13€ το άτομο, συνοδεία βαρελίσιου κρασιού.
Δοκιμάσαμε: Αρνάκι με μελωμένες πατάτες, χοιρινό κότσι με θρούμπι, κοκκινιστό με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας, εξαιρετική τηγανιά και ζουμερά κρεατικά της ώρας.

Ραντεβού
Καλλισθένους 85, Άνω Πετράλωνα
Η θέση: Πολύ κοντά στην Πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, σε στρατηγικό σημείο και με μεγάλες τζαμαρίες για χάζι στην περαντζάδα.
Ο λογαριασμός: Στα 10-13€ το άτομο, αναλόγως αν θα συνοδεύσετε τους μεζέδες σας με κρασί ή ουζάκι.
Δοκιμάσαμε: Καταπληκτικό ταμπουλέ, πικάντικο σουτζούκι, ωραίο χούμους, εξαιρετική πατάτα ψητή με λαδόξυδο και νόστιμο θράψαλο. 

Το Μανταλάκι
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Η θέση: Στα Άνω Πατήσια, λίγα μόνο τετράγωνα από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, για να κάνετε έξτρα οικονομία και στη βενζίνη σας.
Ο λογαριασμός: Όπως στα περισσότερα συνεργατικά στέκια σαν κι αυτό, δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο, για μερικά μεζεδάκια από ελληνικούς συνεταιρισμούς, μπύρες και κρασάκι.
Δοκιμάσαμε: Νοστιμότατη φέτα στο φούρνο, γεμιστό μελιτζανάκι με ξηρούς καρπούς και καυτερή πιπεριά, πατάτα οφτή, φαλάφελ, κοκκινιστά κεφτεδάκια, μοσχαράκι και λουκάνικο με πορτοκάλι. Μιλώντας για πορτοκάλι, το γλυκό του κουταλιού στο τέλος επιβάλλεται.

Φίλεμα
Ρόμβης 9, τηλ.: 210 3250222

Η θέση: Στον πεζόδρομο της Ρόμβης, όπου απλώνει και τα τραπεζάκια του κάτω από τις μεγάλες (και αποτελεσματικότατες) σόμπες, για να μην διώχνει τους καπνιστές αφενός και για να επιτρέπει το χάζι στην περαντζάδα αφετέρου.
Ο λογαριασμός: Στα 10-13€ το άτομο, για πολλά νόστιμα μεζεδάκια, και τα απαραίτητα αποστάγματα ή κρασιά.
Δοκιμάσαμε: Καταπληκτικά κεφτεδάκια κοτόπουλο, τραγανή φέτα σε φύλλο κρούστας με μέλι, μια πολύ καλή σαλάτα με κατίκι, απίθανες κομμένες στο χέρι πατατούλες τηγανιτές και ζουμερό, μυρωδάτο κεμπάπ.

Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι

Η θέση: Σε έναν από τους πιο ζωντανούς πεζόδρομους του Χαλανδρίου, με μεγάλες τζαμαρίες για χάζι στην περαντζάδα έξω και μεγάλη ταράτσα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια.
Ο λογαριασμός: Δεν ξεπερνά τα 13€ το άτομο, για κάμποσα μεζεδάκια και το απαραίτητο συνοδευτικό απόσταγμα (διαθέτει μεγάλη ποικιλία ούζων και τσίπουρων).
Δοκιμάσαμε: Πικάντικη μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, εξαίσια γουρουνοπούλα, λουκάνικα με πράσο από την Καρδίτσα, μεσσηνιακή σφαέλλα (αλμυρό τυρί) και φανταστικό κοντοσούβλι.

Tomas
Σαρκουδίνου 43, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9015981

Η θέση: Από εκείνες που αν δεν έρθεις «συστημένος», δύσκολα θα τύχει να τις πάρει το μάτι σου.
Ο λογαριασμός: Στα 12-13€ το άτομο αν μοιραστείτε μερίδες και ορεκτικά, πολύ λιγότερα αν προτιμήσετε το κεμπάπ σας τυλιχτό (στο 1,90€).
Δοκιμάσαμε: Πολύ καλό, ελαφρύ κεμπάπ γιαουρτλού σε μερίδα (η οποία περιλαμβάνει τέσσερα κεμπάπ) και εξαιρετικό κοτόπουλο σις ταούλ, μαριναρισμένο επί δύο ημέρες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v