22o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τι παίζει;

Με αφιερώματα στον κυπριακό κινηματογράφο, τη νουβέλ βαγκ και το μεγάλο οικονομικό κραχ, επίτιμο καλεσμένο τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και ολοκαίνουριες αίθουσες, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ανοίγει αύριο την αυλαία του.
22o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τι παίζει;
του Λουκά Τσουκνίδα

Το ότι ο Φράνσις Φορντ Κόπολα δε βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητας ούτε της δημιουργικότητάς του δε μειώνει καθόλου την κίνηση του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου να τον φέρει στην πόλη της Αθήνας και να τον περιφέρει ως τιμώμενο καλεσμένο σε διαλέξεις, προβολές και συνεντεύξεις τύπου. Μόνο που ο Κόπολα δεν είναι Ευρωπαίος, όπως δεν είναι ο Ατόμ Εγκογιάν ούτε ο Τζον Χίλκοουτ, ο Τζιμ Τζάρμους ή ο Σιάογκανγκ Φενγκ των οποίων οι νέες ταινίες θα προβληθούν επίσης «σε πρώτη προβολή». Εντάξει, δε βλάπτει κανέναν να δει και 2-3 ταινίες-κράχτες ούτε βλάπτει το Πανόραμα να γεμίσουν και 2-3 φορές οι αίθουσες, όμως σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, οι ταινίες-κράχτες δε θα έπρεπε να είναι αμιγώς ευρωπαϊκές κι αυτό που κραυγάζουν να είναι η προώθηση του σινεμά που εκπροσωπούν;

Άσχετα πάντως με την παραπάνω γκρίνια —που έχει να κάνει περισσότερο με την υπερβολική συσσώρευση φεστιβάλ και μικροφεστιβάλ που ομοιάζουν όλο και πιο πολύ παρά διαφέρουν— το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινματογράφου, που διοργανώνεται για πρώτη φορά απ' τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων αντί για την Ελευθεροτυπία, έχει αρκετό ψωμί για τον σινεφίλ που θ' αποφασίσει να το παρακολουθήσει. Στο διαγωνιστικό τμήμα, μάλιστα, συναντούμε και δυο ελληνικές ταινίες, το «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου και τη «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά.

Πλην των προαναφερθέντων σκηνοθετών, σε πρώτη προβολή θα δούμε και τις ταινίες των Ευρωπαίων Αντρέας Ντρέσεν (Cloud 9), Εμίρ Κουστουρίτσα (Maradona), Μάρκο Μπελόκιο (Vincere), Νάτσο Βιγκαλόντο (Timecrimes), Κριστιάν Καριόν (L’affaire Farewell), Αντρέι Βάιντα (Tatarak), Ζακ Οντιάρ (Un prophet) και Πέτερ Μπρόζενς & Τζέσικα Χόουπ Γούντγουερθ (Altiplano).

Τα φετινά αφιερώματα είναι στα «50 χρόνια της Νουβέλ Βαγκ», στον κινηματογράφο που σχετίζεται με «Το Μεγάλο Οικονομικό Κραχ», τον «Ελληνικό Κινηματογράφο της δεκαετίας του '70», τον «Κυπριακό Κινηματογράφο» γενικώς και στη «Mουσική Tζαζ στον Eυρωπαϊκό Kινηματογράφο».

Στο πλαίσιο όλων αυτών θα προβληθούν ταινίες όπως «Μπομπ, ο Χαρτοπαίκτης» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ, «Τα Σταφύλια της Οργής» του Τζον Φορντ, το «Μπόνι και Κλάιντ» του Άρθουρ Πεν, η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, η «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη, ο «Βιασμός της Αφροδίτης» του Ανδρέα Πάντζη, το «Round Midnight» του Μπερτράν Ταβερνιέ, το «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Λουί Μαλ. Επιπλέον, θα προβληθεί στο Παλλάς Προβολή η βωβή ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «The Lodger», με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Για την προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά, θα τιμηθεί ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και η νέα ταινία του, «Tetro», θα κλείσει την αυλαία του Φεστιβάλ.

Οι φετινές προβολές θα γίνουν στις αίθουσες του «Ιντεάλ», του «Τριανόν» και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στην οδό Πειραιώς 206.

Καλή θέαση!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v