Αυτά είναι τα super foods της άνοιξης

Ανοιξιάτικα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ικανά να μας μεταμορφώσουν σε σούπερ ήρωες.
Αυτά είναι τα super foods της άνοιξης
Η άνοιξη, εκτός από τα πρώτα σχέδια διακοπών, ουζάκια στον ήλιο και εκδρομές στην εξοχή, φέρνει μαζί της και οφέλη για τον οργανισμό μας, καμουφλαρισμένα στις σούπερ τροφές που είναι τώρα «στην εποχή τους». Ποιες είναι αυτές, και γιατί… θα χάσετε αν δεν τις εντάξετε στη διατροφή σας;

Οι φράουλες: Τα είπαμε και πρόσφατα, γιατί οι φράουλες είναι από τα καλύτερα superfoods. Έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μετά τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όπως και στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και του σακχάρου.

Τα σπαράγγια: Πλούσια σε βιταμίνες Ε και Κ, αλλά και σε ψευδάργυρο, β-καροτίνη, μαγνήσιο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, τα σπαράγγια βοηθούν στο αδυνάτισμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση. Και είναι και αφροδισιακά. Περισσότερα για τα οφέλη τους έχει το Iatronet, εδώ.

Η ρόκα: Μας χαρίζει απλόχερα μαγνήσιο, το οποίο «ξυπνά» τον μεταβολισμό μας, ενώ είναι πλούσια και σε φυλλικό οξύ, ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τις εγκύους, και βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και δυναμώνει τα οστά. Περιέχει, τέλος, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, που ενισχύουν επίσης την σωστή λειτουργία του μεταβολικού συστήματος.

Οι αγκινάρες: Είναι γεμάτες μαγνήσιο, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Περιέχουν, επίσης, δύο πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, τη σιλυμαρίνη και την κυναρίνη, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων το μελάνωμα και ο καρκίνος του προστάτη.

Τα πράσα: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επίσης, περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και πολλές φυτικές ίνες. Τα πράσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες κατά το μαγείρεμα του λαχανικού, μετατρέπονται σε αλισίνη. Η αλισίνη διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητησιακές ιδιότητες. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο μάραθος: Ιδανικό συστατικό για τις σαλάτες μας –που μπορούν μια χαρά να αντικαταστήσουν ένα ανοιξιάτικο μεσημεριανό γεύμα– ο μάραθος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει επίσης ανηθόλη, η οποία δρα αποτελεσματικά κατά των φλεγμονών, ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v