Πώς θα ξεκολλήσω το πιτσιρίκι μου από την οθόνη στις διακοπές του Πάσχα

Αν ψάχνεις εναγωνίως τρόπους για να μην περάσουν τα παιδιά σου τις πασχαλινές διακοπές τους μπροστά από μια οθόνη τότε για πέρνα μέσα που έχουμε κάτι να σου πούμε.

Πώς θα ξεκολλήσω το πιτσιρίκι μου από την οθόνη στις διακοπές του Πάσχα

Οι πασχαλινές διακοπές μεταξύ άλλων είναι μια ιδανική αφορμή για να σμίξει η οικογένεια και να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί τα μέλη της. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται διαρκώς τρόπους ώστε να μειώσουν την υπερέκθεση των παιδιών τους μπροστά από οθόνες κινητών τηλεφώνων, tablets ή ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα έχουν μεγάλη ζήτηση με τα σχολεία κλειστά. Για αυτούς λοιπόν ετοιμάσαμε μια σειρά από συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις το πιτσιρίκι σου από την οθόνη του τις άγιες τούτες μέρες.

Mίλα με το παιδί σου

Είναι σημαντικό να μιλάμε ψύχραιμα και ειλικρινά με τα παιδιά αναφορικά με τους κινδύνους της υπερέκθεσής τους σε κινητά, tablet, τηλεόραση και να ακούμε με ενδιαφέρον οτιδήποτε έχουν να μας πουν ή να μας ρωτήσουν, εξηγώντας την κατάσταση όσο πιο απλά γίνεται. Όσον αφορά στις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης οθονών, μπορείς να τους εξηγήσεις για τις παρενέργειες τονίζοντας πως οφείλεις να τα προφυλάξεις από αυτές.

Βάλε κόφτη

Καθόρισε συγκεκριμένους χρόνους κατά τους οποίους επιτρέπεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί το κινητό του, το tablet αλλά και τον υπολογιστή του. Κατά τους υπόλοιπους χρόνους, ενθάρρυνε το να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες.

Δείξε το καλό παράδειγμα

Καλό είναι να δείξεις πρώτα εσύ τον δρόμο που θα ακολουθήσει το παιδί σου. Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς ούτε εσύ ούτε κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου το κινητό σας τηλέφωνο υπερβολικά, έτσι ώστε το παιδί σου να δει ότι μπορεί να υπάρξει ισορροπία μεταξύ χρήσης κινητού και άλλων δραστηριοτήτων.

Οι κοινές δραστηριότητες θα σε σώσουν

Μην ξεχνάς να συμπεριλάβεις το παιδί σου σε δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν χωρίς το κινητό τηλέφωνο, το tablet, το laptop ή τον υπολογιστή όπως δηλαδή είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια, οι κατασκευές, κάποιο άθλημα αλλά ακόμη κι η μαγειρική.

Απαγορεύεται

Προσπάθησε να καθορίσεις δραστηριότητες αλλά και σημεία εντός σπιτιού στα οποία είναι απαγορευμένο το κινητό τηλέφωνο –και οι λοιπές οθόνες- όπως στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή αντίστοιχα σε άλλες κοινές οικογενειακές δραστηριότητες.

Το διάβασμα θα σας σώσει

Φρόντισε να φέρεις το παιδί σου σε επαφή με το διάβασμα αγοράζοντάς του βιβλία, ή εκπαιδευτικά και θεματικά περιοδικά τα οποία θα το βοηθήσουν να έχει μια εναλλακτική και να ξεκολλήσει από την οθόνη του.

Γύρισε στη φύση

Το Πάσχα με τον καιρό βοηθό μπορείς να οργανώσεις πολλές εξοχικές δραστηριότητες μαζί με το παιδί σου, προκειμένου να μειώσεις αισθητά τον χρόνο που περνά μπροστά από μια οθόνη. Πεζοπορία, πικνίκ, ποδηλατάδες, κολύμπι αλλά και μια σειρά από αθλήματα πολλαπλασιάζουν τις επιλογές σου.

Ενθάρρυνε τη δημιουργικότητά του

Πρόσφερε στο παιδί σου υλικά για δημιουργικές δραστηριότητες, όπως χαρτί, μολύβια, χρώματα, ή κατασκευαστικά σετ, για να αφήσει τελείως ελεύθερη τη φαντασία του και να διασκεδάσει χωρίς οθόνες.Αν χρειαστεί, ασχολήσου και εσύ μαζί του. Πολλές φορές το «φάρμακο» είναι αυτό. Ναι, είναι απαιτητικό, αλλά είναι σημαντικό το παιδί σου να μάθει πώς να περνά καλά χωρίς οθόνη.  

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v