7 εστιατόρια για όσους μείνουν Αθήνα τον Αύγουστο

Ξεμείνατε στην Αθήνα τον Αύγουστο και φοβάστε ότι δεν θα μείνει τίποτα ανοιχτό; Ξετρυπώσαμε 7 νόστιμες διευθύνσεις που θα μας ταΐσουν με σκηνικό την άδεια πόλη.
7 εστιατόρια για όσους μείνουν Αθήνα τον Αύγουστο
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι καθόλου άσχημη η ησυχία της Αθήνας τον Αύγουστο. Ίσα-ίσα, είναι ωραίο να βλέπεις την πόλη όπως δεν την έχεις ξαναδεί, ήρεμη, χωρίς κίνηση ή πλήθη να τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους. Το μόνο πρόβλημα για όσους μένουν πίσω αυτόν τον μήνα, είναι πως πρέπει να πληρώσουν το τίμημα αυτής της ησυχίας: Να έχουν ελάχιστες επιλογές εξόδου, μιας και τα περισσότερα εστιατόρια κατεβάζουν ρολά και περιορίζουν τους γευστικούς μας ορίζοντες.

Ευτυχώς, υπάρχουν και εκείνα τα εστιατόρια που σκέφτονται τους «Αθηναίους του Αυγούστου» και ξεκαλοκαιριάζουν μαζί μας. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε επτά τέτοιες διευθύνσεις, που αναλαμβάνουν να μας ταΐσουν τα αυγουστιάτικα γεύματά μας στις όμορφες αυλές και τους δροσερούς χώρους τους. 

Μπεμπέκα 
Διονύσου 16, Χαλάνδρι, 210 6854880

Δύο αυλές σε μία, με λευκά τραπεζάκια, πυκνά δέντρα εσπεριδοειδών που μοσχομυρίζουν και ατμοσφαιρικό φωτισμό θα συναντήσετε στην παλιά μονοκατοικία του Χαλανδρίου, στην ήσυχη γειτονιά όπου η Μπεμπέκα ξεφουρνίζει τις σπεσιαλιτέ της. Όλο τον Αύγουστο η Μπεμπέκα θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά από τις 13.00 το μεσημέρι, για να δοκιμάσετε τα νέα πιάτα της: τραγανές κρεμμυδοροδέλες, κόκκορα με ξερά φρούτα και πουρέ μοσχοκάρυδου και μούς ελληνικών τυριών με κυβάκια δροσερού καρπουζιού. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε και τα all time classics του μενού, όπως την τηγανιά στο πήλινο, την φάβα και τα καλοψημένα κρεατικά σε μεγάλες μερίδες. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Άμα Λάχει στης Νεφέλης 
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978

Το γαλλικό μπιστρό της Βιολέτ, που συστεγάζεται στο παλιό σχολείο κάτω από τον λόφο του Στρέφη, έκλεισε για διακοπές, αλλά η «συγκάτοικός» της, η Νεφέλη θα παραμείνει στις επάλξεις του πανέμορφου κήπου όλο τον Αύγουστο, λειτουργώντας μάλιστα και τις Δευτέρες που παραδοσιακά «ξεκουραζόταν». Κάτω από τις σκιερές πέργκολες και τις φουντωτές λεμονιές της αυλής, θα δοκιμάσετε δροσερή σαλάτα με σπανάκι και κράνο, ριζότο με θαλασσινά και κριθαρότο με γαρίδες και μαστίχα, ποικιλίες κρεατικών και σκορδάτα μπιφτεκάκια και θα τα συνοδεύσετε με κρύα μπύρα ή κρασί, υπολογίζοντας περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. Ο χώρος λειτουργεί και ως καφενείο Τρίτη ως Κυριακή από τις 11.00 το πρωί. 

Αλεξάνδρα 
Αργεντινής Δημοκρατίας 14, πάρκο Παναθήναια - λεωφ. Αλεξάνδρας, τηλ: 210 6450345

Ο μικρός της κήπος κρύβεται από μεγάλα δέντρα και πυκνές φυλλωσιές από την βουή της λεωφόρου που της χάρισε το όνομά της: Η «Αλεξάνδρα» στο πάρκο Αργεντινής Δημοκρατίας παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 12.00 το μεσημέρι, για να μας σερβίρει ποιοτικό και οικονομικό ελληνικό φαγητό, που κινείται σε μεσογειακούς τόνους και προτείνει γεύσεις από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Σπιτικά ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι με μυρωδάτες σάλτσες, χοιρινό Νάξου και κολοκύθια Θράκης, γεμιστά με γιαούρτι και ριζότο με γαρίδες και λαχανικά, αλλά και πιο ψαγμένες συνταγές, όπως λαβράκι στη λαδόκολλα με λαδολέμονο, κρόκο κοζάνης και ριζότο καλοκαιρινών λαχανικών ή σοφρίτο Κέρκυρας και κοτόπουλο με μαστέλο Χίου. Απολαύστε το με εξαιρετικές επιλογές κρασιών από τους ελληνικούς αμπελώνες και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

