10 τρόποι που το γέλιο μας κάνει καλό

Μειώνει το στρες, βοηθά στον ύπνο, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μας «ανεβάζει» ψυχολογικά. Θέλετε περισσότερους λόγους για να γελάσετε; Κάντε κλικ και δείτε τους.
10 τρόποι που το γέλιο μας κάνει καλό
Το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό, λέει η λαϊκή σοφία, και η επιστήμη δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει, αφού τα ευρήματα ερευνών αλλά και τα ευεργετικά αποτελέσματα του γέλιου πάνω μας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε δέκα τρόπους με τους οποίους το γέλιο μας ωφελεί, μαζί με μια υπενθύμιση: Να γελάτε συχνότερα, γιατί το γέλιο:

Μειώνει το στρες
«Ο οργανισμός μας αντιδρά θετικά στο γέλιο, είτε συναισθηματικά είτε σωματικά», λέει η ολιστική θεραπεύτρια Francesca Alfano. Όπως αναφέρει, το γέλιο ενεργοποιεί την «αντίσταση» στο στρες, μειώνοντας τα επίπεδα ορμονών όπως η κορτιζόλη και χαρίζοντας αίσθημα χαλάρωσης.

Καίει θερμίδες
Σύμφωνα με το περιοδικό Canada’s Best Health, γελώντας για 10 τουλάχιστον λεπτά, μπορείτε να αυξήσετε την δαπάνη ενέργειας, μαζί με τον παλμό της καρδιάς και να κάψετε ως και 40 θερμίδες.

Μας βοηθά να αναπνέουμε καλύτερα
Ξέρατε ότι υπάρχει ένα είδος προπόνησης που ονομάζεται «yoga γέλιου»; Σύμφωνα με την Αμερικανική Σχολή αυτού του είδους άσκησης, το εγκάρδιο γέλιο οδηγεί σε πιο μακρόσυρτη εκπνοή, κάτι που αποβάλλει τον περιττό αέρα από τα πνευμόνια και τα ανανεώνει με φρέσκο αέρα και περισσότερο οξυγόνο.

Μειώνει τις αντιστάσεις
Η σύμβουλος γάμου και οικογενειακή θεραπεύτρια Lisa Bahar αναφέρει πως το πηγαίο γέλιο είναι μια μορφή χαράς που δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει όλο το σώμα και τον οργανισμό. Το γέλιο με άλλα λόγια μας βοηθά να αποκτούμε θετική στάση στη ζωή και να μειώνουμε τις άμυνές μας ώστε να ξεπερνούμε πιο εύκολα τα εμπόδια και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας.

Βελτιώνει την καρδιαγγειακή, αναπνευστική και μυοσκελετική υγεία
Όταν γελάμε, οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνουν. Όταν σταματάμε, πέφτουν και πάλι. Το ίδιο δηλαδή με την αερόβια άσκηση, που κάνει καλό στην καρδιά μας. Από την άλλη, γυμνάζονται τα πνευμόνια μας και περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλό μας. Και επίσης, το γέλιο χαλαρώνει τους μύες – γι’ αυτό και όταν κάποιος ξεκαρδίζεται σχεδόν δεν μπορεί να σταθεί όρθιος ή να… κρατηθεί και χρειάζεται να πάει στην τουαλέτα.

Μας κάνει πιο δημιουργικούς
Σύμφωνα με τον John Morreal, ιδρυτή της Διεθνούς Κοινότητας των Σπουδών Χιούμορ (ναι, υπάρχει κάτι τέτοιο), «το χιούμορ χαλαρώνει τα πνευματικά γρανάζια και δίνει βήμα σε πιο ασυνήθιστους τρόπους να βλέπουμε τα πράγματα. Η δημιουργικότητα και το χιούμορ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Φέρνουν κοντά δύο πράγματα που δεν έχουν προφανή σύνδεση, και δημιουργούν μια σχέση».

Έχει τα ίδια αποτελέσματα με τον διαλογισμό
Μπορεί ένα δυνατό και γάργαρο ξέσπασμα γέλιου να μην θυμίζει σε τίποτα την ησυχία μιας συνεδρίας διαλογισμού, αλλά τελικά έχει παρόμοιο θετικό αντίκτυπο στο σώμα. Όπως αναφέρει ο Lee Berk, καθηγητής παθολογίας και ανθρώπινης ανατομίας στο Πανεμπιστήμιο Loma Linda, «το εύθυμο γέλιο παράγει άμεσα εγκεφαλικά κύματα της ίδιας συχνότητας με αυτές ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας».

Στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το γέλιο, υποστηρίζει η ιστοσελίδα HelpGuide.org, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους και αυξάνει τα ανοσοποιητικά κύτταρα και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Γυμνάζει τους κοιλιακούς
Όταν γελάμε, οι μύες στο στομάχι διαστέλλονται και συστέλλονται, περίπου όπως όταν κάνουμε ασκήσεις για τους κοιλιακούς.

Βοηθά στον ύπνο
Σε περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις έχει παρατηρηθεί ότι 15 λεπτά γέλιου λόγω παρακολούθησης μιας αστείας ταινίας  ή διαβάσματος ενός αστείου αναγνώσματος προσφέρουν μέχρι και 2 ώρες ύπνου χωρίς ενόχληση, σύμφωνα με δημοσίευμα του iatronet.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v