Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο in2life

Με αφορμή το ξεκαρδιστικό και άκρως επίκαιρο έργο του Νηλ Σάιμον που ανεβάζει στο Θέατρο Ιλίσια, ο Γρηγόρης Βαλτινός μιλά στο in2life για την παράσταση και τον καταλυτικό ρόλο του γέλιου σε όσα συμβαίνουν.
Ο Γρηγόρης Βαλτινός στο in2life
της Μάνιας Ζούση

Γοητευτικός πρωταγωνιστής αλλά και τολμηρός θεατρικός επιχειρηματίας, που θέλει να ελέγχει απόλυτα το αποτέλεσμα των επιλογών του, ο Γρηγόρης Βαλτινός επιλέγει το θέατρο “Ιλίσια” για νέα θεατρική του στέγη και με τη συμβολή των παραγωγών Δημήτρη και Θοδωρή Μαροσούλη, ανεβάζει το έργο του Νηλ Σάιμον “Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας” πετυχαίνοντας έναν δυνατό θίασο ταλαντούχων και επώνυμων ηθοποιών.

"Συμπαραστάτης μου είναι το ίδιο το έργο" υποστηρίζει στο in2life ο Γρηγόρης Βαλτινός. "Πρώτη φορά ανεβάζω ένα έργο τόσο άμεσης απόδοσης, τόσο διαδραστικό, που μιλάει για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στις μεγαλουπόλεις, με τα οικονομικά, κοινωνικά και προσωπικά προβλήματα. Εδώ και λίγες ημέρες που το έργο ανεβαίνει στη σκηνή του Ιλίσια, δείχνει ότι η συνταγή πέτυχε.

"Η ιστορία περιγράφει τον Μελ που παθαίνει νευρικό κλονισμό γιατί ενώ είναι στέλεχος μιας μεγάλης επιχείρησης, ξαφνικά απολύεται, μένει στον άσσο, παθαίνει κατάθλιψη και μένει στο σπίτι του φυλακισμένος. Έτσι προκύπτει και ο τίτλος Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας, ένας τίτλος που κλείνει το μάτι στον θεατή, καθώς μπορεί να σημαίνει πως ακόμα και το διπλανό διαμέρισμα ίσως είναι ένα όμοιο κελί. Μετά την απόλυση του Μελ, αναγκάζεται να βγει στην αγορά εργασίας η γυναίκα του και από εκεί αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα, καθώς ο αρχηγός της οικογένειας παροπλίζεται μένοντας στο σπίτι. Έτσι προκαλούνται προσωπικές, ακόμα και ερωτικές αντιζηλίες καθώς η σύζυγος λείπει πάρα πολλές ωρες. Ακόμα και το ιδιο το σύστημα είναι εναντίον τους, χωρίς να τους στηρίζει.

Όλα αυτά φυσικά διαδραματίζονται μέσα από καταλυτικό χιούμορ, αστείες και κωμικές καταστάσεις, σε τέτοιο βαθμό αστείες, που πολλές φορές προκαλούν έως και δάκρυα. Φαίνεται ότι η επιλογή του έργου μας δικαίωσε καθώς είναι πρώτη φορά
που τριάντα χρόνια στο θέατρο έχω ακούσει ολόκληρες φράσεις στο χειροκρότημα του φινάλε: "Συγχαρητήρια για το έργο που διαλέξατε". Αυτό μου δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση.

Όσον αφορά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς μας και το θέατρο, που ίσως είναι και το τελευταίο πράγμα για το οποίο νοιάζεται ο κόσμος, σκεφτήκαμε να το κάνουμε ιδιαίτερα προσιτό. Έτσι Τετάρτη και Πέμπτη η παράσταση έχει είσοδο 16 ευρώ, τις υπόλοιπες ημέρες 18, κάποιες άλλες για ένα κοινό που δεν υπολογίζει ιδιαίτερα το εισιτήριο, αυτό μπορεί να φτάσει έως και 23 ευρώ, ενώ καθημερινά η τιμή για τους φοιτητες είναι επίσης 16 ευρώ".

