Πώς οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό

Δείτε όσα μας προσφέρουν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια και άλλοι αγαπημένοι ξηροί καρποί.
Πώς οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό
Μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Παραφράζουμε το γνωστό ρητό, για να επισημάνουμε μια μεγάλη «αδικία»: Δεν είναι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία. Απλώς οι ξηροί καρποί έχουν την «κακή φήμη» των θερμίδων. Και η αλήθεια είναι ότι, χωρίς μέτρο, μπορείτε να ξεφύγετε θερμιδικά καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς. Γι’ αυτό και τονίσαμε την… μία χούφτα την ημέρα, αφού σε αυτή την ποσότητα δεν θα κινδυνεύσετε να ξεφύγετε, ενώ θα εκμεταλλευτείτε τον διατροφικό τους «θησαυρό». Δείτε τι… κρύβουν οι πιο συνηθισμένοι ξηροί καρποι.

Φουντούκια
Διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ταυτόχρονα, τα φουντούκια βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που διατηρεί υγιές το δέρμα.

Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Μας δίνουν επίσης άφθονες φυτικές ίνες, ενώ μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθούν και στην μείωση της χοληστερίνης ή την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φιστίκια
Κάθε φιστίκι (αράπικο) περιέχει μόλις 4 θερμίδες, αλλά βοηθά παράλληλα και στην πρόληψη μορφών καρκίνου, όπως αυτός του πνεύμονα, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα φιστίκια αποτελούν επίσης καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Β6, η οποία συμβάλλει σε δυνατότερο ανοσοποιητικό αλλά και διατήρηση… καλής διάθεσης.

Καρύδια
Τα αντιοξειδωτικά τους προλαμβάνουν καρδιοπάθειες, πρόωρη γήρανση και κάποιες μορφές καρκίνου. Αποτελούν επίσης καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, βοηθούν τις γυναίκες να «καταπραΰνουν» τα συμπτώματα της περιόδου χάρη στο μαγγάνιο που περιέχουν.

Κάσιους
Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος συναντούνται σε αφθονία στα κάσιους, και μας βοηθούν στην καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την διατήρηση της υγείας των ματιών και της καλής μνήμης μας.

Πεκάν
Νόστιμοι, αλλά και πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, οι ξηροί καρποί πεκάν προλαμβάνουν παθήσεις όπως αυτές της καρδιάς, της αρτηριοσκλήρυνσης και αυτές που προκαλούνται από την «κακή» χοληστερόλη. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει τη βιταμίνη Ε, που περιέχεται σε αυτούς, με την επιβράδυνση εκφυλιστικών ασθενειών του νευρολογικού συστήματος, όπως η νόσος του ALS.

Με πληροφορίες από iatronet.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v