Τι να μην κάνετε αν αγαπάτε το σώμα σας

Αγαπάτε το σώμα σας; Είστε σίγουροι γι’ αυτό; Δείτε δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για να το κρατήσετε υγιές.
Τι να μην κάνετε αν αγαπάτε το σώμα σας
Η ψυχική μας υγεία είναι αρκετά σημαντική, όμως το σώμα μας είναι αυτό που μας… κουβαλάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και κατ’ επέκταση οφείλουμε να το κρατάμε υγιές και εν τάξει.

Χωρίς υπερβολές, χωρίς άγχη και καταχρήσεις, είναι σίγουρο ότι αυτό θα παραμείνει υγιές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν όντως αγαπάτε το σώμα σας, ιδού δέκα πράγματα που δε θα πρέπει να κάνετε.

Να αγχώνεστε
Είναι φυσιολογικό μια στο τόσο να αγχώνεστε, συμβαίνει σε όλους. Όμως θα πρέπει να φροντίσετε τα επίπεδα του στρες να επιστρέφουν στις κανονικές τους «τιμές». Το συνεχές υπερβολικό άγχος σημαίνει ότι είστε συνεχώς στην… τσίτα, κάτι που συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, με κατάθλιψη και ένα σωρό ακόμα διαταραχές στην υγεία.

Να το παρακάνετε με την γυμναστική
Η άσκηση είναι απόλυτα αναγκαία με για την σωματική και ψυχική υγεία, όμως θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης να προκαλέσει τραυματισμούς.

Να είστε κατσούφηδες
Το γέλιο βοηθά στην μείωση του στρες, στη βελτίωση της μνήμης και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ψύχραιμοι ακόμα σε και δύσκολες καταστάσεις. Επομένως, προσπαθήστε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνετε χαρούμενοι: μιλήστε σε έναν φίλο με χιούμορ, δείτε ένα αστείο βίντεο στο Youtube (έχουμε μερικά αρκετά αστεία με τούμπες εδώ), παρακολουθήστε μια κωμωδία.

Να καπνίζετε
Σε οποιαδήποτε κατηγορία καπνιστή και αν ανήκετε, αυξάνετε άμεσα το ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα και μιας σειράς καρδιακών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος. Ακόμα και αν είστε περιστασιακοί καπνιστές, το πιθανότερο είναι να εθιστείτε και να γίνετε… μόνιμοι.

Να το παρακάνετε με το αλκοόλ
Ένα με δύο ποτήρια την εβδομάδα δεν έβλαψαν κανέναν, όμως αν έχετε ανάγει την κατανάλωση αλκοόλ σε συνήθεια τότε το σώμα σας σίγουρα δεν σας ευχαριστεί – ούτε το συκώτι σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πλήθος μορφών καρκίνου, με εγκεφαλικές βλάβες, με ηπατοπάθειες και με την οστεοπόρωση.

Να αποφεύγετε την επίσκεψη στον γιατρό
Ναι, το ετήσιο τσεκ απ είναι ταλαιπωρία, όμως πώς αλλιώς θα ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας ιδιαίτερα αν έχετε ξεπεράσει το φράγμα των 40; Ναι, η επίσκεψη στον παθολόγο είναι κάτι που αναβάλλετε διαρκώς, όμως πώς θα σας φαινόταν αν η κατάστασή σας χειροτέρευε; Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε οτιδήποτε που να «μην πάει καλά» στο σώμα σας ή στο πώς αισθάνεστε απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Να τρώτε συνέχεια «σαβούρα»
Ένα γλυκό στο τόσο δεν έβλαψε κανέναν, ούτε μια πίτσα, ούτε ένα λαχταριστό burger. Όμως αν όλα τα παραπάνω γίνουν συνήθεια και συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τότε θα πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Αν σας είναι δύσκολο να μειώσετε το junk food, τότε δοκιμάστε να βρείτε τις υγιεινότερες δυνατές εναλλακτικές. Δείτε εδώ μερικά υγιεινά σνακ για τις περιπτώσεις που σας πιάσουν οι… λιγούρες

Να σταματήσετε να τρώτε
Στο άλλο άκρο, πολύς κόσμος θεωρεί ιδανική λύση για να χάσει βάρος την απόλυτη… αφαγία. Μέγα λάθος, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αντί αυτού, προτιμήστε να ακολουθήσετε ένα λογικό πλάνο απώλειας βάρους, όπως αυτά που θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο ή συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.

Να κάθεστε όλη μέρα
Καθόμαστε στο γραφείο, καθόμαστε στο αυτοκίνητο, καθόμαστε και στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Η καθιστική ζωή όμως ενέχει μια σειρά σοβαρών κινδύνων για την υγεία: μυοσκελετικές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτης, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος. Τι μπορείτε να κάνετε; Να σηκωθείτε από τον καναπέ και να προσπαθήσετε να περπατάτε τουλάχιστον 40 λεπτά καθημερινά.

Να κάνετε σεξ χωρίς προφυλάξεις
Το μη ασφαλές σεξ ευθύνεται για μια σειρά προβλημάτων υγείας, αρκετά από τα οποία είναι αρκετά σοβαρά. Πλην του μεγαλύτερου ίσως κινδύνου, του AIDS, το μη ασφαλές σεξ μπορεί να σας «φιλοδωρήσει» με μια μεγάλη γκάμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και φυσικά με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v