Αθηναϊκά ουζερί: Άρωμα διακοπών στο τραπέζι

Στην καρδιά της πόλης ή στην αγκαλιά της θάλασσας, με χταποδάκι στα κάρβουνα ή «στεριανούς» μεζέδες, τα ουζερί της Αθήνας μας περιμένουν με τραπεζάκια έξω για πρόβα διακοπών.
Αθηναϊκά ουζερί: Άρωμα διακοπών στο τραπέζι
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν το καλοκαίρι ήταν γεύση, αυτή θα ήταν σίγουρα η γεύση του ούζου. Αν μπορούσαμε να κρατήσουμε μόνο μία αγαπημένη καλοκαιρινή στιγμή, αυτή θα ήταν οι ουζοποικιλίες νωρίς το απόγευμα μετά τις βουτιές, στο ταβερνάκι του νησιού πλάι στο κύμα. Κι αν οι διακοπές αργούν ακόμα, φέρνουμε την αίσθησή τους λίγο πιο κοντά, ανακαλύπτοντας ουζερί στην καρδιά –ή στα άκρα– της πόλης.

Με το κύμα να μας βρέχει τα πόδια ή χωρίς, με γεύσεις από θάλασσα ή στεριανούς μεζέδες, με ένα τραπέζι γεμάτο πιατάκια ή με μια μικρή ποικιλία ίσα για να «κατεβαίνει εύκολα». Άλλωστε, όταν βρισκόμαστε με την παρέα για «κανά ουζάκι», δεν βγαίνουμε ακριβώς για φαγητό. Για το ούζο βγαίνουμε. Γι’ αυτήν την αίσθηση καλοκαιριού στο στόμα.

Γαλήνη 
Λεωφόρος Σουνίου, Παλαιά Φώκαια
Τα στοιχημένα στη σειρά πλάι στο κύμα ταβερνάκια σε παραθαλάσσια χωριά συνήθως δημιουργούν συνειρμούς αμφίβολης ποιότητας και μέτριου σέρβις. Το ουζερί – ψαροταβέρνα Γαλήνη, στην άκρη της παραθαλάσσιας «περαντζάδας» της Παλαιάς Φώκαιας, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Αν τύχει να βρεθείτε εδώ Κυριακή απογευματάκι, θα παρατηρήσετε ότι για τα τραπεζάκια της «έξω» σειράς, αυτά που σχεδόν βρέχονται από τα κύματα, γίνεται σφαγή.

Ακόμη, όμως, και αν δεν είστε από τους τυχερούς που θα προλάβουν ένα από αυτά, το φαγητό αναμφισβήτητα θα σας αποζημιώσει. Εμείς ορκιζόμαστε στο όνομα του ολόφρεσκου καλαμαριού, γεμιστού ή τηγανιτού, ότι δεν έχετε φάει καλύτερο. Προτείνουμε επίσης ανεπιφύλακτα ξιδάτο χταποδάκι, με τουρσί και καροτάκια να γαρνίρουν το πιάτο, σπιτική τυροκαυτερή και «δυνατό» τζατζίκι, τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθοκεφτέδες. Για τους αμετανόητους ψαροφάγους της παρέας, παίζει πάντα και φρέσκο ψάρι –τα είδη ποικίλλουν, ανάλογα την ημέρα και την… ψαριά.

Το ούζο που θα τα συνοδεύσει όλα αυτά θα είναι Πλωμάρι, Μίνι, Βαρβαγιάννη ή 12. Για ένα κιλό καλαμαράκια, μαζί με όλους τους παραπάνω μεζέδες και τις απαραίτητες σαλάτες, τηγανιτές πατάτες, ούζο και λοιπά παρελκόμενα θα πληρώσετε ακριβώς 22 ευρώ το άτομο.

Η Λέσβος
Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525
Ποιος είπε ότι το «σωστό» ουζερί βρέχει απαραιτήτως τα πόδια του στο κύμα; Σαν βγαλμένη από παλιά ελληνική ταινία, η Λέσβος βγάζει τραπεζάκια έξω, στο πεζοδρόμιο της Μπενάκη, και σερβίρει ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες συνοδεία παραδοσιακού ούζου από τη Μυτιλήνη, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Δοκιμάστε το Πλωμαρίου Γιαννατσή και θα μας θυμηθείτε.

