Γιατί τσούζει όταν ουρώ;

Μπορεί να είναι ουρολοίμωξη, μπορεί να είναι κυστίτιδα, μπορεί να προκλήθηκαν εκδορές κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα συχνότερα αίτια του τσουξίματος κατά την ούρηση.

Γιατί τσούζει όταν ουρώ;

Όπως και στις περισσότερες παθήσεις, η αιτία του συμπτώματος συνήθως δεν είναι μία, οπότε αν νιώθεις έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση είναι καλή ιδέα να κλείσεις άμεσα ραντεβού σε γιατρό, που θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, για να μην φτιάχνεις με το μυαλό σου απίθανα σενάρια μέχρι να έρθει η ώρα του ραντεβού σου, αυτές είναι οι συνηθέστερες αιτίες του τσουξίματος κατά την ούρηση.

Ουρολοίμωξη

Η πιο συνηθισμένη αιτία τσουξίματος κατά την ούρηση στις γυναίκες είναι η ουρολοίμωξη. Όπως εξηγεί στο Iatronet.gr ο ουρολόγος Αθανάσιος Ρήγας, «η πιθανότητα φλεγμονής του ουροποιητικού σε υγιείς άνδρες 15-50 ετών είναι μικρή, ενώ σε νεαρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία όταν συμβαίνουν συνήθως συνδυάζονται με ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, προβλήματα στη φυσιολογική ροή των ούρων ή ιατρικούς χειρισμούς (λ.χ. καθετηριασμός κύστεως)». Όπως και να ‘χει, ο γιατρός θα κάνει ανάλυση ούρων, και θα χορηγήσει αντιβίωση για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Η κατανάλωση πολλών υγρών, ιδίως νερού, βοηθά να ανακουφιστούν ταχύτερα τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης.

Κυστίτιδα

Όπως διαβάζουμε στο site του ουρολόγου Σπύρου Γκούβαλη, «η κυστίτιδα είναι φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη και αποτέλεσμα λοίμωξης του ουροποιητικού που μπορεί να προκληθεί και από το ατελές άδειασμα της κύστης, για παράδειγμα λόγω εγκυμοσύνης ή διόγκωσης του προστάτη». Όπως και η ουρολοίμωξη, είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνότερα τις γυναίκες. Τα συμπτώματά της είναι συχνοουρία, πόνος και τσούξιμο κατά την ούρηση αλλά και πόνος στο σημείο που βρίσκεται η ουροδόχος κύστη. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η κυστίτιδα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα νεφρά.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι δύο ΣΜΝ που προκαλούν τσούξιμο κατά την ούρηση, αν και εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα. Και στις δύο περιπτώσεις, η εξέταση από γιατρό είναι απαραίτητη ώστε να πραγματοποιηθεί η σχετική διάγνωση και εν συνεχεία να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία –τόσο τα χλαμύδια όσο και η γονόρροια θεραπεύονται, μην αγχώνεσαι.

Τραυματισμός κατά τη διάρκεια του σεξ

Οι μικροεκδορές που προκαλούνται ενίοτε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μικρές πληγές τις οποίες ερεθίζουν τα ούρα προκαλώντας το γνωστό αίσθημα τσουξίματος ή καψίματος όταν πηγαίνεις τουαλέτα. Επίσης, ειδικά στις γυναίκες, λόγω της ευαισθησίας των ιστών και του δέρματος των γεννητικών οργάνων, η έντονη τριβή της σεξουαλικής επαφής προκαλεί καμιά φορά πρόσκαιρες φλεγμονές που ευθύνονται για το τσούξιμο. Και τέλος, ένας τρίτος παράγοντας που σχετίζεται με το σεξ είναι η ευαισθησία ή αλλεργία στο προφυλακτικό, το λιπαντικό ή το σπερματοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, για να αποκλειστούν όλες οι προηγούμενες πιθανότητες και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα την περίπτωση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v