7 υπέροχα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πιερία

Πιερία δεν είναι μόνο ο Πλαταμώνας και ο Όλυμπος. Ακολούθησέ μας σε μια βόλτα σε γνωστές και άγνωστες, πανέμορφες γωνιές της.

7 υπέροχα πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πιερία

Το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα, το αρχαίο θέατρο του Δίου με το ξακουστό φεστιβάλ του, το μεγαλείο των χιονοσκέπαστων κορυφών του Ολύμπου και οι διαδρομές στα μαγικά φαράγγια του είναι τα SOS κάθε εκδρομής στην Πιερία, αυτά που ξέρεις ήδη, ακόμα και ποτέ να μην έχεις επισκεφθεί την γη των δώδεκα θεών. Η περιοχή όμως που απλώνεται από το Αιγίνιο ως τον Πλαταμώνα και από το Ελατοχώρι μέχρι την Κατερίνη είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητη, και κρύβει εκπλήξεις που δεν φαντάζεσαι. Κι αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά υπέροχα πράγματα που έχεις να κάνεις στην επόμενη εκδρομή σου στην Πιερία.

Να βολτάρεις στα λιθόστρωτα σοκάκια του Παλαιού Παντελεήμονα

Ένα χωριουδάκι χάρμα οφθαλμών, που αγναντεύει την θάλασσα από το υψόμετρο των 440 μέτρων του στην πλαγιά του Ολύμπου. Οι απαρχές της Ιστορίας του εντοπίζονται κάπου στον 14ο αιώνα, και σήμερα το χωριό –που εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του ’50 και αναστηλώθηκε στα 80s– είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που θα δεις στη Βόρεια Ελλάδα. Οι βόλτες στα καλντερίμια του, που ελίσσονται ανάμεσα σε πέτρινα αρχοντικά με χαγιάτια, θα σου ανοίξουν την όρεξη όσο πρέπει για να πιάσεις τραπέζι σε ένα από τα κοσμαγάπητα ταβερνάκια του.

Αν δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις, εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Ταβέρνα Όλυμπος, για συγκλονιστικό αγριογούρουνο στιφάδο, κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες και φοβερό κεμπάπ χοιρινό ή κοτόπουλο (που δεν είναι αυτό που έχεις κατά νου ως κεμπάπ, ο όρος εδώ χρησιμοποιείται για ό,τι οι νότιοι θα περιγράφαμε ως κοντοσούβλι). Λογαριασμός με τοπικό κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.

@in2life_gr Ο Παλαιός Πεντελεήμονας είναι ένα κουκλίστικο χωριό της Πιερίας που αγναντεύει από ψηλά την θάλασσα @Olympus Riviera Greece #παλαιοςπαντελεημονας #πιερια #olympusriviera #olympusrivieragreece #χωριο #ολυμπος #ταξιδι #ταξιδια #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #εκδρομηστονολυμπο #εκδρομές ♬ original sound - magi_lyrics

Να κάνεις ένα ταξίδι στον χρόνο στην Αρχαία Πύδνα

Στα βόρεια του νομού, ανάμεσα στη Μεθώνη και τον Κορινό, η Αρχαία Πύδνα κατοικούταν ήδη από την νεολιθική εποχή, είναι όμως κυρίως γνωστή για την Μάχη της Πύδνας με την οποία ξεκινά, το 168 π.Χ., η ρωμαϊκή εποχή στην Ελλάδα. Η Πύδνα όπως τη βλέπεις σήμερα είναι εν πολλοίς βυζαντινή, με απομεινάρια παλαιοχριστιανικών βασιλικών του 4ου και 6ου αιώνα μ.Χ. και ένα εντυπωσιακό κάστρο που έχτισαν οι Φράγκοι πάνω στα ερείπια της ρωμαϊκής οχύρωσης. Η δε θέα από τον αρχαιολογικό χώρο προς την θάλασσα και τις λουλουδιασμένες αυτή την εποχή λοφοπλαγιές γύρω του είναι από μόνη της λόγος να έρθεις ως εδώ. Η Αρχαία Πύδνα είναι επισκέψιμη Δευτέρα ως Παρασκευή 8.30-14.30, χωρίς εισιτήριο. Ο φύλακας του χώρου, Θανάσης Γκιουλμετάρογλου, είναι ένας αληθινός θησαυρός πληροφοριών για την περιοχή και την Ιστορία της.

Να εξερευνήσεις το χωριό του Κολινδρού

Ένας από τους δύο ιστορικούς οικισμούς της Πιερίας (ο άλλος είναι το Λιτόχωρο) ο Κολινδρός είναι, μεταξύ άλλων, η πατρίδα ενός παλιού σου γνώριμου, του ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη Αλέξη Ζορμπά –που δεν τον έλεγαν Αλέξη, Γιώργο τον έλεγαν, αλλά τι σημασία έχει ένα όνομα, που λέει και ο Σαίξπηρ. Στο χωριό θα δεις τον χτισμένο το 1750 Άγιο Γεώργιο Κολινδρού, μια τρίκλιτη πετρόχτιστη βασιλική η οροφή της οποίας στηρίζεται εξολοκλήρου σε κορμούς δέντρων, και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα και φιλοξενεί μεταξύ άλλων έναν χαυλιόδοντα δύο εκατομμυρίων ετών και την θήκη ενός μαχαιριού που η ιστορία λέει πως ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Λίγο έξω από το χωριό, το επισκέψιμο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες πεδιάδες γύρω του.

