Gadgets που… αντέχουν στην κακομεταχείριση

Smartphones, laptops και tablets, ανθεκτικά σε δύσκολες συνθήκες και για σκληρή χρήση. Τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε.
Gadgets που… αντέχουν στην κακομεταχείριση

του Χρήστου Τζώρτζη

Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε προστατευτικές θήκες, μεμβράνες και ειδικά πορτοφόλια-τσαντάκια για να προφυλάξουμε τα αγαπημένα μας τεχνολογικά gadgets από πτώσεις και γενικά την κακομεταχείριση που μπορεί να προέλθει κυρίως από απροσεξία. Για ορισμένα όμως smartphones, tablets και laptop, αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Αρκετές εταιρίες του χώρου, δημοφιλείς ή λιγότερο δημοφιλείς, εξοπλίζουν τα προϊόντα τους με ανθεκτικά περιβλήματα, χρησιμοποιούν ειδικό γυαλί που δεν χαράζεται, ενώ υιοθετούν ειδικές μεθόδους στεγανοποίησης καθιστώντας την χρήση των τεχνολογικών gadgets δυνατή ακόμα και κάτω από το νερό.

Αν συνηθίζετε και εσείς να εργάζεστε υπό αντίξοες συνθήκες, ή… είστε απλά απρόσεκτοι, στη συνέχεια θα βρείτε μια σειρά από φορητές συσκευές που μπορείτε να ρίξετε άφοβα ακόμα και από το μπαλκόνι σας!

Κωδικοί… προστασίας

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε τα "όρια" της ανθεκτικότητας για κάθε τεχνολογικό προϊόν; Στην πραγματικότητα, ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί κάθε φορά έναν ειδικό κωδικό - που ξεκινάει με IP - και ο οποίος δηλώνει αν το προϊόν του είναι αδιάβροχο, αν έχει αντοχή σε πτώσεις, αν είναι ευαίσθητο στη σκόνη κ.α. Εάν για παράδειγμα ο αριθμός IP αρχίζει με έξι (π.χ IP65 και IP68), τότε η συσκευή διαθέτει πλήρη προστασία από τη σκόνη, και είναι σε θέση να "αποκρούσει" τα σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα στο βαθμό που κανένα από αυτά δεν μπορεί να βρει το δρόμο του προς το εσωτερικό της συσκευής.

Αν πάλι ο αριθμός που ακολουθεί το IP είναι πέντε, (IP55 / IP58) τότε η συσκευή προστατεύεται μεν από τη σκόνη, αλλά δεν αποτρέπει την είσοδο τυχόν αιωρούμενων στον αέρα σωματιδίων στο εσωτερικό της. Ακόμα πάντως και αν συμβεί το τελευταίο, αυτή η "εισβολή" δε θα αποτρέψει τη συσκευή από να λειτουργήσει κανονικά.

Αντίστοιχα, για να πληροί μια συσκευή τα IPx8 στάνταρτ, πρέπει η τελευταία να είναι σε θέση να λειτουργήσει απρόσκοπτα από τη στιγμή που βυθίστηκε στο νερό και παρέμεινε εκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (το οποίο ορίζει κάθε φορά ο κατασκευαστής).

Sony Xperia Z5

Το Sony Xperia Z5 είναι αδιάβροχο και απρόσβλητο από σκόνη, ενώ χαρακτηρίζεται από τους κωδικούς IP65 & IP68 (λειτουργεί έπειτα από βύθιση σε ένα μέτρο νερό, για 30 λεπτά). Η οθόνη του έχει μέγεθος 5.2’’ και είναι τεχνολογίας IPS και ανάλυσης 1920 x 1080. Στο εσωτερικό “χτυπάει” ο 64-bit οκταπύρηνος επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, διαθέτει 3GB μνήμης RAM, 32GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ τρέχει την έκδοση 5.1 του Android (Lollipop). Η οπίσθια κάμερά του έχει ανάλυση 23MP με λειτουργία auto-focus, ενώ ενσωματώνει παράλληλα GPS receiver, FM radio με RDS, Hi-Res Audio, accelerometer, γυροσκόπιο αλλά και finger print sensor για να το κλειδώνετε με το δαχτυλικό σας αποτύπωμα.
Τιμή: €652 (32GB)

Samsung Galaxy XCover 3

Smartphone υψηλών αντοχών, αδιάβροχο και απρόσβλητο από σκόνη και άλλα μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα. Παράλληλα και χάρις στο ειδικό του περίβλημα, είναι ανθεκτικό σε πτώσεις μέχρι και από το ένα μέτρο. Το Samsung Galaxy XCover 3 που είναι συμβατό με τα δίκτυα 4G, ενσωματώνει οθόνη 4.5’’ και ανάλυσης 800x480, ενώ στο εσωτερικό θα συναντήσετε τετραπύρηνο επεξεργαστή με συχνότητα λειτουργίας στα 1.2 GHz (Cortex-A53). Η μνήμη του ανέρχεται στο 1.5 GB of RAM και διαθέτει 8 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου επεκτάσιμα μέχρι και 64GB μέσω microSD. Η κάμερά του, τέλος, έχει ανάλυση 5MP με δυνατότητα λήψης βίντεο σε ανάλυση 720p.
Τιμή: €168

Dell Latitude E6420 XFR

Συνήθως, τα ανθεκτικά laptop, αυτά δηλαδή που περιλαμβάνουν προστατευτικό περίβλημα από υλικά τύπου καουτσούκ, δε διαθέτουν και τις καλύτερες επιδόσεις. Οι κατασκευαστές σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρησιμοποιούν υπό-συστήματα υψηλών επιδόσεων, για να αποφευχθούν φαινόμενα υπέρ-θέρμανσης και υψηλής κατανάλωσης μπαταρίας. Το Dell Latitude E6420 XFR καταφέρνει και διαφοροποιείται από αυτόν τον κανόνα, συνδυάζοντας έναν δυνατό επεξεργαστή Intel i5-2520M processor και 4 GB of RAM, προσφέροντας εκτός από τη ζητούμενη ανθεκτικότητα και πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις.
Τιμή: €5200