Ξύλινες καρέκλες καφενείου, τραπεζάκια στρωμένα με χάρτινους χάρτες του νησιού, πολύχρωμο μωσαϊκό μέσα, σχέδια του Θεόφιλου και μια ελιά σε γλαστράκι έξω, δίνουν στο χώρο την ατμόσφαιρα παραδοσιακού αθηναϊκού ουζερί. Κι αυτή η παράδοση είναι αυθεντική: η Λέσβος βρίσκεται στην ίδια θέση, στο 38 της Μπενάκη, εδώ και σαράντα ακριβώς χρόνια. Μετακόμισε εκεί τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της ακριβώς απέναντι, το 1967. Σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στη φιλοσοφία της από τότε.

Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με το τι έπιασε το καΐκι στη Λέσβο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι δοκιμάσετε θα είναι φρεσκότατο, και θα το έχετε διαλέξει από τη βιτρίνα, για να είστε σίγουροι τι παραγγέλνετε. Σημειώστε πως η χωριάτικη είναι κορυφή –γιατί στο νησί ξέρουν από καλό λάδι– το χταποδάκι ζουμερότατο, και οι κολοκυθοκεφτέδες θυμίζουν επικίνδυνα εκείνους της μαμάς.

Για ένα full extra γεύμα δε θα χρειαστείτε περισσότερα από 13-15 ευρώ το άτομο –το φρέσκο ψάρι ανεβάζει κατά τι το λογαριασμό, αξίζει όμως σίγουρα τη διαφορά.

Γεια Μας
Aκτή Θεμιστοκλέους 66, Πειραιάς, 210 4511260
Μετά την ταβέρνα και το μαγειρείο, σειρά για να γίνει «μοντέρνο» είχε και το ουζερί. Δίπλα στις παλιές καραβάνες της Πειραϊκής, ένα hip μεζεδοπωλείο υψώνει το ανάστημα του ξύλινου εξωτερικού χώρου του, που φέρνει στο νου κατάστρωμα πλοίου, και ανοίγει πανιά για γευστικά ταξίδια με θέα θάλασσα.

Η φιλοσοφία του μενού ενθαρρύνει την… υψηλή συγκέντρωση μεζέδων στη μέση του τραπεζιού, για να κατεβαίνει ευκολότερα το ουζάκι. Υπάρχουν, βέβαια, και κυρίως πιάτα, για την περίπτωση που έρθετε πολύ πεινασμένοι –hit του Γεια Μας θεωρούνται η παέγια και η καραβιδομακαρονάδα.

Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θα παραγγείλετε από τις πρώτες σελίδες του καταλόγου, πικάντικη φέτα ψητή, ντολμαδάκια με γιαούρτι, αραβική πίτα με χαλούμι και κατακόκκινη, σπιτική τυροκαυτερή. Από εδώ και πέρα, οι επιλογές σας χωρίζονται σε αλμυρούς και στεριανούς μεζέδες –από αυτούς τους τελευταίους προτείνουμε με το χέρι στην καρδιά το μπεκρή μεζέ και τις κοτομπουκιές με ελαφριά σος μουστάρδας.

Οι ετικέτες ούζου είναι τέσσερις: Πλωμάρι, Μίνι, Βαρβαγιάννη και Ματαρέλι. για ένα υπερπλήρες γεύμα δε θα χρειαστείτε περισσότερα από τα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο, ούζου –πάντα– περιλαμβανομένου. 

Εν Λευκώ 
Ακτή Θεμιστοκλέους 236, Πειραϊκή
Τα βράχια της Πειραϊκής ήταν ο προορισμός που είχαν στο μυαλό τους γενιές επί γενεών Αθηναίων όταν έλεγαν «πάμε για ουζάκι». Μέχρι ενός σημείου, εξακολουθούν να είναι. Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, η φήμη των ουζερί τους υπερβαίνει την πραγματικότητα, και οι τιμές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη –ένεκα… ιστορικότητας– δε βοηθούν την κατάσταση.

Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλετε απλώς να καθίσετε… στραβά στην καρέκλα, αγναντεύοντας τη θάλασσα και πίνοντας ούζο, το Εν Λευκώ είναι η τελευταία άφιξη στον κλασικότερο των ουζο-προορισμών, κι αξίζει μια δοκιμή. Κρεμ τραπεζάκια με μπλε τραπεζομάντιλα και ψάθινες καρέκλες περικυκλώνουν την στολισμένη με φωτάκια ελιά στο κέντρο της αυλής του, τις άκρες της οποίας πλαισιώνουν αφράτοι καναπέδες με τεράστιες μαξιλάρες –ό,τι πρέπει για μεσημεριάτικο άραγμα.

Το μενού των θαλασσινών μεζέδων μάλλον θα σας απογοητεύσει, αφού τα πάντα είναι κατεψυγμένα –αν μη τι άλλο, βέβαια, δεν «πλασάρονται» για φρέσκα. Από τα ορεκτικά, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε την σπιτική τυροκαυτερή, που ευωδιάζει κόκκινη πιπεριά, ενώ θετικότατες εντυπώσεις θα σας αφήσουν και οι σαλάτες.

Οι ετικέτες των ούζων περιλαμβάνουν τα κλασικά Βαρβαγιάννη, Πλωμάρι και Μίνι. Αν επιμένετε για πλήρες γεύμα, θα υπολογίσετε περί τα 30-35 ευρώ το άτομο, μαζί με το ούζο.

Ταρσανάς Yacht Club
Ναϊάδων 2 & Ποσειδώνος, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9851472
Λίγα μόνο μέτρα από την παραλία του Φαλήρου, ο Ταρσανάς δεν θα μπορούσε να μην μυρίζει θάλασσα. Πιστό στο θαλασσινό του όνομα και το ντεκόρ του: Εικόνες και ζωγραφιές από καράβια, σκούνες, ιστιοφόρα και ταρσανάδες, διακοσμητικά τιμόνια και λάμπες λαδιού και στο εσωτερικό του μαγαζιού, πάνω από το μπαρ, μία μεγάλη βεράντα που μοιάζει με πρύμνη πλοίου, με το όνομα του Ταρσανά που θα μας ταξιδέψει σε γεύσεις της στεριάς και της θάλασσας: Αλεξάνδρα.

Χαλαρό και φιλόξενο, με χαμηλό φωτισμό και μια μεγάλη, πράσινη αυλή που δροσίζεται από τεράστιους ανεμιστήρες στο ταβάνι, το ουζερί του Π. Φαλήρου μετρά πάνω από δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας, κατά την διάρκεια των οποίων απέκτησε πιστούς θαμώνες -κάποιοι εκ των οποίων γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές- που το προτιμούν για την απλότητα και γνησιότητά του.

Ο κατάλογός του παραείναι πλούσιος για τα δεδομένα ενός κλασικού ουζερί, κι όμως τα μεζεδάκια που φιγουράρουν σε αυτόν ακούγονται τόσο λαχταριστά που δύσκολα μπορεί κανείς να περιοριστεί στα συνηθισμένα. Σίγουρα, για αρχή μία πατατοσαλάτα με αγγουράκι, τουρσί και μαγιονέζα, μία τσιροσαλάτα με κρεμμυδάκι και άνηθο, μία μελιτζανοσαλάτα του «καλόγερου» και μία μύδια αχνιστά επιβάλλονται για να συνοδεύσουν τις πρώτες δροσερές ουζο-γουλιές.

Μετά, όμως, πώς να αντισταθείς σε μια μοσχομυριστή τηγανιά ή στα τραγανά κεφτεδάκια της Λίλης; Συνοδεύστε τα παραπάνω με μία δροσερή σαλάτα «Ριβάρι» ή μία πλούσια χωριάτικη, αν είστε λάτρεις της ντομάτας, πιείτε και δύο-τρία καραφάκια πράσινο Βαρβαγιάννη (ή αν προτιμάτε Mini, Πλωμάρι ή Πιτσιλαδή) και αφεθείτε στο αργό, νυχτερινό ταξίδι του Ταρσανά. Το «εισιτήριο» δύσκολα θα ξεπεράσει τα 20-22 ευρώ κατ’άτομο.
 
