Το Στεφάνι Κορινθίας είναι η τέλεια μονοήμερη για καλοφαγάδες

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ένα χωριουδάκι που δεν είχες ακουστά κρύβει μια νόστιμη έκπληξη. Να σας συστήσουμε το Στεφάνι Κορινθίας, και τη Βελανιδιά του.

Το Στεφάνι Κορινθίας είναι η τέλεια μονοήμερη για καλοφαγάδες

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε, η Πελοπόννησος είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Εκεί που νομίζεις ότι έχεις εξερευνήσει κάθε πιθανή κι απίθανη γωνιά της, κάθε χωριό, κάστρο και ραχούλα, εκεί θα έρθει και θα σε βρει μια φρέσκια πληροφορία από το πουθενά. Μια τέτοια είναι και η πρόταση για το Στεφάνι Κορινθίας: Χωριουδάκι μια σταλιά, από εκείνα που δεν τα πιάνει το μάτι, μιάμιση ώρα από την Αθήνα και μισή από την Κόρινθο, έξω από την πεπατημένη της γνωστής στους Αθηναίους Ζήρειας, το οποίο κρύβει μια μεγάλη έκπληξη: την ταβέρνα Βελανιδιά.

Για τα παϊδάκια καλά ήρθαμε;

Η Βελανιδιά, που λες, θα σε εντυπωσιάσει ήδη πριν την άφιξή σου, με το γεγονός ότι είναι μια από τις ελάχιστες ταβέρνες με 4,9 αστεράκια στο Google Maps, σε πλήθος χιλίων και βάλε κριτικών. Γεγονός είναι, βέβαια, ότι τα αξίζει. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι σε έναν από τους δύο εσωτερικούς της χώρους, πλάι στο αναμμένο τζάκι, ή ένα από τα λίγα και καλά τραπέζια που απλώνει έξω αν πετύχεις Αλκυονίδες, για να δοκιμάσεις μαστόρικα ψημένα, ντόπια κρέατα που δεν θα τα βρεις αλλού. Για τα πολυθρύλητα παϊδάκια, ας πούμε, έχεις τρεις επιλογές: Αρνί, προβατίνα ή ζυγούρι (στα 19€, 15€ και 18€ το κιλό αντίστοιχα), και τα τρία λουκούμια, ζουμερά και παχουλά ακριβώς όπως πρέπει.

Δυνατή επιλογή είναι και το λουκάνικο αγριογούρουνο (8€) όπως και τα μπριζολάκια αν είσαι φαν του αγριογούρουνου (14€) ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσεις το μπιφτέκι (από 9€) για το οποίο έχεις επίσης δύο επιλογές, ανάμεσα σε μοσχάρι και πρόβατο-αρνί, πιο βαρύ αλλά και πολύ πιο ιδιαίτερο από ό,τι έχεις συνηθίσει να τρως στην Αθήνα. Προσοχή μόνο στις παραγγελίες, ειδικά αν δεν είστε μεγάλη παρέα, καθότι οι μερίδες είναι χωρίς υπερβολή τεράστιες –το «μπιφτέκι», η μία μερίδα, είναι στην πραγματικότητα δύο extra large μπιφτέκια που δεν τα καταφέρνει ένας άνθρωπος ακόμα και αν έχει μείνει νηστικός από προχτές.

Σε παρόμοια λογική, σαλάτες (7€) και πατάτες (4€) έρχονται σε βουναλάκια, όπως και το τζατζίκι, που είναι όσο δυνατό πρέπει για να συνοδεύει τα πληθωρικά κρέατα. Εν ολίγοις, όλοι φεύγουν με πακέτα για το σπίτι ανά χείρας, και αυτό –μαζί με το σέρβις, που είναι φιλικό, χαμογελαστό και ταχύτατο ακόμα και με όλα τα τραπέζια γεμάτα– είναι μεγάλο συν. Μιλώντας για γεμάτα τραπέζια, καθότι αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, είναι καλή ιδέα τα Σαββατοκύριακα να κάνεις κράτηση, ειδικά αν σκοπεύεις να φτάσεις σε ώρα αιχμής. Για όσους δεν είναι καλοί στην πρόσθεση, να πούμε και ότι ένας μέσος λογαριασμός με ωραίο κρασί και κερασμένα τρουφάκια στο τέλος βγαίνει γύρω στα 20-25€ το άτομο.

