Ιταλικά εστιατόρια: Τα καλύτερα στην Αθήνα

Αναζητούμε γνήσια Ιταλική κουζίνα στη Γλυφάδα, το Χαλάνδρι και στους δρόμους της πόλης και την ανακαλύπτουμε σε οκτώ molto bene διευθύνσεις.
Ιταλικά εστιατόρια: Τα καλύτερα στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η πόλη να βρίθει από ιταλικά εστιατόρια, όμως σε λίγα από αυτά έχουμε συνήθως την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, όπως θα τις ετοίμαζαν οι σεφ στη γείτονα χώρα.

Al dente ζυμαρικά, πίτσα με λεπτή ζύμη και ολόφρεσκα υλικά, βουβαλίσια μοτσαρέλα και άλλα τέτοια… ιταλιάνικα δοκιμάσαμε σε εκλεκτές τρατορίες στην πόλη και μοιραζόμαστε μαζί σας τις αντίστοιχες διευθύνσεις.

Peccati di Gola *
Κύπρου 50, Γλυφάδα, τηλ: 210 8981 511

H Ταλίτα, η Ναόμι και ο Μαρτσέλλο παίζουν στα δάχτυλα την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα και αυτό είναι εμφανές σε μία επίσκεψη στην κομψότατη αυτή τρατορία στο κέντρο της Γλυφάδας. Συνταγές – σήμα κατατεθέν του εστιατορίου η εκπληκτική πίτσα με το μοσχαρίσιο καρπάτσιο, τη μοτσαρέλα και το λάδι μαύρης τρούφας, τα αχνιστά φρέσκα μύδια με κρεμμυδάκια, λευκό κρασί και σαφράν και το φιλέτο γλώσσας με σάλτσα από σαφράν και λεμόνι. Αρκετά ιδιαίτερη και νόστιμη επίσης η σαλάτα Peccati με σπανάκι, τοματίνια και σάλτσα μουστάρδας με πορτοκάλι. Στο Peccati di Gola θα πληρώσετε για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, το πολύ 25€ ανά άτομο.

Da Bruno *
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109818959

Στον πολυσύχναστο δρόμο του Φαλήρου (θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε πάρκινγκ), το Da Bruno διαθέτει φιλοσοφία τρατορίας και σερβίρει γνήσια ιταλική κουζίνα από διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Must εδώ το φιλέτο alta mira ψημένο στην πέτρα, τα σούπερ σκαλοπίνια με μοσχαράκι γάλακτος και τα φοβερά ζυμαρικά με αποκορύφωμα τις ταλιατέλες με σολομό, χαβιάρι και ροζέ σάλτσα. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 25€ ανά άτομο.

Vincenzo Pasta e Pizza *
Γιαννιτσοπούλου 1, Γλυφάδα, τηλ: 210 8941310 - 210 8941425

Κλασική ιταλική τρατορία στο κέντρο της Γλυφάδας, η οποία μας συστήνει την αυθεντική κουζίνα της Ιταλίας στον δροσερό κήπο στο πίσω μέρος της. Ο Vicenzo εξειδικεύεται στις al dente γεύσεις ζυμαρικών- τα Spaghetti con Pomodorini και οι πέννες με μελιτζάνα και κόκκινη σάλτσα συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μας – και φυσικά στην έξτρα λεπτή παραδοσιακή πίτσα στον ξυλόφουρνο (κορυφαία εκείνη με το προσούτο και τη ρόκα). Ενδιαφέροντα και τα ορεκτικά, όπως η Mozzarella di Bufala με προσούτο και ντομάτα. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, θα πληρώσετε το πολύ 20€ ανά άτομο.

L’ osteria da Claudio *
K.Βάρναλη 26, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6834228

Κρυμμένη πίσω από μια πλατεΐτσα, η συμπαθέστατη αυτή τρατορία του κύριου Claudio μας… κακομαθαίνει με τη χαλαρή της ατμόσφαιρα, το ευγενέστατο σέρβις και φυσικά τις αυθεντικές ιταλικές της γεύσεις. Ξεκινήστε με δροσερά ταλιολίνι σε σάλτσα φρέσκια ντομάτας, συνεχίστε με paccheri σε μελάνι σουπιάς ή με ένα ψαρονέφρι σε ρολλό με προσούτο Πάρμας και ολοκληρώστε με έναν κερασμένο εσπρέσο (ή μια παλαιωμένη grappa) για να απολαύσετε μια πλήρη ιταλική γευστική εμπειρία. Στον Claudio θα χορτάσετε και θα πιείτε με 25€ ανά άτομο.

