Πώς θα κάνετε το internet ασφαλές για το παιδί σας

Δέκα πολύτιμες συμβουλές για να κάνετε πιο ασφαλή την χρήση του διαδικτύου για το παιδί σας.
Πώς θα κάνετε το internet ασφαλές για το παιδί σας
του Χρήστου Τζώρτζη

Το Internet βρίσκεται εδώ και χρόνια σε όλα σχεδόν τα ελληνικά νοικοκυριά. Αν είστε γονείς και έχετε ενδοιασμούς για τον τρόπο που θα πρέπει να μυήσετε τα παιδιά σας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από χρήσιμες - όσο και απαραίτητες - συμβουλές για τα πρώτα, ασφαλή, βήματα των μικρών χρηστών στον κυβερνοχώρο.

1.
Σε καμία περίπτωση μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Αντίθετα, ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετέ του να προστατεύεται από αυτούς. Μη ξεχνάτε ότι, σχεδόν πάντα, η απαγόρευση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Αρχικά τουλάχιστον, φροντίστε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε κάποιο κοινόχρηστο σημείο του σπιτιού (όχι στο δωμάτιο του παιδιού), για να μπορείτε να έχετε τον έλεγχο.

2.
Από την πρώτη στιγμή, θα πρέπει να συμβουλέψετε το παιδί να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κλπ) σε αγνώστους που συναντά στο διαδίκτυο. Αυτή η λογική θα πρέπει να εφαρμόζεται για όλες τις υπηρεσίες του διαδικτύου, όπως είναι το Web (σερφάρισμα), το e-mail, αλλά και – πολύ περισσότερο – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξηγήστε του ότι, οτιδήποτε “ανέβει” στο διαδίκτυο υπάρχει περίπτωση να μη διαγραφεί ποτέ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλα άτομα ποικιλοτρόπως.

3.
Τα παιδιά είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας όταν βλέπουν ότι τις εφαρμόζετε και εσείς οι ίδιοι. Περάστε χρόνο μαζί τους στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να βρείτε ενδιαφέρουσες και ψυχαγωγικές σελίδες, και δείξτε τους στην πράξη πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις υπηρεσίες του internet.

4.
Ξεκαθαρίστε εξ’ αρχής στο παιδί ότι, όπως θα συμπεριφέρεται στην πραγματική του ζωή, έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεται και στο διαδίκτυο, αλλά και το αντίθετο: Κάτι που δε θα έκανε ποτέ στην πραγματική του ζωή, δεν θα πρέπει ποτέ να το κάνει και στο διαδίκτυο. Θα πρέπει το παιδί να κατανοήσει ότι η “ανωνυμία” που φαίνεται ότι προσφέρει το internet, ουσιαστικά δεν υφίσταται. Όλοι έχουμε μια online ανιχνεύσιμη ηλεκτρονική ταυτότητα.

5.
Όσον αφορά τις φωτογραφίες, θα πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν ότι, για να “τραβήξουν” φωτογραφίες άλλων ανθρώπων και πολύ περισσότερο για να τις αναρτήσουν στο διαδίκτυο, θα πρέπει πρώτα να πάρουν την άδειά τους.

6.
Προστατέψτε τα παιδιά από την υπέρ-έκθεση, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξηγήστε τους ότι θα πρέπει να διατηρούν ένα χαμηλό, κριτικό προφίλ και να μην σχολιάζουν, ούτε να ανεβάζουν αδιακρίτως περιεχόμενο. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αντιδράσεις από άλλα μέλη της “κοινότητας”, κάτι που ενδεχομένως θα στενοχωρήσει το παιδί. Μιλήστε του για την έννοια του spamming.

7.
Οριοθετήστε και περιορίστε το online gaming. Είναι μια ασχολία που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο - αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει εξ’ αρχής να έχουν μπει και συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές οι κατάλληλοι περιορισμοί.

8.
Αποτρέψτε το παιδί από το να κατεβάζει περιεχόμενο από μη έγκυρες πηγές στο Internet. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας προστατεύεται από λογισμικό ασφαλείας (firewall) καθώς και από ενημερωμένα λογισμικά για την καταπολέμηση των ιών (antivirus) και των προγραμμάτων κατασκοπείας (antispyware). Αν και υπάρχουν δωρεάν λύσεις για τα παραπάνω, μπορείτε επιπροσθέτως να ρωτήστε τον πάροχο της σύνδεσής στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους προγράμματα.

9.
Ιδιαίτερα αν πρόκειται για μικρότερα σε ηλικία παιδιά, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές γονικού ελέγχου που προσφέρουν συνήθως το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, ο Internet browser, η μηχανή αναζήτησης και το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θυμηθείτε ότι πιθανώς θα χρειαστεί να δημιουργήστε ξεχωριστούς λογαριασμούς χρηστών για τα παιδιά και να βεβαιωθείτε ότι οι επιλογές απορρήτου είναι ενεργοποιημένες.

10.
Το internet στο smartphone ή στο tablet είναι ακόμα πιο δύσκολα ελεγχόμενο σε σχέση με το internet στα desktop συστήματα. Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί δε συμμορφώνεται με τις οδηγίες σας, ίσως θα πρέπει να “μπλοκάρετε” το 3G (παράλληλα και για οικονομικούς λόγους) και να περιορίσετε τη σύνδεση στο οικιακό Wi-Fi.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v