Συμπτώματα που δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο νομίζεις

Μήπως φοβάσαι για την υγεία σου ενώ δεν χρειάζεται; Ιδού τα συμπτώματα που σε αγχώνουν αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο νομίζεις.
Συμπτώματα που δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο νομίζεις
Μεμονωμένα περιστατικά ανεβασμένης πίεσης
Το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται συνεχώς στις συνθήκες και η αρτηριακή πίεση το ίδιο: Το στρες, κάποιο χάπι που λαμβάνετε, η διατροφή ή η ποιότητα του ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές της πίεσης παρωδικά. Ακόμα και το άγχος της ίδιας της μέτρησης της πίεσης, την ώρα που σας την παίρνουν, μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς σας. Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν η υψηλή πίεση επιμένει αρκετές φορές και δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Οριακά υψηλές ή χαμηλές τιμές σε εξετάσεις αίματος
Πρέπει να κάνουμε συχνά εξετάσεις αίματος σε τακτική βάση, για να γνωρίζουμε τις φυσιολογικές μας τιμές. Αν σε κάποια από αυτές τις αναλύσεις εμφανιστεί μια τιμή στα όρια, δεν πρέπει να ανησυχήσουμε, αλλά να το παρακολουθήσουμε με νέες εξετάσεις στο επόμενο διάστημα, για να διαπιστώσουμε αν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό: Π.χ. μπορεί οι συγκεκριμένες εξετάσεις να επηρεάστηκαν από κάποιο γεύμα πριν τη λήψη δείγματος, από περίοδο άγχους ή απλώς να βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Χαμηλή πίεση
Η ελαφρώς χαμηλή πίεση μπορεί να είναι και καλή από τη μια μεριά – στην ουσία σημαίνει ότι τα όργανα του σώματος «κουράζονται» λιγότερο. Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν η χαμηλή πίεση είναι σε τέτοιο επίπεδο που προκαλεί ζαλάδες ή λιποθυμίες και «φτερουγίσματα» στην καρδιά.

Ναυτία και διάρροια που διαρκούν 1-2 μέρες
Εφόσον δεν υπάρχει οξύς πόνος στην κοιλιά, υψηλός πυρετός ή αίμα στα κόπρανα, η ναυτία, η τάση προς εμετό και η απλή διάρροια είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μέσα σε μία με δύο ημέρες, είτε είναι ίωση είτε φταίει κάτι που φάγατε. Σημαντικό είναι δε να ενυδατώνεστε επαρκώς.

Όγκοι και λιπώματα
Όσο μεγαλώνουμε, τα σώματα μας εμφανίζουν διάφορες μικρές μάζες, που στην πλειοψηφία τους είναι άκακες. Αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι δεν πρέπει να ελέγξετε με τον γιατρό σας περί τίνος πρόκειται, αλλά ότι δεν πρέπει να φοβηθείτε αυτόματα για τα χειρότερα.

Λίγο αίμα στην αφόδευση
Μπορεί αν σοκαριστείτε με το θέαμα λίγου αίματος στο χαρτί υγείας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλώς μικρές τομές ή λόγων αιμορροΐδας και όχι απαραίτητα ένδειξη καρκίνου ή έλκους. Μπορεί επίσης να φταίει η πίεση λόγω δυσκοιλιότητας. Θα πρέπει να ανησυχήσετε αν η αιμορραγία είναι έντονη, επιμένει για 2-3 μέρες και συνοδεύεται από πόνο.

Εξανθήματα
Οι κοκκινίλες στα άκρα μας και η αίσθηση φαγούρας εμφανίζονται συχνά και αντιμετωπίζονται εύκολα με κορτιζονούχες κρέμες ή αντιισταμινικά, ενώ οι αιτίες τους μπορεί να είναι κάποιο προϊόν που χρησιμοποιήσατε ή κάτι με το οποίο ήρθατε σε επαφή χωρίς να το καταλάβετε. Πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια αν εμφανιστεί έντονο εξάνθημα μετά από κατανάλωση φαρμάκου, περίεργου φαγητού και αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, στην κατάποση και άλλα αλλεργικά «καμπανάκια».

Σημείωση: Επαναλαμβάνουμε ότι κανένα σύμπτωμα δεν πρέπει να αγνοείται και να μην εντοπίζεται η αιτία του. Απλώς στις παραπάνω περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι κάτι σοβαρότερο – γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι.

Πηγή: Health.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v