Γιατί θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε;

Και πάλι βρήκα τον λάθος άνθρωπο για να αγαπήσω: Γιατί ερωτευόμαστε συνεχώς τα άτομα που δεν μπορούμε να έχουμε;
Γιατί θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε;
Γιατί θέλουμε πάντα αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε; Όταν ήμασταν παιδιά και η μαμά μας έλεγε ότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε κάτι, το κάναμε σκοπό της ζωής μας. Και τότε ήταν δικαιολογημένο, γιατί ήμασταν παιδιά. Γιατί όμως αυτή η ανώριμη συμπεριφορά εξακολουθεί να μας στοιχειώνει και στα ενήλικά μας χρόνια—και, το κυριότερο, γιατί επηρεάζει την ερωτική μας ζωή;

Έχουμε μερικές απαντήσεις. Αν και δεν θα είναι τόσο ευχάριστες. Επειδή οι άνθρωποι, κατά βάθος, είμαστε λίγο χαζοί.

Μυστήριο εναντίον σιγουράκι
Όταν έχουμε κάτι δεδομένο, η πιθανότητα να το χάσουμε δεν μας περνάει καν απ’ το μυαλό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όταν έχουμε κάποιον σίγουρο, γνωρίζουμε ποιος είναι, τι αισθάνεται, του δίνουμε ανθρώπινη υπόσταση. Ένα άτομο όμως που είναι σαν να ζει σε άλλη διάσταση από εμάς, έχει κάτι το υπερφυσικό. Μια λάμψη, μας γεμίζει με απορία και ελπίδα. Και επίσης με άγνοια για το πώς θα ήταν αυτός ο τόσο μαγικός άνθρωπος στην πραγματικότητα.

Βασικό ένστικτο, βασικοί άνθρωποι
Όλοι πλέον ξέρουμε πως ένα μικρό κομμάτι μέσα μας λειτουργεί ακόμα σαν ζώο, και “ζυγίζει” τους ερωτικούς συντρόφους βάσει του πόσο κατάλληλοι θα ήταν για αναπαραγωγή. Άσχετα αν η αναπαραγωγή δεν είναι στα άμεσα (ή και μακροπρόθεσμα) σχέδιά μας. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενθουσιαζόμαστε με άτομα που δεν μπορούμε να κατακτήσουμε εύκολα, που υποτίθεται ότι είναι πιο σέξι, πιο πετυχημένα, πιο απρόσιτα από εμάς.. Επειδή νιώθουμε πως τα παιδιά μας λογικά θα ήταν μοντέλα που θα θεραπεύσουν τον καρκίνο. Ευχαριστούμε, ανθρώπινη φύση.

Κυνηγοί, όχι τροφοσυλλέκτες
Οι άνθρωποι κυνηγούν. Ακόμα και μετά από τόσες χιλιετίες, ακόμα και με τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά ανθρώπων που γίνονται vegans, οι άνθρωποι είναι κυνηγοί. Κυριολεκτικά, μεταφορικά και ερωτικά. Ναι, μερικές φορές επιλέγουμε τα άτομα που θέλουμε να βάλουμε στο κρεβάτι μας επειδή μας ενθουσιάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να τα κυνηγήσουμε πρώτα.

Απλή, ξεκάθαρη, παιδιάστικη ζήλεια
Πάμε να αναλύσουμε περισσότερο το πόσο μηδέν λογική υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώρες-ώρες. Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο να βρίσκεται ήδη σε σχέση, άρα να μην είναι διαθέσιμος, ενστικτωδώς λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να έχει αρκετές αρετές. Μπορεί να είναι πολύ καλός, πολύ όμορφος ή να έχει υπερβολικά γυμνασμένες γάμπες. Δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι είναι ήδη σε σχέση, ενώ θα ‘πρεπε να είναι σε σχέση με εμάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v