Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως σαβούρα

Όλοι ξέρουμε πως το junk food κάνει κακό. Τι κακό ακριβώς, όμως; Προσδεθείτε, έρχονται δυσάρεστες, πλην επιστημονικά εξακριβωμένες, αλήθειες.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως σαβούρα
Αν ενδίδεις συχνά σε παρασπονδίες, καταβροχθίζοντας πίτσες, burger, πατατάκια, σοκολάτες, τηγανιτές πατάτες βουτηγμένες στην κέτσαπ και τη μαγιονέζα και πάει λέγοντας, πιθανότατα έχεις ανησυχήσει για το τι μπορούν να κάνουν τα αγαπημένα σου φαγητά στην περιφέρειά σου μακροπρόθεσμα. Το πρόβλημα με το junk food, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με τα κιλά που σου χαρίζει απλόχερα. Είναι, δυστυχώς, πιθανό οι επιπτώσεις να είναι πολύ πιο σοβαρές.

Αποχαιρέτα τον μεταβολισμό που χάνεις

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα χρειάζονται μόλις πέντε ημέρες junk food για να χάσει ένας υγιής οργανισμός τη δυνατότητα να διασπά τη γλυκόζη, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο στον διαβήτη και σε άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ένα και μόνο γεύμα μπορεί να κάνει ζημιά

Αυτή εδώ η έρευνα επισημαίνει πως αρκεί ένα μόνο γεύμα πλούσιο σε ζάχαρη και τρανς λιπαρά για να συμβούν στον ανθρώπινο οργανισμό τα εξής:

- Φλεγμονή στον μυϊκό ιστό
- Σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων
- Δημιουργία επικίνδυνων ελευθέρων ριζών
- Αύξηση της πίεσης
- Απότομη αύξηση, και εν συνεχεία πτώση, της ινσουλίνης (πράγμα που ευθύνεται και για το γεγονός ότι ξαναπεινάς πολύ σύντομα μετά από ένα σαβουρογεύμα)

Το junk food «κατασκηνώνει» στο στομάχι σου

Για τις ανάγκες αυτού εδώ του βίντεο, ο δρ. Braden Kuo από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης χρησιμοποίησε μια μικροκάμερα για να παρατηρήσει τι συμβαίνει στο στομάχι μετά από ένα γεύμα με έτοιμα ramen noodles –χρησιμοποίησε, μάλιστα, και σπιτικά φτιαγμένα noodles για τη σύγκριση. Τα έτοιμα noodles παρέμεναν άθικτα στο στομάχι ακόμα και μετά από δύο ώρες, πράγμα που σημαίνει αφενός ότι το σύστημα της πέψης επιβαρύνεται προσπαθώντας επί ώρες να διασπάσει την τροφή, αφετέρου ότι τα συντηρητικά και τα πρόσθετα που περιέχει το συγκεκριμένο έδεσμα μένουν για ανησυχητικά πολλές ώρες στο σώμα.

Και η ζημιά συνεχίζεται στα βακτήρια του εντέρου

Σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και συγγραφέα του βιβλίου The Diet Myth, το junk food μπορεί να καταστρέψει τα καλά βακτήρια του εντέρου, περίπου με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και τα αντιβιοτικά. «Και γιατί τα θέλω αυτά τα βακτήρια;» ρωτάς; Επειδή είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών πολύτιμων για την υγεία του οργανισμού. Και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το εξής: Όπως παρατήρησε ο δρ. Spector σε σχετικό πείραμά του, αρκούν τέσσερις μέρες junk food για να μειώσουν τα εν λόγω βακτήρια στο 50%. Δύο εβδομάδες μετά το πείραμα, και ενώ η διατροφή είχε «γυρίσει» σε υγιεινή, με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη, ο πληθυσμός των βακτηρίων παρέμενε πεισματικά κοντά στο 50% του φυσιολογικού. Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης πως ο μειωμένος αριθμός βακτηρίων σαμποτάρει οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v