Βγήκαμε για φαγητό στην Αθήνα με 12€

Έχουμε 12€ στην τσέπη και θέλουμε ένα ωραίο κυρίως πιάτο, μια σαλάτα κι ένα ορεκτικό μοιρασμένα, και το απαραίτητο κρασάκι. Τι λέτε, γίνεται;
Βγήκαμε για φαγητό στην Αθήνα με 12€
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από λίγο καιρό, το «στοίχημά» μας ήταν να βρούμε καλό φαγητό στην Αθήνα με 15€ το άτομο. Τα 65 σχόλια και τα εκατοντάδες “like” σας μας παρακίνησαν τώρα να το δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο: Μπορούμε να βγούμε για φαγητό στην Αθήνα με 12€;

Κι αυτό το «να βγούμε για φαγητό» έχει σημασία: Προφανώς και μπορούμε να βρούμε πολύ καλό σουβλάκι, ή άλλο γρήγορο γεύμα στο χέρι (τα φαλάφελ, ας πούμε, έχουν αυτές τις μέρες την τιμητική τους) με πολύ λιγότερα από 12€. Αυτό που εννοούμε εδώ είναι ένα κανονικό γεύμα: Δύο κυρίως πιάτα, μία σαλάτα διά δύο, ένα τυρί ή κάποιο άλλο μικρό ορεκτικό (διά δύο κι αυτό) και μισό λίτρο κρασί. Κι όταν έρθει ο λογαριασμός, η διαίρεση να μας «βγει» 12€ το άτομο, ή και λιγότερα. Το ρεζουμέ είναι ότι ναι, γίνεται –και χωρίς να δυσκολευτούμε ιδιαίτερα. Πάμε; 

Μάνας Κουζίνα Κουζίνα
Αιόλου 27, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ.: 21 0325 2335

Η θέση: Στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, εκεί όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες όλη η Αθήνα. Με τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Αιόλου, και παταράκι στο εσωτερικό.
Ο λογαριασμός: 5€ το μικρό πιάτο (στο οποίο βάζουμε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο που διαλέγουμε από τη «βιτρίνα» του μαγειρείου) 7,80€ το μεγάλο, στο οποίο βάζουμε δύο κυρίως πιάτα και μια σαλάτα. Στα 3€ το μισό λίτρο (ωραιότατο) κρασί.
Δοκιμάσαμε: Παστίτσιο με πένες και αφράτη μπεσαμέλ, αρνάκι στο φούρνο με κυδώνια, μουσακά στο πήλινο με τραγανό φύλλο αντί για μπεσαμέλ, σπιτικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ωραίο ταμπουλέ και εξαιρετική σαλάτα φακής με φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένες πιπεριές.

Rakor
Πλαταιών 10, Κεραμεικός, τηλ.: 211 7108877

Η θέση: Στο «κάτω» Μεταξουργείο (αν προτιμάτε, το λέμε και Κεραμεικό) στη γωνία της οδού Πλαταιών με τον πεζόδρομο της Γρανικού. Με τεράστιες τζαμαρίες για χάζι στην περαντζάδα, κι έναν τεράστιο μαυροπίνακα στον οποίο φιλοξενούνται χαριτωμένα σκίτσα και πιάτα ημέρας.
Ο λογαριασμός: Το πολύ 12€ το άτομο (για 2 κυρίως πιάτα, μία σαλάτα, ένα ορεκτικό και μισό λίτρο εξαιρετικό χύμα Ροδίτη).
Δοκιμάσαμε: Σαλάτα-υπερπαραγωγή σε μέγεθος με μαρούλι και λοιπές πρασινάδες, γραβιέρα και πετιμέζι. Πατάτες τηγανιτές με σάλτσα φέτας και σύγκλινο. Μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα κάππαρης και σταφίδες, σερβιρισμένη με πατάτα οφτή. Ζουμερό burger με σπιτικό μπιφτέκι, σερβιρισμένο με σαλάτα.

Η Μπούκα
Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365
Η θέση: Στην οδό Σολωμού, πολύ κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων. Κλασικό μαγειρείο από τα παλιά, με βιτρίνα από την οποία διαλέγεις λαχταριστά πιάτα ημέρας.
Ο λογαριασμός: Λιγότερα από 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και μισό λίτρο ωραίο κρασάκι
Δοκιμάσαμε: Παστίτσιο, κόκορα κρασάτο με εξαιρετικές κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, χοιρινό λεμονάτο –πολύ ωραίες σπιτικές γεύσεις όλες.

Ο Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972340342

Η θέση: Δίπλα στις ράγες της Κωνσταντινουπόλεως, στο Γκάζι εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, πολύ πριν το Γκάζι γίνει “cool”. Μεγάλες τζαμαρίες για χάζι στην περαντζάδα, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αγια-Σοφιάς και άλλων ανατολίτικων πινελιών.
Ο λογαριασμός: Λιγότερα από 12€ το άτομο, για δύο κυρίως πιάτα, σαλάτα, πατάτες, ένα ορεκτικό και πολύ καλό χύμα κρασί.
Δοκιμάσαμε: Το καλύτερο κεμπάπ της πόλης –θα λέγαμε το καλύτερο κεμπάπ εντός ελληνικών συνόρων, αλλά (όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει) θα μας πείτε υπερβολικούς. Επίσης, πολύ ωραία και ελαφρώς πικάντικη σαλάτα του τσοπάνη (με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και φέτα), φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και πολύ ωραία, λεπτοκομμένα χοιρινά μπριζολάκια.

