Δωρεά έως 40 εκατομμύρια ευρώ από την οικογένεια Λάτση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την υλοποίηση της μελέτης που είχε παρουσιαστεί σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο χρηματοδοτούν ο Σπύρος και η Ντόροθυ Λάτση.

Δωρεά έως 40 εκατομμύρια ευρώ από την οικογένεια Λάτση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σαράντα εκατομμύρια ευρώ δωρίζουν ο Σπύρος Λάτσης και η Ντόροθυ Λάτση, στη μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση, για την επέκταση και πλήρη αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η σύμβαση δωρεάς υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ως δωρεοδόχων και των Δρ Σπύρου Ι. Λάτση και Ντόροθυ συζ. Σ. Λάτση ως δωρητών.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση, οι δωρητές αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση, αποκλειστικά με δική τους δαπάνη, της εκπόνησης όλων των μελετών που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το προσχέδιο των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη, που είχαν διακριθεί στον σχετικό διαγωνισμό, τον Δεκέμβριο του 2022. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως πρόκειται για «πρωτοβουλία, που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο της Αθήνας και όλης της Ελλάδας: την επέκταση και πλήρη αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού μας Μουσείου. Με βάση αυτήν, τα προσχέδια που επικράτησαν στον σχετικό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα διαμορφωθούν σε τελικές μελέτες. Ώστε, αρχές του 2027, το έργο να μπορεί να εκκινήσει».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε πως η δωρεά αφορά και «στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στην αναπτυξιακή δυναμική της πρωτεύουσας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον, συνδέεται με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Χάρη στους δωρητές μας μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου. Το όραμα έγινε εικόνα με τα σχέδια των Chipperfield-Τομπάζη. Από σήμερα η εικόνα εξελίσσεται και αποκτά υλική υπόσταση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δημήτρη Οικονόμου, «θα δημιουργηθεί ένα πράσινο και καινοτομικό κτηριακό συγκρότημα, αντάξιο της παγκόσμιας ακτινοβολίας τους Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και μείζων πολιτιστικός και αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής για το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v