Τo έργο
Πώς είναι να ζεις στη θορυβώδη πόλη, να σκας από τον καύσωνα, οι διπλανοί να το γλεντάνε όλη νύχτα, να μυρίζεις τα σκουπίδια από τους ξέχειλους κάδους, να απεργούν τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μεταφοράς, να πέφτεις θύμα ληστείας, να σε διώχνουν από τη δουλειά σου, να μένεις κλεισμένος στο διαμέρισμά σου σαν φυλακισμένος, να απογοητεύεσαι από το πολιτικό σύστημα, να καταρρέουν όλα γύρω σου, να φοβάσαι τη φτώχεια, να μη σε καταλαβαίνει η οικογένειά σου και να σε μπουγελώνει με έναν κουβά νερό ο γείτονας του πάνω ορόφου επειδή έβρισες τον σκύλο του; Είναι πολλά όλα αυτά για την ψυχολογία ενός μεσήλικα άντρα; Έχει ελπίδες να γλιτώσει τον νευρικό κλονισμό; Κι αν όλα αυτά ακούγονται τόσο πολύ τραγικά, υπάρχει περίπτωση να χωρούν σε μια τρελή κωμωδία;

Η «πιο λαμπρή πένα του Μπρόντγουαιη», ο πολυβραβευμένος Νηλ Σάιμον το κατάφερε με μια ανατριχιαστικά επίκαιρη κωμωδία, τον «Φυλακισμένο της Διπλανής Πόρτας», ένα έργο που θα έλεγε κανείς πως γράφτηκε για να καλοπιάσει με γέλιο τη σημερινή χαοτική κατάσταση, μέσα στην οποία όλοι χρειαζόμαστε μια ανάσα αισιοδοξίας. Γιατί, ίσως η ζωή να μην είναι κωμωδία, αλλά σίγουρα η κωμωδία είναι ζωή. Και εξάλλου, στο γέλιο δεν έχει μπει (ακόμα) ΦΠΑ… οπότε, γιατί να μην ευθυμήσουμε;

Το έργο του Νηλ Σάιμον “The Prisoner Of Second Avenue” (στην ελληνική του μεταφορά «Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας»), ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουαίη το 1971 και παίχτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια (800 παραστάσεις), με πρωταγωνιστές τους Peter Falk και Lee Grand, σε σκηνοθεσία Mike Nichols. Στη συνέχεια, έγινε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Jack Lemon και Ann Bancroft, σε σενάριο του ίδιου του Σάιμον. Εκτοτε, παίζεται συχνά σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Κέβιν Σπέϊσι το επέλεξε και το ανέβασε στο Λονδίνο, σε μια παραγωγή του Old Vic, με πρωταγωνιστές τους Jeff Goldblum και Mercedes Ruehl.

Ο κριτικός θεάτρου Michael Billington, του “Guardian”, έγραψε ακριβώς γι’ αυτό το ανέβασμα: «Μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει, γιατί σήμερα ακριβώς είναι η κατάλληλη εποχή για να αναβιώσει το συγκεκριμένο έργο του Σάιμον: αναφέρεται στην οικονομική κατάρρευση και στην αγωνία που προκαλεί η πόλη στους ανθρώπους, μια πόλη στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης…»

Ταυτότητα
“Ο φυλακισμένος της διπλανής πόρτας” του Νηλ Σάιμον
Μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια : Γρηγόρης Βαλτινός.
Σκηνικά : Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κατερίνα Λέχου, συμπρωταγωνιστούν η Υβόννη Μαλτέζου, ο Κώστας Φλωκατούλας, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Φωτεινή Ντεμίρη και ο Στάθης Νικολαϊδης.

Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπουλου 4
Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής (Γραμμή 3)
Τηλέφωνα 210 7210045, 7216317 

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.15, Πέμπτη 21.15, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 18.15 (λαϊκή) & 21.15, Κυριακή 19.15

Τιμές εισιτηρίων
Τετάρτη-Πέμπτη: Γενική είσοδος 16 ευρώ (ειδική προσφορά)
Παρασκευή-Κυριακή: 18 ευρώ (εξώστης), 23 ευρώ (πλατεία)
ΛαΙκή Σαββάτου: 18 ευρώ
Φοιτητικό (όλες τις ημέρες): 16 ευρώ

Parking με 50% έκπτωση (Παπαδιαμαντοπούλου 26 & Μιχαλακοπούλου, Αδαμόπουλος)

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v