Πώς το Facebook μπορεί να καταστρέψει μια σχέση;

Λένε πως το Facebook έχει κλείσει πολλά σπίτια… Αλλά με ποιον τρόπο ακριβώς μπορεί να το κάνει αυτό;
Πώς το Facebook μπορεί να καταστρέψει μια σχέση;
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που κάποια στιγμή θα καυγαδίσουν για κάτι που έχει να κάνει με το Facebook. Κάποιο like που δεν έπρεπε να γίνει, κάποιο στάτους που υπαινίσσεται πολλά· δεν θέλει πολύ να γίνει η παρεξήγηση. Είναι όντως το Facebook τόσο επικίνδυνο για τις σχέσεις; Ας ρίξουμε μια ματιά στα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια.

Η υπερβολική χρήση του Facebook σχετίζεται με περισσότερους καυγάδες
Σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, όσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί το Facebook, τόσο πιο πιθανό είναι να καυγαδίζει συχνότερα με τον/την σύντροφό του.

Περισσότερη δημοσιότητα = περισσότερη ανασφάλεια
Φαίνεται πως όσο περισσότερο βλέπουμε ένα άτομο να δημοσιεύει στο Facebook στιγμιότυπα της σχέσης του, τόσο περισσότερη ανασφάλεια νιώθει σ’ αυτή τη σχέση. Και – πλέον αποδεδειγμένα – οι υπόλοιποι άνθρωποι ενοχλούνται πολύ με όσους γεμίζουν το feed τους με χαριτωμενιές από την σχέση τους. Τέρμα πια τα #RelationshipGoals.

Κάνει την ζήλεια να ξεφύγει
Όλοι θα νιώσουμε ζήλεια κάποια στιγμή στη σχέση μας. Είναι λογικό. Σύμφωνα με μια μελέτη, όμως, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές πανεπιστημίου, το 19% ένιωθε ακόμα περισσότερη ζήλεια λόγω του Facebook, καθώς μπορούσε να μάθει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το ταίρι του. Ακόμα πιο θλιβερό είναι πως ένα 10,3% δήλωσε πως δεν μπορεί να μην παρακολουθεί στα κρυφά τις online δραστηριότητες του/της συντρόφου του.

Η κακή πλευρά των selfies
Εδώ στο in2life έχουμε δηλώσει πως συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους που βγάζουν selfies. Είναι ένας τέλειος τρόπος να ανεβάσεις την αυτοπεποίθησή σου, και δεν χρειάζεται να απολογείσαι σε κανέναν. Φαίνεται όμως πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν να παραμελούνται όταν ο/η σύντροφός τους ανεβάζει περισσότερες selfie, παρά φωτογραφίες που είναι μαζί.

Το Facebook έχει κλείσει όντως σπίτια
Μια δημογραφική μελέτη έφτασε στο συμπέρασμα ότι στις περιοχές που παρατηρούνταν αυξημένη δραστηριότητα στο Facebook, υπήρχε και αυξημένο ποσοστό διαζυγίων. Τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις; Ίσως και τίποτα. Αλλά ίσως είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αναλυθεί. Δεν σας λέμε, προς θεού, να σβήσετε το προφίλ σας. Είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αυτό, όμως, που θα ήταν καλό είναι να προσπαθείτε να μιλάτε για κάθε πρόβλημα που προκύπτει στην σχέση σας, αντί να ξεσπάτε στο διαδίκτυο, ή – ακόμα χειρότερα – να αρχίσετε να ψάχνετε τις εναλλακτικές σας, πιστεύοντας ότι δεν αφήνετε ένα ψηφιακό αποτύπωμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v