ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Βρέθηκε θεραπεία για την νευρική ανορεξία (;)

Μια πειραματική μέθοδος για τη θεραπεία της ανορεξίας που εφαρμόστηκε από Πανεπιστήμιο του Καναδά δίνει ελπίδες στα θύματα της ασθένειας του 21ου αιώνα.

Βρέθηκε θεραπεία για την νευρική ανορεξία (;)

Ενθαρρυντικά δείχνουν τα αποτελέσματα της πειραματικής μεθόδου θεραπείας για την νευρική ανορεξία, η οποία εφαρμόστηκε σε δεκαέξι γυναίκες που έπασχαν από την ασθένεια στον Καναδά, και κατάφερε να αυξήσει το βάρος τους.

Η πειραματική θεραπεία, που εφαρμόστηκε από τον νευροχειρουργό Νιρ Λίπσμαν και την ομάδα του, στο Κέντρο Επιστημών Υγείας Σάνιμπρουν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στηρίζεται στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, λαμβάνοντας την θεραπεία, ήταν ηλικίας από 21 έως 57 ετών, και έπασχαν από ανορεξία κατά μέσο όρο επί 18 χρόνια –είχαν, μάλιστα, δοκιμάσει και άλλες θεραπείες, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Μετά την συγκεκριμένη θεραπεία, ο δείκτης μάζας σώματός του αυξήθηκε σε 17,3 από 13,8 που ήταν κατά μέσο όρο (φυσιολογικά θεωρούνται τα όρια του δείκτη μάζας σώματος από 18,5 έως 25).

Κάποιες από τις ασθενείς κέρδισαν πολύ περισσότερο βάρος από άλλες, ενώ σε πολλές από αυτές τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης βελτιώθηκαν αισθητά μέσα σε λίγους μήνες.

Η επιστημονική ομάδα, πάντως, τόνισε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα –και σίγουρα περισσότερους ασθενείς στους οποίους θα εφαρμοστεί η θεραπεία– προκειμένου να επιβεβαιωθεί τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα της ηλεκτροθεραπείας, προτού αυτή αξιοποιηθεί ευρύτερα.

Επισήμαναν, επίσης, ότι η θεραπεία δεν είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, κατάλληλη για όλους: Μία ασθενής έπαθε επιληπτική κρίση κατά τη διάρκειά της, ενώ δύο άλλες ζήτησαν την διακοπή της, για λόγους που δεν διευκρινίζονται από την επιστημονική ομάδα.


σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Κάθε επανάσταση εξατμίζεται και αφήνει ένα κατακάθι γραφειοκρατίας.
 
"

Φραντς Καφκα

  • 1897 - Μετά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με την οποία τροποποιούνται τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδας και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση.
    1916 - Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του Τιτανικού βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα.
    1940 - Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14-11-40, απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

© 2002-2017 MEDIA2DAY