Οι καλύτερες ταινίες για τη ζωή του Χριστού

Αν βρίσκεσαι κι εσύ σε πασχαλιάτικο binge watching mood τότε επιβάλλεται να τσεκάρεις τη λίστα μας που περιλαμβάνει εξαιρετικά ταινιάκια.

Οι καλύτερες ταινίες για τη ζωή του Χριστού

Το φετινό Πάσχα θα το χαρούμε ιδιαίτερα αφού αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχή για τους εργαζόμενους τότε θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα γεμάτο πενθήμερο χωρίς τις έγνοιες και τα άγχη της δουλειάς. Αν κολλήσουμε και καμιά μερούλα άδεια, η φάση θα γίνει ακόμη καλύτερη, με την αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών να γλυκαίνει κατά πολύ. Ευκαιρία λοιπόν είναι να αράξουμε σε καναπέδες, κρεβάτια και ντιβανομπάουλα και να δούμε αγαπημένα ταινιάκια. Για να είμαστε ωστόσο στο κλίμα των ημερών είπαμε να ξεδιαλέξουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, που αφορούν τη ζωή του Χριστού φτιάχνοντας την απόλυτη binge-watching πασχαλινή λίστα.

Ο τελευταίος Πειρασμός του Μάρτιν Σκορσέζε (1988)

Η κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Καζαντζάκη, το οποίο εξετάζει τη ζωή του Ιησού από μία δική του, έντονα ανθρώπινη σκοπιά, παρουσιάζοντας τον Χριστό να παλεύει μέχρι και την τελευταία στιγμή με ανθρώπινους δαίμονες, όπως οι πειρασμοί της σάρκας, ο φόβος, ο θυμός, και η αλαζονεία δεν μπορούσε να μη προκαλέσει αντιδράσεις όταν προβλήθηκε. Το αριστούργημα του Μάρτιν Σκορσέζε με τον κορυφαίο Γουίλεμ Νταφόε στον ρόλο του Χριστού, παραμένει 35 χρόνια και βάλε μετά την πρώτη του προβολή, ένα κινηματογραφικό ποίημα, που επιβάλλεται να ξαναδείς. Η μοναδική σκηνοθεσία κι οι εξαιρετικές ερμηνείες, αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της ταινίας, σε συνδυασμό με την εξαίσια κινηματογραφική αφήγηση, σήμα κατατεθέν του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Τα Πάθη του Χριστού του Μελ Γκίμπσον (2004)

Τα Πάθη του Χριστού είναι μια επική δραματική ταινία με τον Τζιμ Καβίζελ στον ομώνυμο ρόλο και την βαριά σκηνοθετική σφραγίδα του Μελ Γκίμπσον. Αντλεί το υλικό της από τα 4 Ευαγγέλια αλλά και από πλήθος θρησκευτικών κειμένων. Η ταινία καλύπτει βασικά τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού, αρχίζοντας με την προσευχή στον κήπο στη Γεσθημανή, την αγρυπνία και τη θλίψη της Παναγίας, και τελειώνοντας με μία σύντομη περιγραφή της Αναστάσεως. Πρόκειται για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες ταινίες που πραγματεύτηκαν κομμάτι της ζωής του Χριστού με πολλούς επικριτές να ψέγουν τον Μελ Γκίμπσον για την υπέρμετρη βία που χρησιμοποίησε. Παρόλα αυτά 20 χρόνια μετά, ο χρόνος φαίνεται πως δικαιώνει τον σκηνοθέτη καθώς η ένταση και το νεύρο με το οποίο αποτυπώθηκαν τα μαρτύρια του Χριστού σε συνδυασμό με την μετρημένη κι αποκαλυπτική ερμηνεία του Καβίζελ, γέρνουν ξεκάθαρα τις κριτικές υπέρ των Παθών του Χριστού.

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον του Πιερ Πάολο Παζολίνι (1964)

Πρόκειται για μια κινηματογραφική απόδοση της ιστορίας του Ιησού σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, που τον ακολουθεί από τη γέννησή του μέχρι και την ανάσταση. Πιστή στην νεορεαλιστική παράδοση, η ταινία χρησιμοποιεί ένα καστ από ερασιτέχνες ηθοποιούς και γυρίζεται εξ ολοκλήρου στη Νότια Ιταλία. Ο Παζολίνι επιλέγει έναν λιτό κι απέριττο τρόπο για να περιγράψει τη ζωή του Θεανθρώπου, ποντάροντας στον ποιητικό κινηματογραφικό τρόπο αφήγησης που συνήθιζε να ακολουθεί σε όλες σχεδόν τις ταινίες του. Δανειζόμενος την ντοκιμαντερίστικη φόρμα ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης προχωρά σε μια πνευματική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Χριστού, κερδίζοντας τον θεατή από την αρχή έως και το τέλος της ταινίας.

Jesus Christ Superstar του Νόρμαν Τζούισον (1973)

Η πρώτη ροκ όπερα που μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη αντλεί την έμπνευσή της από το βιβλίο του Τιμ Ράις και τη θεατρική παράσταση του Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Όπως σχεδόν κάθε κινηματογραφική μεταφορά που σχετιζόταν με τη ζωή του Χριστού, έτσι και το Jesus Christ Superstar δίχασε το κοινό, με μέλη hardcore χριστιανικών οργανώσεων να διαμαρτύρονται έντονα κατά τη διάρκεια των προβολών της ταινίας. Μισό αιώνα αργότερα με το θρησκευτικό μένος εμφανώς καταλαγιασμένο, μπορούμε να μιλήσουμε με άνεση για τις κινηματογραφικές αρετές της ταινίας, η οποία πέρα από το συγκλονιστικό soundtrack, έχει κι αξιομνημόνευτες ερμηνείες και άπαντες τους πρωταγωνιστές της σε δαιμονιώδη –Θου κύριε- φόρμα.

Life of Brian του Tέρι Τζόουνς (1979)

Η ταινία που στην Ελλάδα έκανε καριέρα με τον τίτλο «Ένας προφήτης μα τι προφήτης» είναι ίσως το πιο ευφυές πόνημα των Monty Python. Μια σατιρική ματιά στη ζωή του Χριστού που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από φανατικούς Χριστιανούς που δεν πήραν με καλό μάτι το ιερόσυλο μα ευφυέστατο χιούμορ των Monty Python. Σπαρταριστές ατάκες, διάλογοι που «γεννούν» μέχρι και σήμερα 45 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, και μια θέση στην κορυφή της λίστας των καλύτερων κωμωδιών όλων των εποχών, αποδεικνύουν ότι σαν το Life of Brian δεν έχει- και δύσκολα θα ξαναέχει εδώ που τα λέμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v