Ο ύπνος επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών

Το μυστικό της γονιμότητας ίσως κρύβεται… στον ύπνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης με τις ανδρικές συνήθειες στον ύπνο.
Ο ύπνος επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών
Ένας σημαντικός παράγοντας της γονιμότητας, στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να κάνει παιδί, κρύβεται στο κρεβάτι, αλλά… δεν είναι αυτό που νομίζετε. Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεαστούν από το πόσο κοιμάται ο άνδρας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Βανκούβερ μελέτησαν τις συνήθειες 790 ζευγαριών και έφτασαν στο εξής συμπέρασμα: Όταν ο άντρας κοιμάται λιγότερο ή περισσότερο από το κανονικό, πιθανώς να μειώνεται η ικανότητά του να γονιμοποιήσει την σύντροφό του.

Οι ιδανικές ώρες ύπνου είναι 7-8 κάθε νύχτα, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ όσοι από τους άνδρες της έρευνας κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ή περισσότερες από εννιά ώρες κάθε νύχτα, μείωναν με αυτή τους τη συνήθεια τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης μέχρι και 42%.

Τονίζεται ότι η έρευνα απλώς υπέδειξε μία συσχέτιση του παράγοντα «ύπνος» με την εγκυμοσύνη, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, η συσχέτιση παρέμεινε δυνατή, ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψη όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ζευγαριού (ηλικία, δείκτη μάζας σώματος, συχνότητα ερωτικής πράξης και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα).

«Είναι πιθανό η λανθασμένη διάρκεια ύπνου να συνδέεται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μειωμένη λίμπιντο και λιγότερο σεξ», αναφέρει η Λορίν Γουάιζ, επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: WebMD
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v