Τα σημάδια ότι θέλεις μόνο να τον ελέγχεις

Οι άνθρωποι που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, κάθε στιγμή της ημέρας, δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για σχέση… Μήπως είσαι ένας από αυτούς;
Τα σημάδια ότι θέλεις μόνο να τον ελέγχεις
Οι σχέσεις έχουν να κάνουν με τον σεβασμό. Με την κατανόηση. Κι όμως, πολλές φορές ένας από τους δύο συντρόφους σε μια σχέση θα αρχίσει να προβάλει μια διαφορετική συμπεριφορά, σαν να προσπαθεί να ελέγχει τις καταστάσεις. Είναι αυτό που λέμε ότι κάποιος έχει “τα ηνία της σχέσης”. Και, σίγουρα, δεν θα αρνηθούμε ότι μερικές φορές ένα από τα δύο άτομα έχει όντως πιο δυναμικό χαρακτήρα, κι αυτό επηρεάζει τους ρυθμούς της σχέσης.

Πότε όμως αυτό αρχίζει να γίνεται αποπνικτικό για το άλλο άτομο; Και αν είσαι εσύ που φέρεσαι με αυτό τον τρόπο, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις;

Δεν του δίνεις προσοχή
Το να σταματάς να δίνεις προσοχή στον σύντροφό σου μέχρι να κάνει αυτό που ζήτησες ή αυτό που περιμένεις είναι πέρα για πέρα χειριστικό. Είναι σαν να λες στον σύντροφό σου πως η σχέση σας μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν περνάει το δικό σου. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, μπορείς κάλλιστα να το πεις, αλλά η σιωπή θα δημιουργήσει μονάχα καινούρια προβλήματα.

Αγνοείς ή περιφρονείς τους φίλους του
Ακόμα χειρότερα, προσπαθείς σιγά-σιγά να τον απομακρύνεις από τους φίλους του, είτε επειδή δεν τους εκτιμάς, είτε επειδή θες τον σύντροφό σου να ασχολείται μονάχα μαζί σου. Και μπορεί να το κάνεις με τρόπους πολύ πιο πλάγιους απ’ το να το δηλώνεις ξεκάθαρα. Μπορεί, για παράδειγμα, να αρνείσαι συστηματικά να βγαίνεις μαζί του όταν θα είναι και οι φίλοι του εκεί, ή να αποφεύγεις τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δεν μπορείς – και δεν έχεις δικαίωμα – να ελέγχεις ποιους θα βλέπει ο σύντροφός σου.

Παίρνεις όλες τις αποφάσεις
Από το τι θα φάτε για βραδινό, μέχρι το τι ταινία θα δείτε, μέχρι το πού θα πάτε διακοπές, όλες οι αποφάσεις περνούν απ’ το δικό σου χέρι. Και, σίγουρα, μπορεί ο σύντροφός σου να είναι ένα σούπερ χαλαρό άτομο που δεν ενοχλείται απλά να πηγαίνει με τα νερά σου – τις περισσότερες φορές – αλλά πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος θέλει (και πρέπει) να μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Και εσύ έχεις την υποχρέωση να ζητάς την γνώμη του αντί να αποφασίζεις και να διατάζεις. Διαφορετικά, δείχνεις απλά ότι δεν τον σέβεσαι καθόλου.

Ψάχνεις τα πράγματά του
Αν αποφασίσεις να ψαχουλέψεις το κινητό του, ή το λάπτοπ του ή τον λογαριασμό του στο Facebook, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου, και αποφασίζεις να παραβιάσεις την ιδιωτική του ζωή, αντί να το συζητήσεις μαζί του σαν ώριμος ενήλικας. Αυτό δεν είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης.

Φέρεσαι άσχημα
Όχι, δεν μπορούμε να δεχτούμε σε μια σχέση ότι “δεν είσαι κακός άνθρωπος, είσαι απλά ειλικρινής” όλη την ώρα. Το να μειώνεις τον άνθρωπό σου συνεχώς είναι απαίσια συμπεριφορά, και αν οι οκτώ στις δέκα λέξεις που θα βγουν από το στόμα σου είναι σαρκαστικές, τότε δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεσαι σε σχέση. Πρέπει πρώτα να κάτσεις και να σκεφτείς καλά ποιο είναι το πρόβλημά σου με τους ανθρώπους και έπειτα να προσπαθήσεις σιγά-σιγά να αφήνεις τον εαυτό σου να δέχεται τους άλλους, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να τους κάνεις να αισθάνονται άσχημα για αυτά που εσύ θεωρείς ελαττώματά τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v