Ελένη: Ο Δημήτρης Μπίτος ερμηνεύει... Γιάννη Ρίτσο

Μόνος με μια καρέκλα στη σκηνή του θεάτρου Σφενδόνη, ο Δημήτρης Μπίτος ερμηνεύει υποδειγματικά τον σπαρακτικό μονόλογο της γηραιάς, ξεπεσμένης βασίλισσας, σε μια δυνατή παράσταση γεμάτη συμβολισμούς.
Ελένη: Ο Δημήτρης Μπίτος ερμηνεύει... Γιάννη Ρίτσο
της Μάνιας Ζούση

Γεννημένος στο Μικρό Βουνό της Λάρισας, από όπου εμπνεύστηκε και τον τίτλο της τελευταίας μικρού μήκους ταινίας του, ο τριαντατριάχρονος Δημήτρης Μπίτος εντυπωσιάζει και συγκινεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ στο θέατρο «Σφενδόνη», μεταμορφωμένος σε Ελένη, ηρωίδα του ομώνυμου ποιήματος της Τέταρτης Διάστασης του Γιάννη Ρίτσου.

Ακινητοποιημένος πάνω σε μια καρέκλα, ντυμένος με ένα λευκό φανελάκι και τυλιγμένος σε ένα πορφυρό σατέν που υποδηλώνει την ευγενική καταγωγή της ξεπεσμένης, θρυλικής βασίλισσας, με άναρχα βαμμένα χείλη και μια φίνα δαντέλα, δείγμα ενός μακρινού ένδοξου παρελθόντος να σκεπάζει τα σακατεμένα πόδια, εκφέρει τον σπαρακτικό λόγο της γηραιάς, αλλοτινής καλλονής, μέσα από ένα ξεδοντιασμένο από τα χρόνια, στόμα.

Με στεντόρεια φωνή που αρνείται να σβήσει, να παραιτηθεί και να πεθάνει, η Ελένη μονολογεί, θυμάται, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, παρατηρεί, σχολιάζει και μιλά για την απώλεια και τη φθορά, την εγκατάλειψη, την ερημιά και τον φόβο. «Οι λέξεις δεν έρχονται πια από μόνες τους, τις ψάχνω»… «τα πράγματα χάνουν τη σημασία τους» ομολογεί και εξομολογείται ότι ο έρωτας και τα σπουδαία γεγονότα του πολέμου έχουν χάσει το νόημά τους. Αυτό που ακόμη έχει σημασία είναι η αντίσταση, έστω και χωρίς νόημα. Μονίμως στη σκηνή βρίσκεται και ένα βουβό πρόσωπο, ο ακροατής, ενώ ο σκοπός ενός κλαρίνου διαστέλλει και υπογραμμίζει τη μοναξιά και τον καημό της ηρωίδας.

Για τον Μπίτο, η Ελένη σηματοδοτεί την Ελλάδα που αντιστέκεται, επιμένει και αγωνίζεται να μην σβηστεί από τον χάρτη. Συνδημιουργός, μαζί με την Ειρήνη Δράκου, της θεατρικής ομάδας «ΑΣΙΠΚΑ», που στα ρωσικά σημαίνει λάθος, ο Μπίτος έκανε αίσθηση όταν το 2008 παρουσίασε στο BIOS την παράσταση «Νυχτερίδες» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου.

Στη συνέχεια τάραξε τα θεατρικά νερά με το «Τρίπτυχο» που σκηνοθέτησε στις τουαλέτες του BIOS, βασισμένο στα έργα του Χάινερ Μίλερ «Ρημαγμένη όχθη-Μήδειας υλικό-Τοπίο με αργοναύτες». Προηγήθηκαν θεατρικές παραστάσεις όπως «Βρωμιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ, «Τάνγκο Μπαρ» του Περικλή Κοροβέση, «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ , «Γυναίκες της Γης» της Μαρούλας Κλιάφα, αποσπάσματα από το «Μια εποχή στην κόλαση» του Άρθουρ Ρεμπώ σε μορφή περφόρμανς στη Σπιναλόγκα κ.α.

Πρόσφατα η ομάδα ΑΣΙΠΚΑ παρουσίασε με τη μορφή ανοιχτής πρόβας στο Εθνικό Θέατρο τις "Στοές" εμπνευσμένη από τον εγκλωβισμό των μεταλλωρύχων στη Χιλή σε συνδυασμό με κείμενα του Σουηδού ποιητή Tomas Transtromer. Ακολούθησε στο θέατρο «Σφενδόνη» η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, και «Τα μυρμήγκια» του Βαγγέλη Ραφτόπουλου στη παράσταση «Έξοδος» του «Συνεργείου».

Παράλληλα ο Μπίτος συμμετείχε στον «Θάνατο του Δαντόν» που σκηνοθέτησε ο Στάθης Λιβαθινός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ενώ στα προσεχή σχέδιά του συγκαταλέγεται «Η βέρα» του Δημήτρη Κεχαίδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έχει επιπλέον στο ενεργητικό του και δυο μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, το «Μπάλος κακός χορός» και το «Μικρό βουνό».

Info:
«Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου
Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 21.00 έως τις 14 Απριλίου
Θέατρο «Σφενδόνη»
Οδός Μακρή 4 Μακρυγιάννη Τηλ. 210 92 46 692
Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ

Σκηνοθεσία Δημήτρης Μπίτος
Βοηθός σκηνοθέτη Ειρήνη Δράκου
Φωτισμοί Θοδωρής Μιχόπουλος
Ερμηνεύουν Δημήτρης Μπίτος, Νίκος Δημητρόπουλος
Παραγωγή ΑΣΙΠΚΑ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v