Τόσικι Οκάντα: Το ιαπωνικό θέατρο ενάντια στην κρίση

Την οικονομική ύφεση και την ανεργία στην Ιαπωνία του σήμερα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο θίγει η παράσταση του διάσημου Ιάπωνα σκηνοθέτη Τόσικι Οκάντα, ο οποίος μιλά στο in2life για όσα θα δούμε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Τόσικι Οκάντα: Το ιαπωνικό θέατρο ενάντια στην κρίση
Δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού , για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση της Κυριακής 13 Νοεμβρίου. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν εδώ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ενώ οι νικητές θα ειδοποιηθούν προσωπικά με e-mail.

Ο χαρισματικός Ιάπωνας σκηνοθέτης Τόσικι Οκάντα και η Ομάδα Chelfitsch μας ταξιδεύουν στην Ιαπωνία του σήμερα, με το επίκαιρο έργο Hot Pepper, Air Conditioner, and the Farewell Speech, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 10, 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2011.

Δίνοντας έμφαση στις εργασιακές συνθήκες της σύγχρονης Ιαπωνίας και στην κενότητα της καθημερινής επικοινωνίας, το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής Τόσικι Οκάντα σκιαγραφεί με κοφτερό και ταυτόχρονα ποιητικό λόγο τις αυξανόμενες πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά που έρχεται αντιμέτωπη με την απειλή της ανεργίας και την αβεβαιότητα της εποχικής εργασίας. «Εμπνέομαι πάντα και ασχολούμαι με τα θέματα που με απασχολούν στην καθημερινή μου ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα» λέει στο in2life ο Οκάντα (φωτό).

Ο νεαρός συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Γιοκοχάμα κατορθώνει μέσα από τρεις καθημερινές ιστορίες και μία αριστοτεχνικά δομημένη χορογραφία εμπνευσμένη από τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Αμερικανού σαξοφωνίστα Τζων Κολτρέην να μεταφέρει σκηνικά τα άγχη, τους φόβους και τη μοναξιά μιας κοινωνίας που καταρρέει, τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση.

«Σκέφτομαι πως ίσως είναι “too much” να ανέβει τώρα η παράσταση στην Αθήνα, καθώς έχει να κάνει με εργασιακά προβλήματα» μας λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι η ιστορία ενός προσωρινού υπαλλήλου που χάνει την δουλειά του εξαιτίας της ύφεσης».

Προσεγγίζοντας τις αρχές του χορού και του θεάτρου από διάφορες οπτικές γωνίες, η ομάδα chelfitsch δημιουργεί πάντα τις παραστάσεις της και διαμορφώνει τη μεθοδολογία της μέσω της εμπειρικής διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει και για τη συγκεκριμένη παράσταση. «Αισθητικά, μπορείτε να την δείτε ως χορό ή ως παράσταση. Από εσάς εξαρτάται» λέει ο Τόσικι Οκάντα.

Ας πάρουμε το ένα από τα τρία μέρη της ως παράδειγμα. Στο Air Conditioner –το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 2004– ο Οκάντα επεδίωξε να αναπαραστήσει μια ένταση ή ένα χάσμα ανάμεσα σε δύο διαφορετικές εκφάνσεις σωματικότητας: από τη μια μεριά τις χειρονομίες ως υποκριτική έκφραση, κι από την άλλη τις φυσικές κινήσεις που πραγματοποιούνται σε απόκριση της μουσικής. Ο Οκάντα επαναλαμβάνει ένα ανάλογο είδος πειραματισμού στις δύο νεότερες προσθήκες της παράστασης, αλλά με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που διερευνήθηκαν στο Air Conditioner.

Ρωτήσαμε τον Ιάπωνα σκηνοθέτη και συγγραφέα πώς απαντά η τέχνη όταν η ζωή την προσπερνά στην ταχύτητα και την θεματική της. «Εγκαθιστάμενη απέναντί της» μας απαντά. «Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως εναλλακτική, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Γίνεται πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς την πραγματικότητα αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές γύρω του».

Τον Οκτώβριο του 2009, το έργο Hot Pepper, Air Conditioner, and the Farewell Speech έκανε την πρεμιέρα του στο Βερολίνο, σε συμπαραγωγή με το Hebbel Am Ufer, το οποίο στη συνέχεια περιόδευσε σε 13 πόλεις εντός και εκτός Ιαπωνίας.

Info:
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Toshiki Okada
Διεύθυνση σκηνής: Masaya Natsume
Ήχος: Norimasa Ushikawa
Φωτισμοί: Tomomi Ohira
Ερμηνεύουν: Taichi Yamagata, Mari Ando, Saho Ito, Kei Namba, Riki Takeda, Fumie Yokoo

Στα Ιαπωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
 
Εισιτήρια : 18 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10 € 

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Παράλληλες δράσεις
Συζήτηση με τον Toshiki Okada μετά την παράσταση
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συντονισμός:
Workshop με τον Toshiki Okada:
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011
Ώρες: 11:00-13:30

Για την συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v