Να επισκεφθείς ένα ή περισσότερα οινοποιεία

17 είναι συνολικά τα οινοποιεία της Πιερίας, που καλλιεργούν ποικιλίες ελληνικές όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο, αλλά και διεθνείς, όπως το Syrah, το Cabarnet, το Sauvignon και το Merlot. Πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα, αλλά αν χρειάζεσαι συγκεκριμένες συστάσεις εμείς ψηφίζουμε το Κτήμα Χρυσοστόμου στο Κίτρος –δοκίμασε το υπέροχο ροζέ Flores, και τις έξτρα λουλουδένιες Κυδωνιές, από Sauvignon Blanc 65% και Ασύρτικο 35%, θα μας θυμηθείς.

Αν πάλι είσαι παιδί των μπαρ και όχι της φύσης, στο ζωηρό και φιλόξενο wine bar Olympus Wines στο Λιτόχωρο θα βρεις συγκεντρωμένα τα κρασιά τριών οινοποιείων της περιοχής (Kourtis Winery, Μυθικό Βουνό και Οινοποιία Παπαγιαννούλη) για δοκιμές μέχρι τελικής πτώσης.

Να βολτάρεις στο Λιτόχωρο

Κουρνιασμένο στους πρόποδες του Ολύμπου, με τις επιβλητικές βουνοκορφές να υψώνονται από πάνω του φτιάχνοντας ένα τοπίο μυστηριακό, το Λιτόχωρο είναι ερωτεύσιμο με την πρώτη ματιά. Εδώ, πέρα από ολοήμερες βόλτες στα δρομάκια του, αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, που θα σου εξηγήσει πώς γίνεται να έχει ναυτική παράδοση ο Όλυμπος, και θα σε ταξιδέψει στους θρύλους και την ιστορία ολόκληρης της ελληνικής ναυτιλίας. Λόγος από μόνο του να έρθεις στο Λιτόχωρο, είναι το εστιατόριο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω του σεφ Ανδρέα Γάβρη, που παντρεύει την τοπική παράδοση και την γαστρονομική δημιουργία με μια αξιοζήλευτη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Κρατήσεις απαραίτητες, στο 23520 21300, αναλυτικά μενού εδώ.

Να ανακαλύψεις το Ελατοχώρι

Δεν είναι ο Όλυμπος το μόνο βουνό της Πιερίας. Φωλιασμένο στην πλαγιά των Πιερίων, σε υψόμετρο 780 μέτρων, το Ελατοχώρι είναι ένα γλυκύτατο χωριό σκεπασμένο με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, και φημισμένο για το τσάι Ολύμπου, που έχει βραβευτεί ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Τα απέραντα δάση οξυάς και βελανιδιάς γύρω του κάνουν το Ελατοχώρι ιδανική βάση για δραστηριότητες σαν την πεζοπορία και το mountain bike όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ειδικά το φθινόπωρο όταν τα χρυσοκόκκινα φύλλα στρώνουν αφράτα, κριτσανιστά χαλιά στα σηματοδοτημένα μονοπάτια του βουνού. Λίγο έξω από το χωριό θα βρεις και το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, το νεότερο της Ελλάδας, που άνοιξε τις πόρτες του το 2020.

@in2life_gr Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου αξίζει μια θέση στην επόμενη εκδρομή σου @Olympus Riviera Greece #πιερια #ελατοχωρι #ελατοχωριχιονοδρομικο #χιονοδρομικο #χιονιζει #βουνο #σκι #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ suono originale - Giuseppe.80s✨

Να πάρεις για το σπίτι τυριά από τα τοπικά τυροκομεία

Τρία παραδοσιακά τυροκομεία οικοτεχνικής παραγωγής που αξίζει να επισκεφθείς θα βρεις στην Πιερία: Η Φάρμα Γκούμα και το Τυροκομείο Δραγασιάς στην Κατερίνη και το Τυροκομείο Λαφατζής στο Δίον φτιάχνουν από πρόβειο γάλα τυριά, γιαούρτι και ένα καταπληκτικό παγωτό που δεν θα βρεις αλλού. Με δικές τους, παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά φτιάχνουν φοβερή φέτα, μελίχλωρο και άλλα τυριά ΠΟΠ –σημείωσε συγκεκριμένα από τη Φάρμα Γκούμα να πάρεις Πετρωτό, ένα σκληρό λευκό τυρί με ιδιαίτερα πλούσια γεύση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v