Πώς θα μειώσετε τη ζάχαρη

Θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη και να προλάβετε τις βλαβερές της συνέπειες; Δείτε ποιες τροφές θα πρέπει να περιορίσετε και τι να προσέξετε στη διατροφή σας.
Πώς θα μειώσετε τη ζάχαρη

Όσο γλύκα μας δίνει, άλλο τόσο ανθυγιεινή είναι αν την καταναλώσουμε σε μεγάλες δόσεις. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζουμε. Η ζάχαρη «κρύβεται» σε πληθώρα τροφίμων και πέρα από το να απειλεί σοβαρά την σιλουέτα μας ευθύνεται και για μια σειρά προβλημάτων υγείας αν δεν καταναλωθεί με μέτρο

Πώς θα την περιορίσουμε λοιπόν;

Προσοχή στα δημητριακά

Τσεκάρετε πόση ζάχαρη περιέχουν, κοιτώντας τα στοιχεία που περιέχει η συσκευασία τους. Πέντε γραμμάρια ή λιγότερο ανά μερίδα είναι εντάξει. Για να προσθέσετε γεύση, η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα φρούτα ή το μέλι. Εναλλακτικά, προτιμήστε μια ομελέτα με ασπράδια ή/και ολόκληρα αυγά η οποία θα σας κρατήσει χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με λιγότερες θερμίδες.

Και στα επιδόρπια γιαουρτιού

Προτιμήστε σκέτα γιαούρτια χωρίς πρόσθετα υλικά και αποφύγετε τα επιδόρπια γιαουρτιού που συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη. Εμπλουτίστε τα με φρούτα, βρώμη, ωμούς ξηρούς καρπούς ή μέλι, για έξτρα γεύση.

Και στις μπάρες δημητριακών

Αρκετές φορές πλασάρονται ως «υγιεινά σνακ», όμως αποτελούν θερμιδικές βόμβες κυρίως λόγω μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Και εδώ, φροντίστε κάθε μπάρα να μην ξεπερνά τα 5 γραμμάρια ζάχαρης.

Διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων

Τροφές που… δεν τους φαίνεται μπορεί να περιέχουν ποσότητες ζάχαρης (όπως το επεξεργασμένο κρέας ή τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά), γι' αυτό τσεκάρετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων. Εκτός από τη λέξη «ζάχαρη», θα πρέπει να προσέξετε αν στις ετικέτες των τροφίμων αναγράφονται οι εξής λέξεις: καστανή ζάχαρη, μέλι, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόξη και μαλτόζη. Αν ανήκουν στα 3 πρώτα συστατικά του προϊόντος, καλό θα είναι να το αποφύγετε.

Αντικαταστήστε την «έξυπνα»

Εξίσου γευστικό με τη σοκολάτα αλλά με ελάχιστες θερμίδες είναι το κακάο. Το μιλκσέικ μπορεί να γίνει εύκολα με γιαούρτι και χωρίς ίχνος ζάχαρης. Όταν φτιάχνετε γλυκά στο σπίτι, μειώστε τη ζάχαρη και προσθέστε στο μίγμα μπαχαρικά όπως η κανέλα, ο γλυκάνισος, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.

Ρίξτε τους ρυθμούς σας

Συχνά έχουμε την τάση να θέλουμε ζάχαρη για λόγους εκτός της πείνας. Για πολλούς, η ζάχαρη είναι συναισθηματικό δεκανίκι, ένας τρόπος να γιορτάσουν ή να χαλαρώσουν. Βρείτε χρόνο να επιβραδύνετε και να αποκωδικοποιήσετε την ανάγκη σας όταν χρειάζεστε «εδώ και τώρα» κάτι γλυκό. Ο εντοπισμός της πραγματικής ανάγκης πίσω από τη ζάχαρη είναι το κλειδί για να διώξετε τη συνήθεια της ζάχαρης.

Ν. Γ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v