Fabrizio’s *
Σπευσίππου 8, Κολωνάκι, τηλ: 210 7247180
Οι δημιουργίες του ιταλού σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι συνδυάζονται με την ιδιαίτερη διακόσμηση του Μάριου Βουτσινά, και το αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να γνωρίσουν την γκουρμέ πλευρά της ιταλικής κουζίνας. Στο Fabrizio’s το μενού μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά με πιάτα όπως τα νιόκι κολοκύθας με τριμμένα μπισκότα πικραμύγδαλου, το ζουμερό λαβράκι με σπανάκι και οι σουπιές στο μελάνι τους με πολέντα δεν χρειάζεστε κάτι παραπάνω. Σούπερ επιλογή και το ριζότο με ψαροζωμό, γαρνιρισμένο με αχινό, από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει. Σημειώστε ότι εδώ καθιερώθηκε η φιλοσοφία του Bring your own Wine για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, ενώ μπορείτε να πάρετε και take away την ιταλική του κουζίνα… στην κουζίνα σας. Το κόστος ανά άτομο χωρίς κρασί ανέρχεται στα 40€.

Maltagliati
Τερψιθέας 16 και Σολωμού, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9816445

Το ήσυχο, φινετσάτο ιταλικό ταβερνάκι του Παλαιού Φαλήρου με την όμορφη σάλα και την δροσερή αυλή εξειδικεύεται στα φρέσκα ζυμαρικά πέντε διαφορετικών τύπων: Φετουτσίνι, λινγκουίνι, καζαρέτσε, μαλταλιάτι και γεμιστά ραβιόλια. Δοκιμάστε τα σιτσιλιάνικα καζαρέτσε με μοτσαρέλα, ντοματίνια, βασιλικό και σκόρδο, λινγκουίνι με μελιτζάνα, καζαρέτσε με χωριάτικο λουκάνικο, φετουτσίνι αλ ραγού με σάλτσα ντομάτας και κιμά και την αυθεντική καρμπονάρα φετουτσίνι με αυγό, πανσέτα και παρμεζάνα. Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε και το μενού ημέρας που συχνά κρύβει εκπλήξεις, και δοκιμάστε τα εξαιρετικά ιταλικά γλυκά για το κλείσιμο, όπως την τιραμισού και την κρέμα μαύρης σοκολάτας με αμύγδαλα. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα.

Dal Professore
Διονυσίου 47 και Χατζηαντωνίου, Μαρούσι, τηλ: 210 6149000, 210 6149001

Haute… ιταλική κουζίνα στην καρδιά του Αμαρουσίου με χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσες βασισμένες σε γνήσιες ιταλικές συνταγές, φίνες γεύσεις και κομψό περιβάλλον. Ο «Καθηγητής» παραδίδει μαθήματα γεύσης και άριστης ποιότητας πρώτων υλών, ενώ από το μενού ξεχωρίζουν τα απολαυστικά λαζάνια με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα από λιωμένη παρμεζάνα, το ριζότο μανιταριών και η εξαιρετική pizza bufala με μοτζαρέλα μπουφάλα, φρέσκια ντομάτα, παρμεζάνα και βασιλικό. Υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς κρασί. Για την καλοκαιρινή περίοδο του 2014, το Dal Professore μεταφέρεται στη Νάξο - στην αθηναϊκή του διεύθυνση θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο.

Cosa Nostra by the Sea 
Ακτή Κουμουνδούρου 50, Πειραιάς, τηλ: 210 4101110

Το παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο στο Μοναστηράκι απέκτησε πρόσφατα αδερφάκι… παραθαλάσσιο και εμείς πλέον μπορούμε να απολαύσουμε τις εκλεκτές του σπεσιαλιτέ σε ένα 100% μεσογειακό περιβάλλον. Οι vintage ταπετσαρίες κάνουν τη διαφορά στη γενικότερη «μαφιόζικη» ατμόσφαιρα, η jazz μουσική πανταχού παρούσα δίνει το κάτι παραπάνω, ενώ τα πιάτα του μενού ολοκληρώνουν την ιταλική εμπειρία έχοντας προσανατολισμό προς τη θάλασσα: ριζότο θαλασσινών, ταλιατέλες με καλαμαράκι και σαφράν και λιγκουίνι με πετροσωλήνες είναι μερικές μόνο από τις επιλογές ζυμαρικών που ξεχωρίζουν, ενώ εξίσου νόστιμες είναι και οι πίτσες του. Για ένα ιταλικό γεύμα με θέα θάλασσα με κρασί, θα πληρώσετε περί τα 25€ ανά άτομο.

* Τα εστιατόρια με αστερίσκο είναι πιστοποιημένα ως "αυθεντικά ιταλικά" από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητηρίο της Αθήνας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v