Πώς θα χάσω λίπος;

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος και να χάσουμε βάρος; Απλές συμβουλές για αποτελέσματα.
Πώς θα χάσω λίπος;

Μία σύντομη αναζήτηση στο Ίντερνετ για το πώς μπορούμε να χάσουμε λίπος (και βάρος) μας φέρνει αντιμέτωπους με δεκάδες «μαγικές» δίαιτες και χάπια, σούπερ ασκήσεις και ένα σωρό ακόμα πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία μαγική θεραπεία για απώλεια λίπους.


Δείτε παρακάτω μερικούς επιστημονικά τεκμηριωμένους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να το ξεφορτωθείτε.


Μια ισορροπημένη διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή, με περιορισμένο αριθμό θερμίδων σε καθημερινή βάση αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό σύμμαχο για απώλεια λίπους. Αν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από όσες «καίτε», τότε θα χάσετε βάρος. Αν καταναλώνετε περισσότερες, τότε θα πάρετε βάρος. Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή σας δε θα πρέπει να «πέσει» κάτω από 1200 θερμίδες ημερησίως.

Αερόβια ή βάρη;
Και τα δύο, είναι η απάντηση. Η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με την άσκηση αντιστάσεων (βάρη, μηχανήματα κτλ.) φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην καύση του λίπους από την αερόβια μόνη της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της μυϊκής μάζας ενισχύει τον μεταβολισμό, «καίγοντας» περισσότερο λίπος, σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφη.


Κοιμηθείτε καλά
Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα υποεκτιμημένος στο κομμάτι της μείωσης του σωματικού βάρους, όμως είναι το ίδιο σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο «κακός» ύπνος συμβάλλει στην παχυσαρκία κατά 55% σε ενήλικες και κατά 89% σε παιδιά.


Αποφύγετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα απότομα, προκαλώντας έκκριση ινσουλίνης. Όταν τα επίπεδα σακχάρου πέσουν, τότε παράγεται η ορμόνη κορτιζόλη. Αυτές οι δύο ορμόνες (ινσουλίνη και κορτιζόλη) συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι κατά κύριο λόγο τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Δείτε εδώ έναν αναλυτικό πίνακα

Τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν
Μια συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών, οι κατεχίνες, φαίνεται να βοηθούν στην μείωση των λιποκυττάρων στο σώμα. Τροφές πλούσιες σε κατεχίνες είναι το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα, τα μούρα και τα μήλα.


Τρώτε καυτερά
Καυτερά μπαχαρικά όπως το πιπέρι καγιέν, περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία η οποία έχει φανεί πως αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη.


Αυγά για πρωινό
H κατανάλωση αυγών (ολόκληρων) βοηθά σημαντικά στην μείωση του βάρους. Σύμφωνα με μελέτες, η αντικατάσταση ενός κλασικού πρωινού με δημητριακά από αυγά, βοηθά στο να τρώμε λιγότερες θερμίδες για τις επόμενες 36 ώρες και να χάσουμε περισσότερο λίπος. Αν δεν μπορείτε να φάτε αυγά για οποιονδήποτε λόγο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Οποιαδήποτε πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης για πρωινό (γαλοπούλα, γιαούρτι, πρωτεΐνη σε σκόνη), βοηθά εξίσου.

Νικόλας Γεωργιακώδης





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v