Ευτυχισμένες Μέρες: Η Ράνια Οικονομίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο

Η θρυλική ηρωίδα του Μπέκετ, Γουίνυ, ζωντανεύει στο Απλό Θέατρο, μέσα από τον παραληρηματικό μονόλογο που ερμηνεύει υπέροχα η Ράνια Οικονομίδου, στο εντυπωσιακό σκηνικό του σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα.
Ευτυχισμένες Μέρες: Η Ράνια Οικονομίδου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο
της Μάνιας Ζούση

Σε ένα λευκό παγωμένο τοπίο –με «αιώνιο ψύχος»- και ένα γαλάζιο φόντο για ουρανό, που θα μπορούσε να ήταν λυκόφως αλλά και λυκαυγές, επέλεξε ο σκηνοθέτης Αντώνης Αντύπας να εγκιβωτίσει τη Γουίνυ, τη θρυλική ηρωίδα του Μπέκετ στις «Ευτυχισμένες μέρες». Ακινητοποιημένη κάτω από έναν καυτό ήλιο και χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε βήμα, η Ράνια Οικονομίδου, ταιριαστή Γουίνυ, ξορκίζει μέσα από έναν παραληρηματικό μονόλογο, αβίαστης φυσικότητας, την μοναξιά, την εγκατάλειψη, τη φθορά, την απώλεια μνήμης, τον θάνατο.

Μοναδικό της όπλο και εργαλείο, πολύτιμη συντροφιά και σπουδαίος σύμμαχος, οι λέξεις. Τις προσέχει, τις περιποιείται, τις τιμά, τις αγαπάει, τις φροντίζει και τις κανακεύει σαν μωρά. Αυτές είναι το σύμπαν της και αυτές την κρατάνε ζωντανή. Γι' αυτό και απευθυνόμενη στον εαυτό της λέει «μην σπαταλάς όλες τις λέξεις της μέρας», ενώ δεν διστάζει να παραδεχθεί λίγο αργότερα, πως «και οι λέξεις κάποτε σε εγκαταλείπουν»…

Μέσα λοιπόν από τις λέξεις, τις φράσεις, τον λόγο και τον ήχο του, παίρνει δύναμη να συνεχίσει να ζει ακόμα και αν την ίδια στιγμή διαπιστώνει πως «η γη με σφίγγει πολύ σήμερα». Η Γουίνυ κατορθώνει να δαμάσει την μελαγχολία και τη φθορά, χάρη σε μια σοφή και λυτρωτική αισιοδοξία. «Ξεκίνα Γουίνυ, ξεκίνα τη μέρα σου Γουίνυ», επαναλαμβάνει συχνά και προσθέτει: «να σκύβεις το κεφάλι και να το σηκώνεις, τι άλλο;», για να φτάσει στο τέλος να αναφωνήσει …«άλλη μια ευτυχισμένη μέρα!».

Στην πρώτη πράξη, θαμμένη μέχρι την μέση, μπορεί να μεταχειριστεί ακόμη τα χέρια της και κάποια αντικείμενα, όπως μια οδοντόβουρτσα, ένα καθρεφτάκι, ένα μαντήλι, ένα κραγιόν, τα γυαλιά της, μια ομπρέλα, ένα... περίστροφο. «Τα πράγματα έχουν ζωή» υποστηρίζει. Στη δεύτερη πράξη θαμμένη μέχρι το λαιμό, κινεί μόνο τα μάτια της. Χωρίς να μπορεί να τον δει και τις περισσότερες φορές ούτε και να τον ακούσει, αφού σπάνια απαντά στις ερωτήσεις και τον μακρύ της μονόλογο, ο Γουίλυ - Κώστας Γαλανάκης, ζει σχεδόν κρυμμένος στο βάθος ενός λαγουμιού.

Ωστόσο, η παρουσία του την παρηγορεί, καθώς -όπως λέει- «αρκεί να νιώθω ότι μέσα εκεί φτάνει η φωνή μου», επιζητώντας μία μαρτυρία ως πιστοποίηση της ύπαρξης. Εμφανίζεται ελάχιστες φορές, αλλά και πάλι είναι αδύνατον να τον δει, έτσι ώστε να του πει «τι κατάρα κι αυτή να κινείσαι!»…

Έως το τέλος η Γουίνυ αγωνίζεται χωρίς να παραιτείται από τη ζωή, υπομένοντας τη μοίρα της όσο καλύτερα μπορεί. «Σιγοτραγούδησε Γουίνυ», επαναλαμβάνει στον εαυτό της για να πάρει ως απάντηση στη σιωπή, το λυτρωτικό βαλσάκι από το πιάνο της Ελένης Καραΐνδρου, συνοδευτικό της αισιοδοξίας της έως το τέλος.

Info:
«Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ
Απλό Θέατρο, Χαριλάου Τρικούπη 4 (πίσω από το Πάντειο) Καλλιθέα

Βραδινές Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή Ώρα 9:00 μμ
Απογευματινές Παραστάσεις: Πέμπτη και Σάββατο Ώρα 6:00 μμ
Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη - Πέμπτη Γενική Είσοδος 18 Ευρώ, Φοιτητικά 16 Ευρώ
Σάββατο - Κυριακή Γενική Είσοδος 22 Ευρώ, Φοιτητικά 16 Ευρώ

Κρατήσεις εισιτηρίων στα τηλέφωνα 2109229605 και 2109246991. 
 
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Φωτισμοί: Ανδρέας Σινάνος
Συνεργάτης - Σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου
Ηθοποιοί: Ράνια Οικονομίδου - Γουίνυ Κώστας Γαλανάκης - Γουίλυ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v