Τα πιο επικίνδυνα συντηρητικά και πρόσθετα

Συνδέονται με καρκινογενέσεις και άλλα προβλήματα υγείας και καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε. Τα πιο ανθυγιεινά συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων.
Τα πιο επικίνδυνα συντηρητικά και πρόσθετα
Χρησιμοποιούνται για να παρατείνουν το χρόνο ζωής επεξεργασμένων κατά κύριο λόγο τροφίμων, αλλά και για να ενισχύσουν τη γεύση τους.

Συγκεκριμένα συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων έχουν αποκτήσει κακή φήμη και όχι άδικα, μιας και υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην υγεία. Ποια είναι και σε ποιες τροφές συνήθως βρίσκονται;

Ένας σύντομος οδηγός για να ξέρετε τι να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων και ποια να αποφεύγετε.

Βενζοϊκό Νάτριο

Ένα δημοφιλές συντηρητικό το οποίο προλαμβάνει την ανάπτυξη μούχλας. Αν συνδυαστεί με  τις βιταμίνες C ή Ε, παράγει την καρκινογόνο ουσία βενζόλιο. Το βενζοϊκό νάτριο αφαιρεί από τα μιτοχόνδρια – τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων – το οξυγόνο, και συνδέεται επίσης με την υπερκινητικότητα σε παιδιά.

Που βρίσκεται: Σε χυμούς, τουρσιά, αναψυκτικά, έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες

BHA και BHT

Η βουτυλοϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) προστατεύουν τα λίπη από την αλλοίωση (τάγγισμα) και χρησιμοποιούνται σε μεγάλη γκάμα επεξεργασμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ θεωρείται «πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο», ενώ σίγουρα προκαλεί καρκινογενέσεις σε υψηλές δόσεις σε ποντίκια. Μια φυσική εναλλακτική του είναι η βιταμίνη Ε.

Πού βρίσκεται: Πατατάκια, λαρδί, βούτυρο, δημητριακά, έτοιμους πουρέδες, επεξεργασμένα κρέατα, έτοιμα μείγματα γλυκών, τσίχλες

MSG

Το Όξινο γλουταμινικό νάτριο (Ε621) είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε διάφορα τρόφιμα. Η κατανάλωσή του αποσυντονίζει τα κέντρα ελέγχου της όρεξης του οργανισμου, επιδρώντας άμεσα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, προκαλώντας ανοχή στη λεπτίνη και άρα μειώνοντας το αίσθημα κορεσμού. Επίσης, προκαλεί φλεγμονές στο συκώτι και δυσπλασίες.

Πού βρίσκεται: Σε κονσερβοποιημένες σούπες, έτοιμα μείγματα για σούπες, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, γεύματα σε κονσέρβα, junk food, φασόλια σε κονσέρβα, ντρέσινγκ σαλάτας

Βρωμικό Κάλιο

Πρόκειται για ουσία που προστίθεται στο αλεύρι ώστε να ενισχυθεί το ζυμάρι και να φουσκώνει περισσότερο, αλλά και για να έχει το ψωμί το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα του. Η ουσία έχει απαγορευτεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Κίνα αφού θεωρείται «πιθανώς καρκινογόνο».

Πού βρίσκεται: Σε ψωμιά που χρησιμοποιουνται για fast food, κατεψυγμένες πίτσες, έτοιμες ζύμες και προϊόντα ζύμης

Νιτρώδες νάτριο

Συντηρητικό άλας το οποίο καταπολεμά τα βακτήρια κατά κύριο λόγο σε επεξεργασμένα προϊόντα κρεάτων. Τα νιτρώδη συνδέονται με καρκίνο στο πάγκρεας σε έρευνες σε ποντίκια, ενώ η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα από τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο στομάχι.

Πού βρίσκεται: Στα λουκάνικα, στο μπέικον, στο λάντσηον μητ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v