Πάμε μια βόλτα στον λόφο του Στρέφη τώρα που έφυγαν οι λαμαρίνες;

Ο λόφος του Στρέφη είναι επιτέλους ελεύθερος και ανοιχτός για όλους, κι εμείς βολτάρουμε στα μονοπάτια του και (ξανα)χαζεύουμε με την θέα του.

Πάμε μια βόλτα στον λόφο του Στρέφη τώρα που έφυγαν οι λαμαρίνες;

Παρελθόν είναι και επίσημα πλέον η πιο αμφιλεγόμενη «ανάπλαση» της Αθήνας, αυτή της Prodea Investments που είχε μετατρέψει για δύο σχεδόν χρόνια τον λόφο του Στρέφη σε εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο. Πριν από περίπου ένα μήνα, ο Χάρης Δούκας ακύρωσε τη συμφωνία με την Prodea, οι λαμαρίνες έφυγαν, μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν για καιρό την είσοδο του αδρανούς εργοταξίου, και ο λόφος του Στρέφη επέστρεψε εκεί που ανήκει: στους ανθρώπους του.

Θα το διαπιστώσεις, στην πρώτη σου βόλτα εκεί, με το που στρίψεις από την οδό Πουλχερίας και πάρεις να ανηφορίζεις προς το πρώτο πλάτωμα του λόφου: Ζευγάρια που χαζεύουν την θέα, γείτονες που βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια τους, κόσμος που παίζει μπάσκετ στο γήπεδο, πιτσιρίκια που κάνουν κούνια στην παιδική χαρά, παρέες που αράζουν στο πέτρινο θεατράκι λίγο παραπάνω, και άλλες που στήνουν αυτοσχέδια πικνίκ στο τελευταίο πλάτωμα, πάνω στα ψηλά, εκείνο με την ωραιότερη θέα, που πιάνει από Ακρόπολη μέχρι θάλασσα.

Μόνο ο Εξωστρεφής δεν είναι πια εδώ. Η πλακόστρωτη αυλή του μοιάζει σημαντικά μικρότερη χωρίς τα τραπέζια της, σε σημείο να αναρωτιέσαι για μια στιγμή αν ήταν όντως εκεί ή σε απατά η μνήμη σου –τα πολύχρωμα κάγκελα όμως παραμένουν αδιάσειστο στοιχείο, καλά θυμάσαι.

Κατά τα λοιπά, όχι, αν αναρωτιέσαι, στον λόφο δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα: Τα χωμάτινα μονοπάτια του παραμένουν τέτοια, και αντίστοιχα τα πλακόστρωτα και τα πέτρινα σκαλάκια που ανηφορίζουν ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια για να σε φέρουν στα πλατώματα με τα λιθόχτιστα παγκάκια και την φαντασμαγορική θέα απλώνω-χέρι-και-πιάνω-Λυκαβηττό.

@in2life_gr Ο λόφος του Στρέφη είναι ελεύθερος ξανά 🖤 #στρεφη #βολτα #λοφος #εξαρχεια #δημοςαθηναιων #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #αναπλαση ♬ Resting in Your Love - Band Version - Andrew Gold

Και λίγη Ιστορία για το κλείσιμο…

Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012), ο λόφος επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λεγόταν Πινακωτά. Στρέφη τον είπαμε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, από το όνομα της οικογένειας που τον είχε στην ιδιοκτησία της από τα τέλη της οθωνικής περιόδου. Το 1914 ο λόφος απαλλοτριώθηκε από το δημόσιο και απέκτησε τα θρυλικά του πεύκα, και από το 1938 ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Διαβάστε περισσότερα - Ο λόφος του Στρέφη και οι ιστορίες του 


Η θέα προς τον Λυκαβηττό


Τα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου


Εξοχή στην καρδιά της Αθήνας


Ανηφορίζοντας προς το επάνω πλάτωμα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v