Η Αθήνα τρώει μεζέδες στο πεζοδρόμιο!

Οκτώ διευθύνσεις που μας σερβίρουν σπιτικές και οικονομικές γεύσεις, σε ισάριθμους πεζοδρόμους και πλακόστρωτα της Αθήνας.
Η Αθήνα τρώει μεζέδες στο πεζοδρόμιο!
του Γιώργου Κόκουβα

Όμορφοι πεζόδρομοι, άνετα πεζοδρόμια και χαριτωμένα τραπεζάκια γεμίζουν μυρωδιές και γεύσεις από σπιτικό φαγητό και πείθουν τους Αθηναίους να πιάσουν θέση στις καρέκλες τους για να απολαύσουν οικονομικά τσιμπούσια στα πιο γευστικά πλακόστρωτα της πόλης, από τα Πετράλωνα ως το Περιστέρι και από το Θησείο ως το Κουκάκι.

Σαλός Λαγός
Τρώων 63 & Αιολέων, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103471101
Το μενού του Λαγού αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεζεδάκια, τα οποία σερβίρονται στα τραπεζάκια στο φαρδύ, όμορφα διαμορφωμένο σε εκείνο το σημείο πεζοδρόμιο του κλασικού δρόμου των Πετραλώνων, της οδού Τρώων. Συγκλονιστική πίτα Καισαρείας, πολύ ωραία κρεατικά – ποντάρετε στην ποικιλία για να δοκιμάσετε λίγο απ’ όλα- κοκκινιστό έξτρα… κανελλάτο, φοβερή μανιταρόπιτα, φρέσκες τηγανητές πατάτες και ιδανικά όλα τα παραπάνω συνδυασμένα με ουζάκι, για να χορτάσετε πληρώνοντας περί τα 10-15€ κατ’ άτομο. 

Μελίλωτος 
Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3222458

Έχει αποκτήσει διεθνή φήμη, αφού αυτό το καλοκαίρι αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των ταξιδιωτικών οδηγών για καλό και οικονομικό φαγητό στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν ρίχνει την ποιότητα των ξακουστών μαγειρευτών του, όπως το κριθαράκι με κρητικά υλικά, το γεμιστό κοτόπουλο με την σάλτσα φασκόμηλο, η γιαουρτόπιτα, το μοσχαράκι γιουβέτσι με λεμονόχορτο και τα πιάτα ημέρας που δημοσιεύονται καθημερινά εδώ. Πιάστε τραπεζάκι στον δροσερό πεζόδρομο της Καλαμιώτου, συνοδεύστε με ελληνικό κρασί και υπολογίστε περί τα 15€. 

Μινιατούρα 
Ρόμβης 21, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3233459

Ένας ακόμη πλακόστρωτος πεζόδρομος με γραφικό χρώμα στην Αθήνα έχει την δική του «καβάτζα» για τσιμπολόγημα: Στα τραπεζάκια που απλώνει έξω η όνομα και πράγμα Μινιατούρα σερβίρονται μερίδες σε κανονικό ή μισό μέγεθος, ανάλογα την πείνα και το budget σας, με γεύσεις όπως κοκκινιστό μοσχαράκι, γεμιστό καλαμάρι και γεμιστά σουτζουκάκια. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης ικανοποιητική ποικιλία σε ετικέτες μπύρας ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Pata Negra 
Μιχαλακοπούλου 78 και Παπαδιαμαντοπούλου, Ιλίσια, τηλ. 210 7708 380

Οι πλάκες του πεζοδρομίου σκεπάζονται με μια μεγάλη τέντα, τα τραπεζάκια με τις ξύλινες καρέκλες απλώνονται και φωτίζονται ατμοσφαιρικά, ενώ στα πιάτα καταφθάνουν χωριάτικα λουκάνικα, φρυγαδέλι, ζουμερά rib eye και T-Bone και φυσικά, μπριζολάκια από μαύρο χοίρο, ο οποίος δίνει και το όνομά του στο new-entry εστιατόριο των Ιλισίων. Συνοδεύστε με κρασί και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Ρακαδημία 
Αγίας Λαύρας 9, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5909809

Μεταφερόμαστε προς τα δυτικά, και πιάνουμε θέση στον πεζόδρομο στον οποίο απλώνει τραπέζια η Ρακαδημία, που ειδικεύεται στη ρακή, τα τσίπουρα και τα ούζα από όλη την Ελλάδα και μας προτείνει να τα συνδυάσουμε με μεζέδες όπως απάκι, λουκουμάδες τυριών, γεμιστούς κολοκυθανθούς και σμυρναίικα σουτζουκάκια. Υπολογίστε περί τα 12€ κατ’ άτομο για ρακές και 3-4 πιάτα μεζέδων το μέγεθος των οποίων εγγυάται χορτάτα στομάχια. 

Δάφνη 
Μ. Αλεξάνδρου 86, Περιστέρι, τηλ: 2105773721
Παραμένουμε στα δυτικά προάστια και απολαμβάνουμε την παρεΐστικη ατμόσφαιρα σε ένα από τα «κοινά μυστικά» των κατοίκων του Περιστερίου: Στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δάφνη σερβίρει σπιτικούς μεζέδες και λαχταριστά κρεατικά, καθώς και μαγειρευτά με υλικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες, γι’ αυτό καλό είναι να παραγγείλετε συγκρατημένα. Συνοδεύστε με ελληνικό κρασί από μία ικανοποιητική ποικιλία ετικετών και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Μικρή Βενετία 
Γ. Ολυμπίου 15, Κουκάκι, τηλ: 2130259158
Η Μικρή Βενετία με τα ξύλινα τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα του ήσυχου πεζόδρομου σε μία από τις αγαπημένες γειτονιές της «παλιάς Αθήνας», μοσχομυρίζει… νησί, καθώς οι μεζέδες και τα κυρίως πιάτα της αντλούν έμπνευση από την Κρήτη και άλλα νησιά της χώρας – η σαλάτα Κουκουβάγια, οι σιουφηχτές μακαρούνες, το απάκι γιουβετσάδα, το κριθαρότο με τις γαρίδες και την μαστίχα Χίου είναι μερικά από τα highlight του μενού, ενώ δεν λείπουν και οι θεματικές εβδομάδες, όπως για παράδειγμα το καλοκαιρινό «φεστιβάλ» μελιτζάνας, με μια διαφορετική πρόταση με βάση την «βασίλισσα του καλοκαιριού» καθημερινά αυτή την περίοδο. Υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.



Το Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 210 3458052
Τα παραδοσιακά καρό τραπεζομάντιλα στρώνονται στα τραπεζάκια του πλακόστρωτου πλάι στις γραμμές του τρένου και όσοι επιλέξουν να τα τιμήσουν, απολαμβάνουν θέα στο off Θησείο, μαζί με τα φοβερά και τρομερά παϊδάκια του Ηλία. Δοκιμάστε επίσης ψαρονέφρι, σπιτικά μπιφτέκια και παγωμένες μπύρες, υπολογίζοντας περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v