Doogee Titans DG700

Ο κωδικός προστασίας του Doogee Titans DG700 είναι IP67 που σημαίνει ότι το “δίκαρτο” αυτό smartphone διαθέτει τεχνικές προστασίας από το νερό και τη σκόνη. Η οθόνη του έχει μέγεθος 4.5’’, είναι τεχνολογίας IPS και ανάλυσης 960x540. Ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί η εταιρία κατασκευής είναι ο τετραπύρηνος Cortex A7 με συχνότητα λειτουργίας στα 1.3GHz, ενώ η ενσωματωμένη GPU είναι το δημοφιλές chipset MALI-400. Στα αξιοσημείωτα και η αρκετά μεγάλη μπαταρία του (4.000 mAh) που του προσδίδει μεγάλη αυτονομία αναλογικά πάντα για την κατηγορία του.
Τιμή: €170

Panasonic Toughpad FZ-M1

Το tablet αυτό της Panasonic διαθέτει προστασία από τις πτώσεις αλλά και το νερό (IP65), κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από το προστατευτικό περίβλημα που “αγκαλιάζει” το σώμα του. Το Panasonic Toughpad FZ-M1 περιλαμβάνει οθόνη 7’’ (1280x800), ενσωματώνει διπύρηνο επεξεργαστή Intel Celeron (1.6GHz) και χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Windows 8.1. Για τις αποθηκευτικές του ανάγκες η κατασκευάστρια εταιρία επέλεξε δίσκο SSD χωρητικότητας 64GB, ενώ η μνήμη RAM ανέρχεται στα 4GB. Παράλληλα, μέσω ειδικών slots που ενσωματώνει μπορεί να δεχθεί μια σειρά από modules επέκτασης, όπως είναι Smartcard Reader, NFC, Barcode Reader, LAN, Serial, RFID αλλά και GPS.
Τιμή: €2000

Kyocera Brigadier

Ένα “hardcore” smartphone σχεδιασμένο για έντονη δραστηριότητα, όπως είναι ο βιομηχανικός εργασιακός χώρος και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ενσωματώνει οθόνη ανάλυσης HD, 16GB αποθηκευτικού χώρου αλλά και 2GB RAM που εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Με όπλο τη χαμηλή τιμή για την κατηγορία του, αλλά και τη μεγάλη του αυτονομία (26 ώρες συνεχής ομιλίας), το Kyocera Brigadier αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για συγκεκριμένο φυσικά κοινό.
Τιμή: €430

Samsung Galaxy Tab Active 8.0

Το υλικό κατασκευής του Samsung Galaxy Tab Active 8.0 είναι το σκληρό πλαστικό, συνδυαζόμενο με γωνίες σιλικόνης που μπορούν να αφαιρεθούν για να αποκτήσετε πρόσβαση στη μπαταρία. Παρόλο που δεν υιοθετεί το στρατιωτικού τύπου στάνταρτ προστασίας MIL-STD 810G, που έχουν άλλα Windows tablets, χαρακτηρίζεται από τον κωδικό IP67 για προστασία από τη σκόνη και το νερό. Η 8’’ οθόνη του διαθέτει ανάλυση 1280x800, ενώ η μπαταρία του χωρητικότητας 4450mAh, του προσφέρει αυτονομία για περισσότερο από 8.5 ώρες.
Τιμή: €350 (16GB)

HTC Desire Eye

Με την εμπρόσθια κάμερα να διαθέτει ανάλυση 13MP (με dual LED flash), η HTC διαφημίζει το Desire Eye, ως το απόλυτο τηλέφωνο για selfies!. Εκτός όμως από αυτό το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, το smartphone της εταιρίας ενσωματώνει και άλλα κορυφαία specifications, όπως η 5.2’’ οθόνη του με ανάλυση Full HD, ο τετραπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon 801 με συχνότητα λειτουργίας στα 2.3 GHz αλλά και τα 2MB μνήμης RAM. Όσον αφορά τις αντοχές του, το τηλέφωνο μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ακόμα και μετά τη βύθισή του σε νερό μέχρι και 1 μέτρο, για 30 λεπτά. Παράλληλα, θα σας επιτρέψει να κάνετε κλήσεις ακόμα και με βρεγμένα χέρια, σε μιας μέτριας έντασης βροχή, χωρίς ομπρέλα!
Τιμή: €570

Getac V110

Το Getac V110 είναι ένα compact και ελαφρύ ανθεκτικό laptop, με αποσπώμενη οθόνη 11.6’’ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως tablet. Το συγκεκριμένο notebook υιοθετεί τα στάνταρντ MIL-STD-810G και IP65 για προστασία από σκόνη, νερό, πτώσεις, δονήσεις αλλά και υψηλές θερμοκρασίες! Ο επεξεργαστής που επέλεξε η εταιρία κατασκευής είναι είτε ο Intel Core i5-5200U (2.2GHz) είτε ο i7-5500U (2.6GHz), ανάλογα το μοντέλο, ενώ διατίθενται επίσης 4GB RAM, αλλά και SSD δίσκος χωρητικότητας 128GB. Στη συσκευασία προσφέρεται και δεύτερη μπαταρία με δυνατότητα hot-swapping - χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να κλείσετε το laptop για να την αλλάξετε.
Τιμή: €2800

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v