Πώς να ψήσεις το αρνί το Πάσχα βήμα, βήμα ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα

Aν είσαι αρχάριος ψήστης και θες να ντεμπουτάρεις το φετινό Πάσχα με τον κατάλληλο οβελία και να καταπλήξεις τα πλήθη, τότε κάτι έχουμε για σένα.

Πώς να ψήσεις το αρνί το Πάσχα βήμα, βήμα ακόμη κι αν δεν έχεις ιδέα

Το σκεφτόσουν καιρό, μα δείλιαζες να το επιχειρήσεις; Θέλεις να αποδείξεις σε όλους το ψησταδόρικο ταλέντο που κρύβεται μέσα σου, μα περίμενες την κατάλληλη στιγμή; Το Πάσχα που βρίσκεται προ των πυλών μοιάζει ιδανική συνθήκη για να καταπλήξεις τα πλήθη με τις ψηστικές σου ικανότητες σουβλίζοντας τον οβελία like a boss. Σε αγχώνει ωστόσο το γεγονός ότι δεν το έχεις ξανακάνει; Μη φοβού ωστόσο, γιατί η σουβλογυριστή ομάδα του in2life έχει μαζέψει όλες τις χρήσιμες συμβουλές για να ψηθεί το αρνάκι όπως πρέπει βήμα, βήμα.

Εν αρχή ην το κρέας

Η ποιότητα του κρέατος είναι αυτή που θα διαφοροποιήσει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, για αυτό πρέπει να συμβουλευτείς τον κρεοπώλη σου, ζητώντας του κατά προτίμηση αρνάκι ελληνικής παραγωγής και νεαρό- αν δεν θέλεις να έχει αυτή την χαρακτηριστική μυρωδιά που απωθεί πολλούς. Αν τώρα σε απασχολεί το θέμα της τιμής, σε παραπέμπουμε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχου στον Ant1:  «Η τιμή παραγωγού είναι αυτήν την στιγμή στα 8-8,50 ευρώ το κιλό. Έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων το προηγούμενο διάστημα λόγω του κόστους παραγωγής. Ζώα έχουν χαθεί από τις προηγούμενες ζημίες (φωτιές, πλημμύρες). Με αυτά τα δεδομένα στην αγορά θα υπάρχει αρνί μέχρι και 14 ευρώ το κιλό». Υπολόγισε ότι για 10-15 άτομα συνήθως ένα αρνί περίπου 10 κιλών είναι αρκετό- ακόμη και χωρίς ιδιαίτερα συνοδευτικά.

Με τη σούβλα, τι κάνουμε;

Μια στιβαρή σούβλα η οποία κατά προτίμηση δεν θα έχει σύνδεσμο στην μέση (δεν θα αποτελείται από δύο μέρη δηλαδή) και θα είναι από υλικό που δεν θα οξειδώνεται για ευνόητους λόγους, μοιαζεί η κατάλληλη επιλογή για αρχάριους ψήστες. Η επιλογή με μοτέρ είναι ωστόσο και η πιο αξιόπιστη, μιας και το ψήσιμο των χειροκίνητων απαιτεί ρυθμό, που πιθανόν να μην έχεις αν ψήνεις για πρώτη φορά. Οι τιμές τους ξεκινούν από 60€. Oι απλές σούβλες από την άλλη ξεκινούν από 12,90€ ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και μικρότερες αποκλειστικά για κοκορέτσι για αυτό πρόσεξε τι θα ζητήσεις.

Χρειάζομαι κάτι άλλο; 

Πάρε χαρτί και μολύβι ή αν δεν είσαι μπούμερ κινητό και τάμπλετ και σημείωνε. Μια μεγάλη πιρούνα (διχάλα) για τα μπούτια του αρνιού. Στη συνέχεια πάρε δύο δαγκάνες για το στερέωμα της ράχης και του ισχίου. Αν το ζώο είναι πάνω από δέκα κιλά θα χρειαστεί να πάρεις και μια για την μέση του.

Εδώ θα μοιραστούμε κι ένα tip μαζί σου. Είναι σημαντικό να ελέγξεις αν οι πεταλούδες (παξιμάδια) σφίγγουν καλά, ώστε να μην βρεθείς προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Last but not least που λένε και στη Ρούμελη με αντίστοιχη προφορά, είναι τα λίγα μέτρα σύρμα που θα χρειαστείς για το δέσιμο και μια πένσα για να σφίξεις τις βίδες στις δαγκάνες και το σύρμα.

Επίσης, μια άλλη λύση είναι να πας τη σούβλα σου στον χασάπη από όπου θα αγοράσεις το αρνί και να ζητήσεις να το πάρεις σουβλισμένο. Μην ανησυχείς ότι με τη σούβλα δεν θα χωρέσεις στο ψυγείο σου- για ένα βράδυ δεν παθαίνει κάτι (αυτό θα πει ότι θα το πάρεις από τον χασάπη Σάββατο).  

