"Μια εκδοχή" και "Κατάσταση πολιορκίας": Θέατρο με είσοδο ελεύθερη

Δύο ελπιδοφόρες θεατρικές ομάδες ανεβάζουν στο Nosotros στα Εξάρχεια και στο Θέατρο Άκης Δαβής στα Πετράλωνα δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι δημιουργοί τους μιλούν στο in2life για τα έργα και την ιδέα του "χωρίς εισιτήριο".
Μια εκδοχή και Κατάσταση πολιορκίας: Θέατρο με είσοδο ελεύθερη
της Μάνιας Ζούση

«Όταν παίζουμε στο Nosotros έχουμε πάντα ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μέσα σε ένα κουτί μπορεί όποιος θέλει να ρίξει χρήματα, χωρίς ωστόσο να είναι κουτί οικονομικής ενίσχυσης. Το ονομάζουμε κουτί αξιοπρέπειας όπως ένα σύνθημα που έγραφε "έχουμε χάσει τα πάντα, ελπίζουμε όχι και την αξιοπρέπειά μας"». Αυτό υποστηρίζει στο in2life ο ηθοποιός Θοδωρής Σκυφτούλης που μαζί με την Δανάη Σπηλιώτη παρουσιάζουν την παράσταση «Μία εκδοχή», κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Nosotros», Θεμιστοκλέους 66 στα Εξάρχεια.

Οι δυο ηθοποιοί που συνεργάζονται ήδη από το 2006, δημιούργησαν πέρυσι την θεατρική ομάδα Roswitha παρουσιάζοντας με επιτυχία το «Μία εκδοχή» που επαναλαμβάνεται και φέτος. «Η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στο ύφος του καμπαρέ και του stand up comedy», εξηγεί ο Θ. Σκυφτούλης και συμπληρώνει: «Είμαστε δυο ηθοποιοί σε μια άδεια σκηνή και αναζητούμε τις αιτίες μιας αποτυχίας. Αναρωτιόμαστε δηλαδή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια παράσταση. Λέμε στο κοινό πως προσπαθήσαμε πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Και αρχίζει η αναζήτηση για ποιο λόγο δεν μπορέσαμε.

«Πρόκειται για δυο ανθρώπους που μετρούν τα λάθη τους, απαριθμούν ενόχους και αναζητούν σωτήρες. Και θέτουν ένα πολύ σημαντικό και σύγχρονο ερώτημα: ποιος φταίει. Η παράσταση διαχειρίζεται το θέμα της προσωπικής ευθύνης και της ελπίδας που αναζητούν όλοι οι άνθρωποι, ειδικότερα αυτήν την περίοδο. Τον συνδυασμό αυτών των δύο ακολουθεί μια διαδοχή αυτοσχέδιων σκηνών. To τέλος πλησιάζει και οι ήρωες πρέπει να αφήσουν την σκηνή. Και εκεί θέτουν ένα ακόμη ερώτημα, το αν είναι έτοιμοι να παραδοθούν στην ασημαντότητα που κυριεύει και περιβάλει σήμερα την κοινωνία. Αυτό είναι και το θέμα της παράστασης. Και εμείς προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, τα οποία όμως πολλές φορές μένουν μετέωρα».

Ταυτότητα
«Μία εκδοχή»
Παίζουν και σκηνοθετούν: Θοδωρής Σκυφτούλης, Δανάη Σπηλιώτη
Χώρος: NOSOTROS, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα- Τρίτη στις 21.00
Διάρκεια: 50 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες & κρατήσεις: 6936641544

«Κατάσταση πολιορκίας» στο θέατρο «Αλκμήνη»

Άλλη μια νεοϊδρυθείσα θεατρική ομάδα, οι nomáδes artcore παρουσιάζουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο θέατρο «Αλκμήνη» στα Πετράλωνα, την παράσταση «Κατάσταση Πολιορκίας», μια σύνθεση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του αγαπημένου ποιητή των Αράβων Μαχμούτ Νταρουίς καθώς και στους “Ελεύθερους πολιορκημένους”, του Διονύσιου Σολωμού.

Ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης, ο Γιάννης Σιούτης, μιλά στο in2life για την επιλογή του έργου αλλά και για την δωρεάν είσοδο. «Ζούμε σκηνές πολιορκίας καθημερινά. Αυτές υπήρξαν και η έμπνευσή μας όπως και η ταινία του Γαβρά. Πρόκειται για μια σύνθεση βασισμένη σε ποιήματα δυο εθνικών ποιητών που δεν θα μπορούσε παρά να είναι προσφορά στο κοινό και τον κόσμο.

«Η ομάδα nomáδes artcore συσπειρώθηκε το 2011 με σκοπό την συνάντηση πολλών ανθρώπων και την καλλιτεχνική δράση χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, την σύνθεση και την μορφή. «Η κατάσταση πολιορκίας» είναι ένα σχόλιο για τα παγκόσμια, αλλά και τα εγχώρια κοινωνικά δρώμενα, κάτω από το βλέμμα ενός παιδιού. Πέντε ζωές κλεισμένες σε έναν τόπο, γεμάτο από εντάσεις και πιέσεις, καλλιεργούν την ελπίδα σε ένα ατελείωτο κυνηγητό προς την ελευθερία.

Το έργο ξεκινά με μια ερωτική πολιορκία, που ταράζει τις ισορροπίες όλων. Ένας Άντρας ανησυχεί, μια Μάνα φοβάται και μια Γυναίκα παρακολουθεί. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, πολιορκεί τον περίγυρο, ξεκινώντας έναν κύκλο συγκρούσεων .Οι ήρωες πολιορκούνται από παντού, αλλά έχουν κάτι που δεν μπορεί κανείς να τους το πάρει. Την ισχυρή θέληση να μείνει όρθια η ψυχή τους.»

Ταυτότητα
Σύνθεση: nomáδes artcore
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σιούτης
Σκηνικά – κουστούμια: Άρτεμις Θεοδωρίδη
Διασκευή - σύνθεση μουσικής: Κώστας Κοντοβάς
Παίζουν: Μάρω Αγρίτη, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Αγάθη Κάλτσα, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης
Ακούγονται: Άννα Βαλέρη, Καλλιόπη Τακάκη και Κώστας Κοντοβάς

Συμμετέχει η μικρή Λουίζα
Κρατήσεις-Πληροφορίες: 210-3428650, 6943637456
Διάρκεια 60'
Είσοδος ελεύθερη
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.30
Έως 8 Δεκεμβρίου
Θέατρο Άκης Δαβής (πρώην Αλκμήνη) Αλκμήνης 8, Αθήνα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v