Γιατί τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι διατροφικός θησαυρός

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα λαχανάκια Βρυξελλών… συμπεριλαμβανομένου του τρόπου να τα μαγειρέψεις έτσι ώστε να είναι νόστιμα.

Γιατί τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι διατροφικός θησαυρός

Ναι ναι, ξέρουμε: Μπορεί να είναι χαριτωμένα στην εμφάνιση, «αλλά η γεύση τους δεν αρέσει σε κανέναν» θα πεις. Κι αυτό είναι μύθος που δεν λέει να πεθάνει, γιατί οι περισσότεροι τα έχουμε δοκιμάσει μόνο βρασμένα. Και γεγονός είναι ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα είναι κατά γενική ομολογία απαίσια.

Όπως όμως αναλαμβάνουν να μας διαφωτίσουν οι σοφοί μας φίλοι στο Iatronet.gr, είναι τέλεια αν τα φουρνίσουμε με λίγο κρεμμύδι, ελάχιστο λάδι και τα αγαπημένα μας μπαχαρικά. Τα εξωτερικά τους φύλλα γίνονται τραγανά και χαρίζουν υφή σε οποιοδήποτε πιάτο, ενώ η ουδέτερη σχετικά γεύση τους τα καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για πολλά από τα γεύματά μας. Ας μάθουμε όμως και ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας –επειδή έχουν αρκετά.

Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μέρος μιας οικογένειας που ονομάζονται σταυρανθή λαχανικά. Αυτή η ομάδα λαχανικών είναι γεμάτη αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα λαχανάκια συγκεκριμένα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές τις ουσίες, προσφέροντας μαγγάνιο, β-καροτίνη, κερκετίνη και πολλά άλλα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C…

Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να απορροφά και να χρησιμοποιεί τον σίδηρο. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί επίσης την βιταμίνη C για να φτιάξει κολλαγόνο. Μια μερίδα λαχανάκια προσφέρει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

…και φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σημαντική για γυναίκες που περιμένουν μωρό, καθώς αποτρέπει την εμφάνιση ορισμένων τύπων γενετικών ανωμαλιών. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, των κυττάρων και του νευρικού συστήματος. Μια μερίδα λαχανάκια περιέχει το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μας σε φυλλικό οξύ.

Περιέχουν κάλιο

Αυτό το μέταλλο βοηθά τα κύτταρα να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Τα νεύρα και οι μυς -κυρίως η καρδιά- μπορεί να μην λειτουργούν καλά αν δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες καλίου. Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης, που σημαίνει ότι μεταφέρει ηλεκτρισμό για να βοηθήσει τα κύτταρα να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Όπως τα σταυρανθή ξαδέρφια τους, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ουσίες που μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του προστάτη, του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών, ακόμα και μέσα στην αρκετά «φορτωμένη» κατηγορία των σταυρανθών, ξεχωρίζουν: Μια μερίδα περιέχει το 13% περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες, που είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του εντέρου μας και τον καλό μεταβολισμό. Τα λαχανάκια περιέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες.

Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η φλεγμονή συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης των αρτηριών, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Συγκεκριμένα, σε αυτό φαίνεται να βοηθάει μια ουσία που βρίσκεται στα λαχανάκια Βρυξελλών που ονομάζεται σουλφοραφάνη, που έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη για να σχηματίσει κυτταρικά τοιχώματα, να παράγει ορμόνες και χολικά οξέα που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση), πράγμα που μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία. Ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης που δημιουργεί την πλάκα.

Είναι σούπερ πηγή βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό των σταυρανθών. Βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει γερά οστά και να πήξει το αίμα, μεταξύ άλλων σημαντικών λειτουργιών. Μια μόλις μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών δίνει περισσότερο από το διπλάσιο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v