Lenovo Stick 300: Ένα Windows PC που χωρά σε στικάκι

Η Lenovo παρουσιάζει το Ideacentre Stick 300, την οικονομικότερη λύση αν θέλετε να έχετε ένα ολόκληρο Windows PC… σε μέγεθος USB stick.
Lenovo Stick 300: Ένα Windows PC που χωρά σε στικάκι
του Χρήστου Τζώρτζη

Την τάση που θέλει άλλες εταιρίες του χώρου – όπως η Intel και η Microsoft – να κατασκευάζουν και να διαθέτουν στην αγορά PC sticks, ακολουθεί και η Lenovo, παρουσιάζοντας αντίστοιχη φορητή συσκευή. Με βασικό όπλο την χαμηλή τιμή (130 δολάρια) αλλά και τον pocket-size “χαρακτήρα”, το Ideacentre Stick 300 είναι σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει τις επιδόσεις ενός Windows PC.

Το mini-PC έχει εξαιρετικά μικρές διαστάσεις (10 x 3,81 x 1,5 εκ.), είναι λίγο μεγαλύτερο δηλαδή από ένα κοινό USB flash stick. Στο εσωτερικό του θα συναντήσετε επεξεργαστή της Intel (Atom Z3735F), ενώ η μνήμη του ανέρχεται στα 2GB (DDR3) και ο αποθηκευτικός χώρος είναι 32GB τεχνολογίας eMMC. Συμπεριλαμβάνονται φυσικά Wi-Fi και Bluetooth 4.0 που προσφέρουν στη συσκευή δυνατότητες ασύρματης επικοινωνίας, ενώ ενσωματώνονται επίσης HDMI port, MicroUSB 2.0 port καθώς και SD card reader για την περαιτέρω αύξηση του αποθηκευτικού χώρου μέσω κάρτας μνήμης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στο σώμα της συσκευής υπάρχει και ένα – περιορισμένων δυνατοτήτων – ηχείο, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια καλύτερη επιλογή.

Το PC-stick έρχεται με τα Windows 8.1 εγκατεστημένα, αλλά θα μπορεί φυσικά να αναβαθμιστεί με τα – σχετικά – πρόσφατα Windows 10 που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, στο “πακέτο” περιλαμβάνεται και μια δοκιμαστική έκδοση του Microsoft Office 365, διάρκειας τριών μηνών. Έτσι, τα μόνα που ουσιαστικά θα χρειαστεί να προσθέσετε για να δημιουργήσετε έναν “φυσιολογικό” Windows υπολογιστή, είναι ένα ασύρματο πληκτρολόγιο και ένα ασύρματο ποντίκι (2.4GHz wireless).

Όσον αφορά τη χρήση που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συσκευή, ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας. Στην πραγματικότητα έχετε όλες τις δυνατότητες ενός “βασικού” Windows PC το οποίο μπορείτε να συνδέσετε σε οποιοδήποτε monitor ή τηλεόραση που διαθέτει HDMI. Στη συνέχεια, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας, να προηγηθείτε στο Διαδίκτυο, να επεξεργαστείτε τα κείμενα και τις φωτογραφίες σας, να ακούσετε μουσική, να δείτε ταινίες αλλά και streaming videos από το Internet, ακόμα και να παίξετε ορισμένα (παλαιότερα, σίγουρα) παιχνίδια.

Το σημαντικότερο φυσικά, είναι ότι, όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα έχετε χωρίς να χρειαστεί να κουβαλάτε μαζί σας κάποιο ογκώδες (ή λιγότερο ογκώδες) laptop. Συγκριτικά με ένα Windows tablet, το Lenovo Ideacentre Stick 300 προσφέρει – εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων – καλύτερες επιδόσεις, μεγαλύτερη οθόνη, αλλά και ανεξάντλητη ουσιαστικά αυτονομία. Σημειώστε ότι μπορεί να τροφοδοτηθεί και από το HDMI, σε περίπτωση που ενσωματώνεται από την οθόνη η τεχνολογία MHL, αλλιώς θα χρειαστεί να το συνδέσετε στην πρίζα με τον ειδικό αντάπτορα που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία.

Εν κατακλείδι, αν επιθυμείτε μια εξαιρετικά φορητή συσκευή με τις δυνατότητες ενός Windows PC σε ελκυστική τιμή, το Lenovo Ideacentre Stick 300 μπορεί να αποτελέσει μία από τις καλύτερες επιλογές σας. Η συσκευή προς το παρόν δεν "έρχεται" επίσημα στη χώρα μας, οπότε ο μόνος τρόπος απόκτησης είναι μέσω κάποιου ηλεκτρονικού καταστήματος. Προσωπικά πιστεύω ότι η συσκευή απευθύνεται σε κοινό τόσο καταναλωτικό, όσο και επαγγελματικό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v