Ο Αιγύπτιος
Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Μεταξουργείο
Η θέση: Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Μεταξουργείο, με τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο και απλό αλλά ευρύχωρο και φιλόξενο εσωτερικό.
Ο λογαριασμός: Λιγότερα από 12€ το άτομο, για δύο κυρίως πιάτα, ένα ορεκτικό, μία σαλάτα και μισό λίτρο χύμα κρασί.
Δοκιμάσαμε: Δροσερό, αυθεντικά ανατολίτικο ταμπουλέ, πολύ καλό χούμους, σπιτικές τηγανιτές πατάτες (σερβιρισμένες σε... βουνό) και απλώς ασυναγώνιστα φαλάφελ. Το ντιπ γιαουρτιού με μυρωδικά για να τα βουτάτε σερβίρεται έξτρα, κοστίζει 2€ και συγκαταλέγεται στα must της παραγγελίας. 

Μοτοσακό
Παναγή Τσαλδάρη 157, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9588390

Η θέση: Στην Καλλιθέα, επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη, πολύ κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού. Βγάζει τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, ενώ έχει και έναν όμορφο πλην μικρό εσωτερικό χώρο. Το γεγονός ότι έχει καταστεί θρύλος για τις τιμές και το φαγητό του, σημαίνει ότι χρειάζεστε οπωσδήποτε κράτηση για τις ώρες αιχμής.
Ο λογαριασμός: Λιγότερα από 12€ το άτομο για 4-5 μεζεδάκια σε χορταστικές μερίδες, συν σαλάτα και μισό λίτρο κρασί.
Δοκιμάσαμε: Πολύ καλή σαλάτα φακής με κόκκινη πιπεριά, ντομάτα και κρεμμύδι. Τραγανά κολοκυθάκια τηγανιτά σε sticks. Εξαιρετικά αυγά με στάκα (τα οποία είναι και το hit του καταλόγου). Ωραία χοιρινή τηγανιά και νοστιμότατους κεφτέδες μπακαλιάρου με χειροποίητη σκορδαλιά. 

Ρακαδημία
Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5909809

Η θέση: Στον πεζόδρομο της Αγίας Λαύρας, στο Αιγάλεω, όπου απλώνει και τα τραπεζάκια του τις ηλιόλουστες μέρες –βάζοντάς μας σε δίλημμα, αν θα απαρνηθούμε τον όμορφο industrial εσωτερικό του χώρο.
Ο λογαριασμός: Στα 12€ για 3-4 μεζεδάκια σε μεγάλες μερίδες, και απόσταγμα (διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε ρακές, τσίπουρα και ούζα απ’ όλη την Ελλάδα)
Δοκιμάσαμε: Πολύ καλό απάκι, λαχταριστούς λουκουμάδες τυριών, κολοκυθανθούς γεμιστούς με φέτα, μπουρεκάκια με παστουρμά και τυρί, σουτζουκάκια σμυρναίικα και αρνάκι κλέφτικο. 

1965
Μεναίχμου 2, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 9215798

Η θέση: Σε μια ήσυχη πλατεΐτσα του Νέου Κόσμου, πολύ κοντά –αλλά και... πολύ μακριά– στην κίνηση της Καλλιρόης, με ωραία ατμόσφαιρα παρεΐστικου στεκιού και ρετρό πινελιές.
Ο λογαριασμός: Το πολύ 12€ το άτομο για 3-4 χορταστικότατα μεζεδάκια και μισό λίτρο από το πολύ ωραίο τους κρασί.
Δοκιμάσαμε: Φανταστική τυροκαυτερή χειροποίητη, με ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Εξαιρετικό λουκάνικο με σταμναγκάθι, και πολύ καλό κεμπάπ με πιτούλες και σάλτσα κύμινο. Ωραίο μπεκρή μεζέ.

Πειναλέων
Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια, τηλ.: 210 6440945

Η θέση: Στα «πάνω» Εξάρχεια, σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό στο 152 της οδού Μαυρομιχάλη. Αποτελεί αγαπημένο στέκι των αθηναίων καλοφαγάδων εδώ και δεκαετίες, και όχι άδικα.
Ο λογαριασμός: Στα 12€ το άτομο για δύο κυρίως πιάτα, ένα ορεκτικό, μία σαλάτα και μισό λίτρο κρασί.
Δοκιμάσαμε: Εξαιρετικό μπιφτέκι γεμιστό με τυρί, πολύ ωραία πανσέτα φούρνου, «δυνατό» κοτόπουλο με σάλτσα μαστίχας και πολύ καλό μαστέλο.

(*) Περιμένουμε τις προτάσεις σας, για το επόμενο... στοίχημα, στα 10€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v