Εγώ θέλω να τα κάνω όλα μόνος μου. Τι κάνω με την προετοιμασία;

Αφού καθαρίσεις το αρνί με ένα καμινέτο από τις τρίχες στο κεφάλι και στα πόδια, το περνάς με μια λεμονόκουπα μέσα και έξω αφ’ ενός για καθαρισμό, αφ’ ετέρου για να «πιάσουν» καλύτερα πάνω του το αλάτι και τα λοιπά καρυκεύματα. Στη συνέχεια αφού φτιάξεις ένα μείγμα με αλάτι, πιπέρι μαύρο, ρίγανη ή και θυμάρι κατά προτίμηση, βάζεις το χέρι σου μέσα στην κοιλιά και το τρίβεις ολόκληρο από τον λαιμό μέχρι τα μπούτια πίσω. Το ίδιο θα κάνεις και εξωτερικά, βάζοντας λίγο μεγαλύτερη ποσότητα στο λαιμό και το κεφάλι γιατί αυτά είναι τα «ευπαθή» σημεία της σφαγής και μυρίζουν περισσότερο.

Αφού λοιπόν το αρνί είναι αλατοπιπερωμένο, το βάζεις σε ένα τραπέζι με την κοιλιά κάτω και αφού έχεις σφίξει την πιρούνα (διχάλα) περίπου τριάντα με σαράντα πόντους από εκεί που θα είναι το στήριγμα, στο ύψος όπου ενώνονται τα πόδια του ζώου με τον κορμό, την περνάμε από το πίσω μέρος των μπουτιών και αφού στρέψεις το κεφάλι σε γωνία 90 μοιρών με τον λαιμό, την σπρώχνουμε ώστε να περάσει μέσα από το κεφάλι και να βγει από την άλλη, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια.

Έπειτα σταυρώνεις τα πόδια πίσω, λυγίζοντας και βάζοντας το ένα μέσα στην οπή που σχηματίζει το κότσι με τον τένοντα του άλλου. Αφού ξεβιδώσεις τις πεταλούδες, περνάς τις τρεις διχάλες μέσα από την ράχη «αγκαλιάζοντας» την σούβλα. Τρυπάς με προσοχή αριστερά και δεξιά από την σπονδυλική στήλη, ώστε οι μύτες της διχάλας να βγουν από την εξωτερική μεριά της ράχης. Αυτό το εσωτερικό μήκος της ράχης, το μοιράζουμε σε τρία μέρη ώστε να βάλεις αντίστοιχα τρία τέτοια στηρίγματα (δαγκάνες), με απόσταση περίπου μια παλάμη η μία από την άλλη. Δηλαδή μια στην λεκάνη, μια στην μέση των πλευρών και μια μπροστά, απέναντι από τον θώρακα. Με αυτόν τον τρόπο δένεται πολύ πιο στέρεα πάνω στην σούβλα.

Κανένα tip για το ψήσιμο παίζει;

Τον αέρα και τα μάτια σου

Αν φυσάει αρκετά, θα χρειαστείς περισσότερα κάρβουνα. Όσον αφορά την αρχική ποσότητα κάρβουνων, υπολογίστε για ένα αρνί 10 με 12 κιλά, 15 κιλά κάρβουνα συν ένα 30 με 40% παραπάνω αν φυσάει, γιατί με τον αέρα καίγονται πιο εύκολα. Τα κάρβουνά σου θα ετοιμαστούν πολύ πιο γρήγορα αν τα φυσήξεις με ένα πιστολάκι μαλλιών.   

Με τη φωτιά, τι να κάνω;

Η φωτιά στο κέντρο της ψησταριάς πρέπει να είναι μικρότερη απ’ ότι στο αριστερό και το δεξί μέρος, γιατί η θερμοκρασία πάντα συγκλίνει προς το κέντρο. Σε περίπτωση που έχεις μια παράλληλη φωτιά ίδια σε όλο το μήκος της, το κέντρο αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία, επομένως χρειάζεται ένα 20-30% μεγαλύτερο «βουναλάκι» αριστερά και δεξιά. Τα κάρβουνά σου θα ετοιμαστούν πολύ πιο γρήγορα αν τα φυσήξεις με ένα πιστολάκι μαλλιών.   

Μια μικρή ψηστιέρα θα σε σώσει

Αν έχεις μια μικρή ψηστιέρα δίπλα σου, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις μια έξτρα θράκα για να ανεφοδιάσεις την φωτιά. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να βάλεις έξτρα κάρβουνα μέσα στην φωτιά «ρουφώντας» όλο το μονοξείδιο του άνθρακα.

Πότε θα είναι έτοιμο το αρνί;

Θα καταλάβεις ότι το αρνί είναι έτοιμο όταν στάζει το λίπος του, έχει σκάσει η πέτσα και στις κλειδώσεις εμφανίζεται το κόκαλο. Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό και με τις ανάλογες ώρες που έχουν περάσει.

Το πινέλο κάνει δουλειά

Δημιούργησε ένα αυτοσχέδιο πινέλο με μερικά κλωναράκια δενδρολίβανου δεμένα και βούτηξέ τα σε ένα μπολ με ελαιόλαδο, νερό, χυμό λεμονιού και αρωματικά της αρεσκείας σου. Ύστερα άλειψε το αρνί ενώ ψήνεται, για ακόμα πιο τραγανή πέτσα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v