ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε θεραπεία για την νευρική ανορεξία (;)

Μια πειραματική μέθοδος για τη θεραπεία της ανορεξίας που εφαρμόστηκε από Πανεπιστήμιο του Καναδά δίνει ελπίδες στα θύματα της ασθένειας του 21ου αιώνα.

Βρέθηκε θεραπεία για την νευρική ανορεξία (;)

Ενθαρρυντικά δείχνουν τα αποτελέσματα της πειραματικής μεθόδου θεραπείας για την νευρική ανορεξία, η οποία εφαρμόστηκε σε δεκαέξι γυναίκες που έπασχαν από την ασθένεια στον Καναδά, και κατάφερε να αυξήσει το βάρος τους.

Η πειραματική θεραπεία, που εφαρμόστηκε από τον νευροχειρουργό Νιρ Λίπσμαν και την ομάδα του, στο Κέντρο Επιστημών Υγείας Σάνιμπρουν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στηρίζεται στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, λαμβάνοντας την θεραπεία, ήταν ηλικίας από 21 έως 57 ετών, και έπασχαν από ανορεξία κατά μέσο όρο επί 18 χρόνια –είχαν, μάλιστα, δοκιμάσει και άλλες θεραπείες, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Μετά την συγκεκριμένη θεραπεία, ο δείκτης μάζας σώματός του αυξήθηκε σε 17,3 από 13,8 που ήταν κατά μέσο όρο (φυσιολογικά θεωρούνται τα όρια του δείκτη μάζας σώματος από 18,5 έως 25).

Κάποιες από τις ασθενείς κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος από άλλες, ενώ σε πολλές από αυτές τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης βελτιώθηκαν αισθητά μέσα σε λίγους μήνες.

Η επιστημονική ομάδα, πάντως, τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα –και σίγουρα περισσότερους ασθενείς στους οποίους θα εφαρμοστεί η θεραπεία– προκειμένου να επιβεβαιωθεί τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα της ηλεκτροθεραπείας, προτού αυτή αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Επισήμαναν, επίσης, ότι η θεραπεία δεν είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, κατάλληλη για όλους: Μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση κατά τη διάρκειά της, ενώ δύο άλλες ζήτησαν την διακοπή της, για λόγους που δεν διευκρινίζονται από την επιστημονική ομάδα.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όποτε οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας στον άλλον, έχουν την τάση να αρέσει ο ένας στον άλλον."

Anthony Robbins, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

  • 1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
    1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").
    1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

© 2002-2017 MEDIA2DAY