@in2life_gr Η Βελανιδιά στο Στεφάνι Κορινθίας είναι η τέλεια μονοήμερη για φαγητό #στεφανικορινθιας #βελανιδια #ταβερνα #τιτρωμε #κορινθια #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #εκδρομές #μονοημερη ♬ оригінальний звук - 𝐋𝐔𝐌𝐈𝐈𝐍𝐎𝐎𝐔𝐒𝐒♡

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Το Στεφάνι είναι ένα μικρό χωριουδάκι 200 περίπου κατοίκων, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων στην πλαγιά του βουνού που (μάλλον δεν έχεις ακουστά και) λέγεται Νυφίτσα. Η διαδρομή προς τα εδώ από το Χιλιομόδι είναι γραφική, και θα σου φέρει στο μυαλό κάτι από τα τοπία της Ευρυτανίας.

Αν θέλεις να κάψεις μερικές από τις θερμίδες μετά την ταβέρνα, ένα καταπληκτικό μονοπάτι για πεζοπορία είναι αυτό που ξεκινά από το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, νυν Κέντρο Πολιτισμού Στεφανίου, και ακολουθεί τον πανάρχαιο μυκηναϊκό δρόμο (του 13ου αιώνα π.Χ.) που συνέδεε την ακρόπολη των Μυκηνών με την ενδοχώρα προς Βορρά και τα λιμάνια που επικοινωνούσαν με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ολόκληρη η διαδρομή, που καταλήγει στις Μυκήνες, έχει μήκος λίγο παραπάνω από 12 χιλιόμετρα, αλλά προφανώς κανείς δεν σε υποχρεώνει να την διασχίσεις όλη. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Στεφανίου φιλοξενούνται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές και λαογραφικές εκθέσεις, όπως «Η Καλλιέργεια του Καπνού» για την ιστορία της καπνοπαραγωγής η οποία έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην οικονομία του τόπου, και «Τα Στενά της Λευτεριάς», για την εισβολή του Δράμαλη τον Ιούλιο του 1822, σε μια ύστατη προσπάθεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας να καταστείλει την εξέγερση στον Μοριά. Η έκθεση, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «φωτίζει πρόσωπα και γεγονότα και το σωτήριο στρατήγημα του Κολοκοτρώνη που παγίδευσε την οθωμανική στρατιά στις ορεινές διαβάσεις της περιοχής με αποτέλεσμα να σωθεί η Επανάσταση».

Στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζουν επίσης ο καθολικός ναός της Παλαιάς Μονής Παμμέγιστου Ταξιάρχη Μιχαήλ, με τοιχογραφίες του 1565 μ.Χ. δια χειρός Θεοδοσίου Κακαβά, η βασιλική του Αγίου Αθανασίου, με τοιχογραφίες δύο ζωγράφων του 16ου-17ου αιώνα, ο παλαιός ενοριακός ναός της Κοίμησης Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του Ιωάννη Ρίτζη από το μακρινό 1694, και η ιστορική Μονή Αγίου Δημητρίου Στεφανίου, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, και ισορροπεί πάνω από το καταπράσινο φαράγγι του Ταξιάρχη (το ένα από τα δύο φαράγγια του χωριού, σημειώστε οι λάτρεις του canyoning).

Στο Στεφάνι βρίσκεται και το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1966, και είναι σήμερα επισκέψιμο κυρίως στα πλαίσια εκπαιδευτικών εκδρομών –τα καλοκαίρια όμως διοργανώνονται εδώ βραδιές αστροπαρατήρησης από την Ομάδα Αστρονομίας Κορίνθου και τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου Κορινθίας. Λεπτομέρειες για την ιστορία και το ερευνητικό του έργο, εδώ.

Και στη γύρω περιοχή;

Ωραία βόλτα είναι επίσης το Κάστρο του Αγιονορίου, στο ακριβώς δίπλα χωριό, 5 λεπτά οδήγηση από το Στεφάνι, για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ - Στο Αγιονόρι της Κορινθίας θα φας τα καλύτερα παϊδάκια της ζωής σου

Δύο ακόμα ωραίες στάσεις στη διαδρομή είναι η Νεμέα με τα επισκέψιμα οινοποιεία της και τον αρχαιολογικό της χώρο, και η Αρχαία Κόρινθος με τον θρυλικό Ακροκόρινθο, το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο από τα κάστρα της Πελοποννήσου, και τον δικό της, πανέμορφο και σούπερ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο.

Διαβάστε περισσότερα - Γιατί πάει όλος ο κόσμος για ΣΚ στη Νεμέα; | Η Αρχαία Κόρινθος είναι η τέλεια εκδρομή που δεν έχεις κάνει 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v