To Kreas 
Δημοφώντος 96, Πετράλωνα, τηλ: 2103247028

Νέα άφιξη στη γειτονιά των Πετραλώνων, που θα μας κρατήσει νόστιμη παρέα ολόκληρο τον Αύγουστο: Το Kreas μεταμόρφωσε μια παλιά μονοκατοικία και την ταράτσα της σε δροσερή μοντέρνα ταβέρνα, η οποία, όπως θα καταλάβατε από το όνομά του, αποτελεί γνήσιο άντρο κρεατοφαγίας. Φωτεινά χρώματα, μοντέρνο design με νοσταλγικές πινελιές στα σκεύη και τον φωτισμό, η ταράτσα του Kreas προσφέρει από μπιφτέκια και burgers μέχρι prime ribs και λαχταριστές πικάνιες, από αμερικανικό και ισπανικό κρέας που ψήνεται σε φούρνο Josper. Από τους υπόλοιπους μεζέδες, θα δοκιμάσετε παστουμαδοπιτάκια, sticks κολοκυθιού και πιάτα ημέρας σε γενναιόδωρες μερίδες. Το service αναλαμβάνει να σας βοηθήσει στην επιλογή του πιο ταιριαστού με την παραγγελία σας κρασιού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25€ κατ’ άτομο. 

Μαύρο Πρόβατο 
Αρριανού 31, Παγκράτι, τηλ. 210 7223466

Μικρό αλλά θαυματουργό, το Μαύρο Πρόβατο διαθέτει λίγα τραπέζια στον minimal εσωτερικό του χώρο και μερικά ακόμη στο φαρδύ πεζοδρόμιο κάτω από τις νεραντζιές, στα οποία θα σερβίρει τις οικονομικές νοστιμιές του όλο τον Αύγουστο. Θα δοκιμάσετε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε μίνι μερίδες, όπως φάβα, φρέσκα ζυμαρικά, ψαρονέφρι, σαλάτα με φακές και πορτοκάλι, αλμυρίκια, σαρικόπιτα (πίτα με ξινομυζήθρα, μέλι και σουσάμι), κεφτεδάκια με ούζο και ορισμένες ανατολίτικες γεύσεις, όπως χουνκιάρ μπεγιεντί και πιτάκια Καισαρείας. Συνοδεύστε με χύμα κρασάκι και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Η Παλιά Φάβα 
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994

Η κυρία Ντίνα δεν κάνει διακοπές: Η μαγείρισσα που φημίζεται για τις σπιτικές μυρωδιές οι οποίες κάνουν τα σάλια του Παλαιού Φαλήρου να τρέχουν θα είναι πάνω από το… τσουκάλι της όλο τον Αύγουστο από τις 13.00 το μεσημέρι, ετοιμάζοντας τα μαγειρευτά και τους μεζέδες που θα απολαύσετε στην παραδοσιακή της σκεπαστή αυλή σε μια ήσυχη γειτονιά του αθηναϊκού Νότου. Ρωτήστε για τα μαγειρευτά της ημέρας – εμείς έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικό κόκορα, κουνέλι στιφάδο, μαμαδίσια μπιφτέκια, μέχρι και ελάφι κοκκινιστό – δοκιμάστε και τις ολόδροσες σαλάτες με τις ντομάτες, τη ρόκα, την κάπαρη και τις μελιτζάνες που έρχονται κατευθείαν από το αγρόκτημα της Παλιάς Φάβας στη Σαντορίνη. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο, με χύμα κρασί και κερασμένο επιδόρπιο. 

Το Στέκι του Ανδρέα 
Μεσσηνίας και Κιθαιρώνος, Χαλάνδρι, τηλ: 6979441965

Η κλασική οικογενειακή ταβέρνα που σερβίρει σπιτικούς μεζέδες στο Χαλάνδρι εδώ και τέσσερις δεκαετίες ανακαινίστηκε, έβαλε τα καλά της και ετοιμάζεται να σερβίρει όλο τον Αύγουστο στα τραπεζάκια κάτω από τις σκιερές μουριές του κήπου της. Τα μαγειρευτά του Ανδρέα είναι εγγυημένη επιλογή – δοκιμάστε ωραία ντολμαδάκια, σπιτικές πίτες, σαλιγκάρια, λαχταριστό αρνάκι στη λαδόκολλα και μπιφτέκι… «μόρτικο». Θα βρείτε επίσης νηστίσιμες γεύσεις για την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και κυκλαδίτικες γεύσεις, ενώ το γλυκό έρχεται κερασμένο στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v