Μήτσος 
Πλατεία Αγίου Νικολάου, Χαλάνδρι
«Χωμένο» στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι, το ουζερί του Μήτσου επιμένει παραδοσιακά χρόνια τώρα, σερβίροντας εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε έναν λιλιπούτειο, αλλά άκρως συμπαθητικό χώρο όπου κυριαρχεί το γαλάζιο της θάλασσας. Διαθέτοντας κλασσική ατμόσφαιρα ουζερί, ο Μήτσος σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες, ψάρια ημέρας και ζουμερές σαλάτες, πάντα με την συνοδεία του αρωματικού ποτού (Πλωμάρι, Μίνι, Ούζο 12)

Μπαίνοντας στο ψητό –ή καλύτερα στο τηγανιτό– παραγγείλαμε γαριδάκι και γαύρο τα οποία ήταν ολόφρεσκα, τραγανά και χωρίς την ενοχλητική μυρωδιά της «λαδίλας» που συναντάμε αρκετές φορές σε αντίστοιχα πιάτα. Από τα ορεκτικά, δοκιμάσαμε μια τυροκαυτερή όνομα και πράγμα με μπόλικες δόσεις πικάντικης πιπερίας, αρωματικό χταποδάκι ξυδάτο και εκπληκτική τσιροσαλάτα, την οποία μάλιστα τιμήσαμε δεόντως παραγγέλνοντας και δεύτερο πιάτο.

Η αγγουροντομάτα που μας ήρθε στην αρχή, μας θύμισε πώς είναι να τρως ζουμερή και γευστική ντομάτα, ενώ από το ψάρι της ημέρας επιλέξαμε κουτσομούρες και δεν μείναμε καθόλου παραπονεμένοι από την φρεσκάδα και το ελαφρύ τηγάνισμά τους. Θα ξαναπάμε; Εννοείται, κυρίως για τους λαχταριστούς του μεζέδες και το φοβερό του τηγάνι, για την «νησιώτικη» ατμόσφαιρα στο κέντρο του Χαλανδρίου και τις πολύ καλές του τιμές. Περίπου 20 ευρώ το άτομο με ουζάκι. Ό,τι πρέπει.

Η Νάξος
Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή, τηλ.: 210 3218222
Την «Νάξο» την πρωτοσυναντήσαμε ως νησίδα λογικών τιμών και απροσποίητης αισθητική στην καρδιά του Ψυρρή, σε μια εποχή που τα μαγαζιά στη συγκεκριμένη περιοχή έμοιαζαν να λειτουργούν αποκλειστικά με το τρίπτυχο: λαϊκό πάλκο - προκάτ μερίδες - greek fun. Στην γωνιά της εκκλησίτσας της Γέννησης του Χριστού, λοιπόν, η Νάξος σερβίρει ένα από τα νοστιμότερα ψητά χταποδάκια του κέντρου της Αθήνας -όχι προβρασμένο- και όπως κάθε ουζερί που σέβεται τον εαυτό του, φημίζεται γενικότερα για τα θαλασσινά της.
 
Ξεχωρίζουμε ακόμη τον τσίρο και τις γαρίδες, ενώ αν βρείτε φρέσκο ψάρι μη διστάσετε. Τα τελευταία ένα δύο χρόνια η Νάξος ξεκίνησε να λειτουργεί και μια ευμεγέθη αυλή ακριβώς απέναντι από το κατάστημα, αποσυμφορίζοντας τα λιγοστά τραπέζια που μέχρι τότε φιλοξενούσε κάτω από τις τέντες της. Μην σας τρομάξει το σέρβις που είναι λίγο απότομο.

Δείξτε λίγη περισσότερη υπομονή από τους σερβιτόρους που θα προσπαθήσουν να σας απογοητεύσουν («αν καθίσετε τώρα δεν θα σας σερβίρουμε σε λιγότερα από 30 λεπτά»). Στην Ωραία Νάξο θα φάτε περίπου με 15- 17 ευρώ. Και επειδή το ούζο το θέλει το γλυκάκι του, μετά, περάστε και μια βόλτα από τα γειτονικά «Σερμπέτια», στην Αισχύλου.

(*) Κάντε κλικ στη διεύθυνση του κάθε ουζερί και βρείτε το δρόμο σας με το in2life maps.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v